:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пак проблеми за Лучано с правосъдието

Оказва се, че в мотивите си към своя нов закон за спорта Лучано е премълчал истината за спортните бази
Снимки: Борислав Николов
Минат се, не минат няколко месеца, и току се разбере за проблеми на спортния министър Лучано с правосъдието. След като бе осъден на всички инстанции от една федерация заради лицензиране, сега той загуби ново дело - този път за незаконно уволнение на служители от министерството (ММС). А при по-внимателно вникване в целия трудовоправен спор отново лъсва лекотата, с която Васил Иванов погазва законите на страната.



Поредните своеволия

на Лучано започват



на 17 януари 2003 г. На тази дата са връчени заповеди за прекратяване на трудовите правоотношения на двама от най-опитните служители в дирекция "Финансово-стопански дейности и управление на собствеността" (ФСДУС) - Илко Павлов и Иван Тодоров. Първият е главен експерт, а другият - главен специалист. В заповедите им пише, че щатът се съкращава.

Павлов решава да си търси правата в съда и подава жалба срещу действията на министъра в Софийския районен съд (СРС). В процеса на делото се разбира, че почти година по-рано - на 1 февруари 2002 г., двамата специалисти са извадени тихомълком от щатното разписание на ведомството (тогава то все още е Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС). Въпреки това обаче и Павлов, и Тодоров са продължавали да получават заплати и да бъдат включвани в различни работни групи и комисии. На Павлов дори лично Лучано издава пълномощно на 2 юли 2002 г. като главен експерт да получи вместо него от Областната управа на София акта за държавна собственост на Националния стадион "Васил Левски". Освен това министърът го е включил със заповед N187 от 25. IV. 2002 г. в комисията, която трябва да опише и класифицира спортните обекти в България според изискванията на чл. 48 от Закона за физическото възпитание и спорта.

Тук трябва да отворим скоба за тази комисия, в която работи и "изпареният" от щатното разписание Илко Павлов. Защото тя извършва добросъвестно своята работа и изготвя докладна записка до министъра с 8 приложения, сред които пълен опис и класификация на спортните обекти в страната.



Тази докладна остава

без министерска резолюция



и потъва някъде в бюрото на Лучано. Обаче в мотивите към своя законопроект за спорта, приет онзи ден на първо четене, министърът пише: "...до настоящия момент нито едно правителство не е посочило кои са спортните обекти с национално значение и не е определило техния статут. Това се дължи на обстоятелството, че в практиката се оказа твърде трудно да се определи конкретната значимост на отделните спортни обекти и съоръжения". И това при условие, че на бюрото му още през пролетта на 2002 г. се е намирало подробно описание с класификация на всичките обекти.

Но да се върнем на съдебните неволи на министъра. На 8 юли 2003 г. уволненият Илко Павлов печели делото в СРС, който постановява да бъде върнат на работа. Лучановото ведомство обаче обжалва в Софийски градски съд (СГС). При това привежда любопитен довод - до 1 юли 2002 г. щатните разписания не били подписани от министъра. Това обаче е



крещящо нарушение на

Закона за администрацията



и е странно, че ММС не само си го признава, а и го смята за основание да бъде оправдано. Съвсем резонно СГС отхвърля нелепия аргумент и с решение от 5 август 2004 г. оставя в сила решението на СРС. В момента Лучано пробва последния си шанс - обжалва пред Върховния касационен съд.

Междувременно в дирекция ФСДУС, откъдето двамата специалисти са уволнени поради съкращаване на щата, са разкрити нови 10 места. Те по думите на Илко Павлов са запълнени със странни личности. Такъв според него е Петър Павлов, който никога не е работил в системата на спорта, но става "държавен експерт". И въпреки че това е висока длъжност, въпросният "експерт" никога не е включван в работна група или дори комисия. В новите щатни бройки са назначени още Мария Достинова и Мария Киркова. Но тяхното работно място не е във ФСДУС, а в кабинета на главния секретар на ММС Николай Боршуков - те са му секретарки. В щата са наместени още Явор Колев и Владимир Тасков, чиито работни места са още по-далеч - извън Спортната палата.

Патилата си уволненият Илко Павлов описва в жалби до председателя на парламентарната комисия за младежта, спорта и децата Александър Праматарски, до премиера Симеон Сакскобургготски, а тези дни и до президента Първанов. От първия Павлов получава отговор, че комисията не може да решава такива спорове. От администрацията на премиера няма никаква вест, макар че според чл. 33, 34 от Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите срокът за отговор е 2 месеца, които са изтекли на 22 февруари 2005 г.

Всъщност какво толкова чудно има. Щом самият премиер не счита за нужно да спазва законите, защо неговият спортен министър да го прави?
 
955322
3
1504
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Март 2005 15:47
Чудно ми е защо пресата и медийте създават комфорт на Българския министър, който обича италианските имена "ЛУЧАНО"?Горният материал показва една малка част от далавераджийството на Лучано. Защо прокуратурата не се самосезира най-накрая да поровят при Лучано? ЗАщо никой не го попита какво направи за четири години, защо не успя да направи читави законови промени, защо не реши въпроса с базите.Може би нямаше изгода нали трябваше да продаде някой зали, да отдаде хотели по морето на Батето, вместо да вземе мерки за неговите далавери в БОК и МОК.Ама нали Батето му подариява коли, КАМИЛИ?ЗАЩО никой не попита Лучано кой е този ЧИЧО с МУСТАЧКИТЕ(дядо Стефчо), който винаги наднича от Рамото на Лучано?Сигуро е някой от лакеите или му е наставник , надзирател(да не сбърка), ПОдсказвач.Та нали Лучано едва е завършил у-ще(много му личи).
За мен Лучано е по-голям срам от любимеца АБРАШЕВ.Той поне беше музикант, преподавател, можеше да каже нещо. А Лучано само дъвче едни и съши фрази. И РАЗДАВА ДЪРЖАВНИ ПАРИ НА ПОРАЗИЯ БЕЗ ПРАВИЛА, ПРОСТО ПЛАЧЕ ЗА ПРОКУРОР
12 Март 2005 16:00
Защо ли не направиха Лучоно министър на Културата.Малко и там да видяд РАХАТ. Стига са се оплаквали от разни млади юристки.Лучано е готов с екип има млада ЗАМ.МИНИСТЪКА С МУЗИКАЛНО ОБРАЗУВАНИЕ.ТЯ е компетентна не само в музиката ами и в спорта.
Ако направят ЛУЧАНО министър на КУЛТУРАТА НА ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ЩЕ ПОДНАСЯ ВМЕСТО БУКЕТИ ТОРТИ, вместо ордени пасти.
12 Март 2005 21:44
Е тая "ТЯ" освен компетемтна по много въпроси свързани с футбола и музиката, дали не е компетентна и по някои по различни въпроси и дали ЛУЧАНО(сигурно се е на Лучано Павароти )не се усамотява с нея за да може ТЯ да му "покаже" и да му "обясни" някои по особени неща които не са свързани с работата!!!

futbolnata fenka
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД