:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,725,782
Активни 249
Страници 15,354
За един ден 1,302,066
Интервю

Областният на Русе: Не случих на депутати

Йордан Борисов се оплаква, че народните представители от неговия район не се интересуват от проблемите на местните жители
Йордан Борисов е управител на Русенска област. Той е роден през 1950 година. Завършил е история и журналистика. Работил е в русенски вестници, бил е сътрудник и на столични издания. Има двама сина. Съпругата му не работи, тя е музикант по професия - била е диригент на детски хор. Има трабант и панелно жилище. Шеста година е лидер на БЗНС-НС в Русе.

- Г-н Борисов, как стоят нещата с корабоплаването по Дунав?

- Вече се раздвижи. Фирмите от Унгария, Австрия обаче не стояха през това време, докато Дунав беше затворен. Пренасочиха се. Сега ние отново трябва да търсим товарите, контрагентите, пазарите. Решението два пъти да се отварят мостовете в месец е добро - това ще позволи на нашите кораби, които са натоварени, да слязат в Долния Дунав. Много е важно това, защото за Русе Дунав винаги е бил номер 1. И за културата, и за икономика, и за всичко.

- Безработицата скочи ли в резултат на затруденото корабоплаване?

- Не, безработицата се движи в границите на 16.3 процента. Беше малко по-малка. Трябва да се създадат условия за разкриване на нови работни места. Търсим скрити резерви в тази насока. Радвам се, че приватизираните фирми заработиха. "Оргахим" в продължение на една-две години много ни безпокоеше, защото са дъщерна фирма. Към Румъния се източваха някои неща, които произвеждаше "Оргахим". Сега обаче, с новото ръководство, въпреки че е същата фирма, която приватизира преди две години, успяха да задържат положението, създадоха нови места и имат и пазари. Имам идеята да срещна г-н Жотев с приватизираните фирми - да си кажат болките и проблемите. Това за мен е много важна среща и аз искам час по-скоро да я осъществя. "Найден Киров" позагуби пазарите за електрически превключватели в Близкия Изток, но сега мисля, че намери нови. В "Дунавска коприна", знаете, се води делото "Тадаръков" - тя не работи в момента. Фабрика "Фазан" за чорапи е натоварена около 30 на сто, но започва да набира скорост. Има възможност за отваряне на нови работни места, но трябва по-изкъсо да се следят тези процеси.

- Наскоро казахте, че нито една община в Русенска област не плаща за улично осветление. Какъв е проблемът с общинските бюджетите?

- Да, така е - не плащат. Бюджетът на община Русе ще бъде гледан на 16 март, нямам сведения как ще реагират общинските съветници. Доколкото има изявления на кмета - той не е доволен. Той подкрепи Стефан Софиянски. Никога не може да бъде доволен г-н Димитър Калчев, защото средствата, които трябва да са получавани от това, което има като наличност, т.е. собствените приходи, някъде се губят. Вярно е, че имаха и приватизация, вярно е, че част от големите магазини по главната улица бяха продадени. Но все пак общината трябваше да си даде по-рано сметка откъде ще има приходи, как ще допълва държавната субсидия, за да може да се справи. Аз смятам, че той има виждане за това, но в крайна сметка все става дума, че държавата е единственият и главен виновник, защото не давала допълнително пари.

- Калчев е популярен кмет...

- Разбира се, разбира се.

- На какво се дължи тази популярност? Той ли е много добър или Обединените демократични сили в Русе са много слаби?

- Може би се дължи и на двете по малко. Той е добър кмет, той е широко скроен човек. В същото време обаче, това което каза на населението, че ще направи, не е направено. Изпълнил е малка част от обещанията си. Пак казвам - с него може да се работи. Има виждане, има перспектива, той е над дребните неща. Откровено казвам - с него може да се работи. Може би част от проблемите идват от тези, с които той трябва да се съобразява - с ръководството, с Общинския съвет. Може да се работи с него, ако той е там - без ръководството. Но има и други неща, които мога да споделя - незаконосъобразните действия са всекидневие. Ако областният управител не се усети - минават, ако се усети - не минават.

- Много актове ли сте спрели?

- Не много. Имахме един период, в който се говореше, че областният управител спира нарочно създаването на общински холдинг.

-----------

Накрая и Калчев разбра, че не може да се създава общински холдинг с държавни структури. Кметът умее да прави политика, умее да си създава имидж, да привлича хора. Контактен е. Привлече много средства по "Красива България". Разбира се, това са средства, докарани от правителството, но няма значение - това е добре за Русе. Винаги съм казвал - да се хванем ръка за ръка и да работим за града. Но там, където има незаконосъобразни действия, разбира се, ще ги спирам. Там, където си обещал нещо, но не си го изпълнил - винаги ще го напомням. Там където, казваш, че бюджетът не достига, а твоите приходи се губят - винаги ще го кажа. Там, където не си се издължил за осветление и отопление - винаги ще направя доклад до министър-председателя, за да го информирам. Така стоят нещата.

---------------

- А как са поставени Обединените демократични сили? През последните 5 години Русе винаги е бил проблемен град за ОДС. ОДС е в опозиция в Русе.

- Има нещо вярно в това, въпреки че през последните 2 години ОДС се стабилизираха. В същото време трябва да има една по-добра координация между местната власт, регионалната власт и държавните структури - за да може да има по-силна опозиция в Русе. Ние трябва да казваме по-ясно и по-точно какво не е направено и как може да се направи. Трябва да дадем перспектива на населението. Така аз разбирам силната опозиция.

- Фактът, че министър-председателят направи вас - лидерът на БЗНС-НС в Русе, областен управетел, не показва ли, че СДС е в криза край Дунав? Партията не успя да излъчи и кандидат-кмет.

- Не, не искам да коментирам това.

------------

Това са вътрешнопартийни работи. Мисля, че министър-председателят оглежда много подробно хората, които трябва да свеждат държавната политика по места. Сигурен съм, че е имал много сведения и за мен. Мисля, че в продължение на две години направих не малко неща. Така че това са две отделни неща - дали политическата сила е слаба или не, това е работа на СДС.

-----------

- Няма да отречете, че кризата в ОДС започна след скандала "Хлебна мая", нали?

- Този случай се отрази върху ОДС, разбира се. И постоянното ровене в това дело, постоянното връщане от следствието към съда. Мисля че се сложи краят на тази одисея. Имаше вече присъди, оправдателни. Доколкото знам, сега отново се рови, за да се върне делото за доразглеждане. Всичко това, разбира се, се отразява върху общественото мнение. А самата "Хлебна мая" работи в момента. Не с пълен капацитет, но работи.

- А отразиха ли се върху ОДС позициите на депутата от Русе монархиста Димитър Иванов?

- Аз не мога да ги коментирам, защото неговите изяви са предимно в София...

- Точно в Русе Димитър Иванов заяви, че голяма част от твърдото ядро на СДС в областта подкрепя Симеон II.

- Това си е негово мнение. Познавам го. Аз очаквах от нашите депутати да ми помогнат. Не получих такава помощ в продължение на две години. Депутатите от даден регион винаги помагат на областния управител - в икономически, в политически план. През тези две години имах помощ, но недостатъчна и то от други хора, но не от депутатите. Петимен съм да видя такива депутати, които да кажат: "Слушайте сега, дайте да идем и да направим нещо за летището", примерно. Е, не би. Колкото можах - направих.

- Областният съвет на СДС в Русе поиска Иванов да напусне парламента. БЗНС-НС какви позиции зае?

- Всички тези вътрешнопартийни работи на СДС не бива да коментираме. Димитър Иванов си има свои интереси.

- И Симеон Йотовски ли няма да коментирате. Това лице на СДС-Русе стана шеф на партията на Богомил Бонев.

- Симеон Йотовски е проблемният човек в последно време. Смятам, че той не би трябвало да прави друга партия, след като е назначен на държавна работа (в Държавния ветеринарно-санитарен контрол). Това е достатъчно той да няма повече място в структурите на държавната власт.

- Появата на такива хора като Димитър Иванов и Симеон Йотовски води ли до колебание в твърдия електорат?

- Засега не съм почувствал такова нещо.-------------

Всеки понеделник имаме събиране на БЗНС-НС и там хората са категорични, че човек, който е назначен на държавна работа от това правителство, не би трябвало да си позволява тия "волности". Моето мнение по случая с Димитър Иванов е - не можеш да подменяш вота на избирателите. И аз съм гласувал за този човек. И сега съм излъган!

--------------

- Вие сигурно сте гласували и за един друг човек - вицепрезидентът Кавалджиев?

- Да.

- Той заяви, че ОДС пак ще загуби Русе, Варна, Бургас...

- Не знам. Мисля, че ОДС-Русе винаги е поддържало около 40 на сто. Русе е бастион за демократичните сили още от 19 век. Много причини имаше за загубата на местните избори, но искам да подчертая - ние се представихме достойно. Късно започнахме кампанията, късно определихме нашия кандидат и въпреки това ние взехме един много добър резултат.

- Няколко взрива разтърсиха Русе в началото на февруари. Говореше се, че са атакувани коли и жилища на хора от СИК. Гангстерска война ли се разгаряше край Дунав?

- Винаги убийствата, взривовете и каквото и да е тежко престъпление се отразяват негативно в общественото пространство. Така беше и в Русе. Ние веднага взехме мерки - още преди дебатите по престъпността в правителството и парламента. Работим добре с РДВР. За тези взривове имам подробна информация. Знаем, че една част от взривовете са заради бизнес интереси. Имаше наскоро едно убийство, имаше и един опит за взрив. Последните анализи показват, че човекът сам си заложил бомбата, за да стане популярен - иска да става народен представител от Обединения блок на труда. Русе винаги е бил регион, в който има преплитане на интереси. Много хора, много интереси.

Част от данните на РДВР показват, че наистина са замесени интересите на силови групировки.

- Като областен управител би трябвало да се готвите за изборите. Какви са правомощията на областния управител в предизборния период?

- Подготвя провеждането на изборите. Събира кметовете. Определя квотите за избирателните секции по политически сили. Проверява секциите по места. Въобще - цялата организация по провеждането на изборите. Много отговорна дейност, затова сме почнали работа още от сега.

- Вие ли ще събирате пари от партиите за бюлетините?

- Не. Но бюлетините вероятно пак ще се печатат в Русе.
1669
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД