:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гари Каспаров се оттегли от шаха след загуба от Топалов

Турнирът в Линарес завърши скандално, отнеха победата на българина
Снимка: Интернет
Легендата на шахмата Гари Каспаров (Рус) обяви оттеглянето си от професионалната игра. Бившият световен шампион и настоящ и N1 в световната ранглиста направи изявлението си часове след като загуби от Веселин Топалов в последния кръг в Линарес (Исп). "Не харесвам играта си в последните 6 месеца и не искам да ме запомнят с такива партии - мотивира се Каспаров. - Все пак може да играя тук-там на ускорен шах."

Самият турнир завърши със скандал заради недоразумения в правилника на "шахматния "Уимбълдън". Още преди последната партия Топалов-Каспаров организаторите обявиха руснака за краен победител. Българинът обаче надви съперника си за 30 хода във вариант Росолимо на Сицилианска защита и двамата се изравниха в класирането с по 8 т. По регламента в Линарес при равенство в точките се гледа броят на победите (двамата имат еднакъв брой). Втори показател обаче бе броят на победите с черните фигури (тук Каспаров има предимство с 3:1).

Личният мениджър на Топалов - Силвио Данаилов, контрира, че в регламентите на почти всички шахматни турнири при равенство в точките се гледа резултатът от срещата или срещите между двамата шахматисти. Минидвубоят в Линарес между Топалов и Каспаров е 1,5:0,5 в полза на българина. "Всички в Линарес поздравиха Веско. Дори Каспаров се изсмя, като му казаха, че според регламента той е пръв - коментира Данаилов по телефона от Линарес. - На закриването организаторите замазаха някак си конфуза, защото късно се усетиха, че са преписали правилник отпреди 10 години. А и за тях Каспаров е икона - побеждавал е 8 пъти в Линарес. Като се прибави и фактът, че руснакът точно тук се отказва от шаха, нямаше как да не го обявят за победител. Ние, разбира се, не можем да правим скандали, защото все пак това е много престижен турнир. Казахме им елегантно, че не са прави, и те се съгласиха, но с това въпросът бе приключен."

Самият Веселин Топалов изрази удовлетворението си от постигнатото. "Аз съм моралният победител, Каспаров също не смята, че е спечелил турнира", заяви Веско и допълни: "Вярвам, че турнирът "М-Тел мастърс" в София постепенно ще измести по сила турнира в Линарес."

Следващата седмица Веселин Топалов започва участието си на турнира по ускорен шах "Мелъди Амбър" в Монако. След това той и Данаилов се връщат в България. Мениджърът продължава да работи по организацията на "М-Тел мастърс" (12-22 май). Освен участието на Топалов той вече е осигурил подписите под договори с Вишванатан Ананд (Инд), Виктор Крамник (Рус), унгарката Юдит Полгар и Руслан Пономарьов (Укр). "Шестият участник трябваше да е Каспаров, но сега след отказа му ще търсим друг от челната десетка в ранглистата - каза Данаилов. - Като се върнем в София с Веско, ще дадем пресконференция, на която ще обявим и последния участник."

Същевременно световният шампион за жени Антоанета Стефанова загуби партията си от V кръг на турнира "Акрополис 2005" в Атина срещу Алик Гершон (Изр). Ети има 2,5 т., а лидер е Вугар Гашимов (Азер) с 4,5 т. от 5 възможни.
1139
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД