:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 659
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

50% от младежите ни редовно са онлайн

Доклад на Европейската комисия отбелязва успех на програмата "i-България" - за въвеждане на информационни технологии в образованието
Важно постижение е, че 50 процента от българските младежи между 16 и 20 години редовно използват Интернет, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). По този показател България се нарежда наравно с Чехия, Унгария и Словакия, страни с по-добри останали показатели - брой компютри в училищата, общ брой компютри и общ брой потребители на Интернет.

----

През 2004 г. Министерството на транспорта и съобщенията стартира мащабна програма i-България за ускорено изграждане на информационното общество. В края на февруари 2004 г. Европейската комисия разпространи доклад, който отразява постигнатия напредък в изграждането на информационното общество от страните-кандидатки, включващо и десетте нови членки. Общият извод бе, че България и Румъния имат най-слабите показатели за постигнат прогрес. Особено драстично бешеизоставането на Българияв процеса на въвеждане на информационни и комуникационни технологии в образованието.

В началото на 2004 г. на 100 български ученици са се падали по 2,1 компютъра, като при отчитане на броя на съвременните компютри това съотношение е значително по-неблагоприятно и е 1,3 компютъра на 100 ученици. Незначителен е броят на училищата, които са свързани с наета линия към Интернет.

В отговор на това през април 2004 г. стартира националната програма i-България, чиято главна цел е да преодолее изоставането и да изгради базата за развитие на трите основни стълба на информационното общество.

През 2004 г. са изградени модерни компютърни лаборатории във всички 37 държавни висши училища и в 32 института на Българската академия на науките. Към високоскоростна интернет мрежа са свързани общо 65 висши държавни училища и научни институти. До края на февруари 2004 г. са изградени 40 телецентъра, а до средата на 2005-а те ще станат общо 160.

Успехът на програмата i-България бе отразен в поредния доклад на Европейската комисия. В него се отбелязва, че България заедно с Унгария, Латвия и Естония е отбелязаланапредък в много от показателитеза период от шест месеца.

През 2004 г. са оборудвани 50 училища с 600 компютра. В края на 2004 г. са осигурени допълнителни средства за програмата i-България в размер на 10 млн. лева. С тях е гарантирано изграждането на компютърни класове за още 750 училища с общо 400 000 ученици. Компютърните класове са оборудвани с най-модерни компютри. Миналата седмица Народното събрание одобри Национална стратегия и план за действие за въвеждане на информационните и комуникационните технологии в българските училища. Стратегията има комплексен характер и далеч не се изчерпва с доставката на компютри за учебните заведения.
715
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД