:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интериор

Спалното бельо: на рози

Необичайни допълнения разнообразяват чаршафите в колекциите за 2005-а
Рози - малки, големи, стилизирани, детайлни и във всевъзможни цветове, диктуват модата в спалното бельо за 2005 г. Цветовите комбинации са понякога невъзможни - например розово с оранжево, а друг път повече от консервативни - бяло със синьо или розово, но неизменно с кралицата на цветята по тях.

-----

Розите са хитов десен от десетилетия. Тази година обаче те буквално превземат спалното бельо, измествайки атрактивните доскоро фото-пейзажи или умилителните картинки на кученца, котенца и пиленца. В интерес на истината италианската компания "Прима Натура", която първа наложи този тип десени върху чаршафите, от близо година изостави натуралистичния подход. И вече залага на доста по-стилизирани рисунки. Известната със спалното си бельо като пролетна градина марка предлага за 2005-а схематично изобразени цветя на жълта, розова или синя основа.

По принцип водещи през цялата година ще бъдат именно тези три цвята плюс портокаловото и водното. Под водно следва да се разбира кристално синьо-зелено. При материите пък водещ от години е 100% памук. По всичко изглежда това ще продължи още дълго време.

Има обаче и новини в тази насока, които вероятно ще диктуват тенденциите догодина. Отново италианци ги пускат на пазара. В случая това е



марката "Рита Федеричи",



която първа предлага спално бельо, десенирано чрез двойна система на щампиране. Тя не утежнява тъканта и й придава невероятна лекота, а в същото време рисунката стои релефна като при дебелите завивки.

Колкото до десена, и тук водещи са цветята. Те са разположени или под формата на бордюр по чаршафите и калъфките, или са разпръснати върху отделните компоненти. Във втория случай разнообразието идва от размерите - много ситни се комбинират с много едри.

Огромни цветя заемат и моделите на "Дзуки". Кали, момини сълзи, гербери, рози, орхидеи, стилизирани лалета са десенирани с фотографска точност по цялата дължина на завивките. Цветовите комбинации не надвишават четири нюанса. И тази компания лансира нововъведения в тъканите. Става дума за съвсем нов плат, имитиращ ръчно тъканите материи, но много по-фин. Официална тайна е, че основният сплитък в него е извлечен от царевица.

На класиката - чист памук, залага



друг лидер в бранша - "Калефи"



Това е може би една от малкото компании, които не залитат по розите. Но пък предлагат истинска палитра от цветове. Актуалните им предложения са издържани в един тон, като разнообразието идва от комбинирането на багрите. В едно легло например съжителстват няколко. Всяка калъфка е в отделен тон, чаршафите в друг, както и завивките. Комбинациите са доста смели: бяло, розово, синьо, портокалово и турско зелено; розово, синьо, телесно, жълто и планинска вода; портокалово, наситено синьо, лешник, мента, сьомга и пясъчно.

Розите обаче са предпочитан десен в новата колекция на една от най-елитните френски марки за спално бельо - "Ив Делорм". Те са или много големи на бял фон, или съвсем ситни. При това не в класическата цветова гама на синьо и бяло, а в доста по-свежата разновидност от синьо със сламено жълто. Точно този модел е вдъхновен от кухнята на Моне в Живерни.

По принцип "Ив Делорм" залага на флоралния десен за 2005-а. Независимо дали материята е памук или сатен. Както знаем, при сатена рядко има китки, или ако има, то те задължително са рози. Не и тук. Сатененото луксозно спално бельо красят огромни рози, издържани в отровно цикламено. Розите се комбинират най-неочаквано и с райе в една от 14-те теми, които предлага марката.



Линията "Севр" на "Ив Делорм"



пък е като пролетна градина и е вдъхновена от прочутия порцелан от Севр. А "Венис" - от творбите на прочутия италиански художник Веронезе. Необичайното в този случай е, че класическите флорални мотиви са поставени върху сатен в цвят на дим.

По капитонираните двулицеви материи на друга тема пък са разпръснати дискретни цветенца, но само като релеф. Не липсва и златото като основен цвят при сатенените комплекти в комбинация със стилизирани цветя като единствен десен.

Най-скъпото и най-луксозно бельо, което между другото се продава и у нас, е на "Блумарин". То е по-скъпо дори от "Версаче". По всяка нова колекция на "Блумарин" може да се съди за тенденциите за следващата година. За 2005-а например те са подчинени на една дума: романтика. Което означава, че такава ще е 2006 г. за всички останали.

Характерно за колекцията е, че десените следват много точно последните модни тенденции в облеклото. Меките нюанси и пастелните багри - бежово, розово, цикламено, небесно синьо, са използвани за венчетата от рози и листа, щампирани върху сатен, памук или тафта. Има и доста екстравагантни предложения от зебров принт и флорални мотиви в екзотични нюанси.

Изненадващо в спалното бельо "Версаче" изневерява на обичайния си агресивен стил и залага на елегантни цветове - кайсия, беж, шампанско, в комбинация с галещи материи - сатен, памук, лен. Разбира се, има и от типичните златни арабески, които са запазената марка на компанията. Но не така масово.



На бледи цветове залага и "Армани",



но компенсира с пищни материи. Точно обратното е при "Кензо". Спалното бельо на прочутата марка е в тежки багри: тъмночервено до сливово или тъмно кафяво, потъващо в черно, а десенът е с флорални мотиви и златни сенки.

Общото между изброените марки е не само в цветята, а и в допълненията. Всички те залагат на необичайни детайли. "Калефи" допълва моделите с шевици. При "Ив Делорм" това са вълнообразни широки ръбове на калъфките и чаршафите, удебелени шевове на калъфките, ресни, копчета в средата на калъфките, тежки шнурове, огромни розови панделки, изкуствени перли и биета. "Версаче" поставя необикновен акцент върху малките възглавнички - избродирана с кристали Медуза. Но най-впечатляващи са предложенията на "Блумарин", богато декорирани с бродерии, шевици, кожи, сатенени пандели и кристали Сваровски.
 
Кожите са един от детайлите, които лансира "Блумарин" за 2005-а.
 
Сред дантелите на "Блумарин" има и кристали Сваровски.
 
Спалното бельо "Ив Делорм" също залага на флоралния десен.
 
Розите са мотив N1 при спалното бельо през 2005-а.
 
Цветята могат да бъдат и стилизирани.
 
Огромни момини сълзи се простират върху някои от моделите на "Дзуки".
 
Ярки багри и максимална изчистеност лансира "Калефи".
 
Изненада! Известната с натуралистичните си пейзажи "Прима натура" заложи на стилизирани цветя.
 
"Версаче" не пропусна и типичните си златни арабески, но акцентира на по-нежни цветове.
6570
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД