:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата зад роднините на Гърдев за обезщетение

Държавата ще застане зад роднините на убития от "приятелски огън" офицерски кандидат Гърди Гърдев, ако те поискат обезщетение от САЩ, обяви правителственият говорител Димитър Цонев. Досега такова искане не е отправено. Премиерът пък още нямал позиция по трагичния инцидент.

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев призна пред Би Ти Ви, че официално извинение от САЩ за случая няма. Той обаче възприемал като извинение съболезнованията на американски висши военни. Според Колев и американското разузнаване не е установило грешки в действията на българския патрул. Генералът призна, че досега е имало още два случая на "приятелски огън", но военните не са им дали гласност.

Конкурсите за нови бронежилетки и друг вид оборудване са се провалили заради корупция във военното министерство и ГЩ, съмнява се шефът на Генщаба. Той обаче не можел да персонализира обвиненията си. Например, Генщабът е дал заявки за фенери "Маглайт", а са били доставени пластмасови китайски фенерчета по 1,50 лв. всяко.

Колев поясни и схемата за доставка на военно имущество. Прави се заявка от ГЩ за необходимите пособия с най-обща характеристика. С детайлната спецификация се занимават две спецструктури към МО - Институтът по перспективни изследвания на отбраната и Дирекцията по политика на въоръженията. Поръчките обаче не винаги се съгласували.

Пред ген. Колев бившият редник Русев от парашутното поделение в Сливен разказа как са използвали подарени от американците бронежилетки, за да бронират с тях кадилаците в батальона.
14
525
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
15 Март 2005 00:37
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 10:04:59

15 Март 2005 00:45
"...корупция във военното министерство и ГЩ , съмнявя се шефът на Генщаба..." Докато се съмнява, загиват български войници...Не може щаба да оправи, иска Ирак да оправи...
15 Март 2005 00:56
/:/ "Държавата зад роднините на Гърдев за обезщетение "
......................................... ......................................... ...............
ЧУДЕСНО място си е избрала Държавата България/ разбирай ЧИНОВНИЦИТЕ и БЮРОКРАТИТЕ!/ ?!?
Вместо да ги ЗАЩИТАВА, като застане ОТПРЕДЕ им- държавата е решила да ги ПРЕЕ...ВА, май?! И затова си е избрала да застане ЗАД тях?!?
15 Март 2005 08:16
Съучастие на нашенци в Американски войни , вън от НАТО е оправдано само в качеството им на наемници; със всички произтичащи от това договорни условия между наемника и чорбаджията му.
Сегашното ни смешно положение при което наемниците ни си търсят правата от Свинаров и Паси би трябвало да не се прилага за в бъдеще
15 Март 2005 08:18
Винаги съм си мислел, че задължение на Държавата е да защитава интересите на гражданите и (разбирай нейните граждани) по отделно и като цяло пред света и пред закона, а то било да застава зад тях. Това ми звучи някак как да го кажа ...
15 Март 2005 08:32
Гусин Генерал, никакво извинение няма да получите от хамериканците и затова, по стар славянски обичай, вие трябва да им се извините, че сте им създали проблеми. Това е напълно в духа на членството на България в НАТО.
15 Март 2005 11:34
китайски фенерчета вмесо маглайт?
ами дайте им тогава и китайски калашници, може и там да са вкарали пластмаси вече, а и по-леки ще бъдат и по-евтини за подмяна: гръмнеш веднъж и сменяш
15 Март 2005 13:10
Държавата зад роднините на Гърдев за обезщетение.

И ще стои твърдо зад тях.
Докато американците не кажат: Ама вие сериозно ли?
И нашите ще отговорят: Ами не то ний таковата... грешка някаква е станала...
15 Март 2005 14:35
Тема истината
От Боец истината

Пиша това защото искам всички в България да разберат истаната която се случи тук, в Дивания, защото по медиите в БГ вървят само лъжи и не мога да се сдържа пред паметта на загиналя наш колега и защото една майка винаги трябва да знае истината за смърта на сина си, защото не може един военен (като ген.Колев) или министър (като Свинаров) да лъжат чрез медиите цял един народ и то без видима нужда от това, а може би само заради предстоящите избори... За да се изясни цялата ситуация ще започна малко отрано:
Няколко дни по-рано в баталона беше получено писмо с което се организираше среща между коалиционните партнори в тази зона на действие, за да се избегнат точно такива инциденти. Тази среща беше организирана от американците. Те имат радио релейни станции по продължение на пътя Тампа, които се намират на около 150 метра и повечето са от източната страна на пътя. Това е получено в нашия баталон около 2 март. Но поради подготовката и празничното настроение командирите на му обърнаха необходимото внимание. Началника на щаба събра ротните и ги попита дали взводните имат нанесени на картите си точките на радьорелейните станции, те отговориха „да” и с това въпроса беше приключен!!! А дали беше така????? Мисля че повече няма смисъл да се коментира по тази точка.
Искам да заявя, че редник Гърдев загина от така наречения „приятелски огън”, а по точно от стрелба на американски войник охраняващ радио релейня пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност. Това е истината и искам да я заявя, тъй като разбрах за новините и че ще идва тук комисия, която да разледва случя, а според мен само ще я потули.
Задачата на патрула е била да се провери състоянието на пътя Тампа. Те са пътували в южна посока. Спират и обръщат 7 километра преди крайната точка. Според тях защото са загубили връзка (според други защото се е развалил ГПС) и други подобни. Те се слезли за да се обадят в БГ баталон от Турая телефон. Според мен целта на разговора е била да се съобщи че е проверен пътя Тампа.
Казват че периметъра е бил осигурен, което ме съмнява. Просто са слезли в тъмнината, като никoй не е огледал с приборите за нощно виждане района, иначе щяха да видят намиращия се на 150 метра радио релеен пост. През същото време войника охраняващ поста вижда фаровете и спиращите автомобили, без да знае какво става там. След малко, когато наближава колата от север и нашите войници стрелят във въздуха за да я спрат (те са извън машините), американската охрана не знаят кой и по какво и защо стреля и открива огън по автомобилите (патрула), при която стрелба е улучен нашия колега. Тези малки точки по пътя тампа са обстрелвани редовно в тъмното и охраната им е винаги нащрек.
Следващите ми няколко въпроса и данни касаят събитията след това. Първо искам да попитам, как така нашата линейка стигна по бързо да ранения (или починалия междувременно) българин от хеликоптера за медецинска евакуация??? Та това са цели 40-45 километра. Ами сигурно никoй не се е обадил навреме на хеликопетра, иначе няма логично обяснение. Въпроса „защо” в случая оставям на други. Защо са нямали в машините никакви сигнални ракети за да могат да се обазначава патрула ??? Защо патрула не е използвал радио мрежата за медецинска евакуация, която се слуша денонощно??? Защо по време на цялата тази драма в командния пункт на баталона има огромна тълпа от хора, включително и български офицери, които не са по щат в баталона??? Те помогнаха ли или щяха да помогнат повече ако си бяха на работните места??? Смятам да спра. Смятам че и това е достатъчно.
В заключение искам да кажа, че преди няколко дни американския президент лично се извини на италианския си колега за случаката с италианските граждани в Багдад, които също пострадаха от “приятелски огън” на американците. Знам че това няма да промени нещата, но не съм съгласен няколко човека да лъжат цял един народ, майката загубила сина си и то поради причини, които не могат да бъдат обяснени. Пиша това и го пускам, защото утре може да се случи нещо и с мен и никoй от моите роднини, близки и познати няма да разбере какво наистина се е случило с мен. А не трябва да е така.
Ако това ръководство на армията има чест, нека се замисли и да предприеме правилните действия и постъпки, ако не – нека си ходят. Народа отдавна е казал истината за рибата и вмирисването. Моля ако могат вестниците в БГ да бъдат наистина свободни и да публикуват това като част от намерена информация в интернет.
КАКВОТО ИСКАХМЕ ГО КАЗАХМЕ. ТОВА Е ЗАРАДИ ТЕБ ПРИЯТЕЛЮ. ПОЧИВАЙ В МИР БОЕЦО.


15 Март 2005 15:33
Най-малкия проблем на нашите хора са фенерчетата... истинския проблем е ЧЕ СМЕ ТАМ!!! и другият истински проблем, т.е. вирус, паразит, но не само наш, а и на света е у$а
15 Март 2005 16:08
15 Март 2005 16:17
ОСТАВКА И СЪД ЗА ВСИЧКИ МЪРЛЯЧИ В ГЕНЩАБА И МО!Редник Момчил Русев: Бронирахме шевролет с американски жилетки
С българското снаряжение войниците губели 50 на сто от подвижността и ефективността си
[ 2005-03-15 ]

- Каква засада ви направиха на 4 април 2004 г.?
- Огнева засада със стрелково оръжие - майсторска. Беше доста добре изпипана. Личи си, че хората, които са правили това нещо, са знаели какво правят. После, по някаква щастлива случайност, имахме само ранени. Нямаме убит.
- Когато тръгвахте за Ирак, каква информация имахте за това какво ви предстои да вършите там. Какво ви казаха, че отивате да правите?
- Нямахме никаква информация, Почнаха да ни свеждат някаква информация и снимков материал, който беше незадоволителен. Ние се мъчехме по Интернет и чрез писма да разберем какво ще ни е нужно и почнахме да си набавяме нещата, които ще ни трябват.
- Добре, военните не ви ли дадоха тези неща, които са ви необходими за мисията в Ирак?
- Военните ни дадоха много, как да кажа, смешни работи. Мога да покажа някои.
- Какво ви дадоха военните? Какво си купихте вие?
- Това би трябвало да са тактически очила (показва очила от зелен прозрачен материал, които приличат на детска маска без шнорхел, б.р.).
- Кой ви ги даде тези очила?
- Те са от снаряжението на българския войник от мисията в Ирак. Очилата за нощно виждане ни ги дадоха с дрехите. Това е фенерче.
- Вършеха ли ви работа тези очила?
- Не, аз не съм ги взимал изобщо. Ето, стоят си в найлончето.
- А това ли е прочутото фенерче от 1, 50 лв., което ви дадоха (показва фенерче, което има вграден контакт за зареждане, б.р.)? А с това се зарежда? То е без батерия?
- За това фенерче трябва да има в базата 466 контакта, не само за това, за всички.
- С какво си служехте в Ирак?
- Там си купих "Маглайт" (марка фенери, б.р.). Купих си естествено и други очила.
- Това са тези очила, които военните са ви дали, а тези са, които вие сте си купили, така наречените тактически очила, които трябва да ви предпазват от прах и атмосферни влияния? (показва втори чифт очила - доста по-масивни от първия, б.р.)
- Да, и при патрул, а и понякога се движим с много голяма скорост, да се пазим от насекоми и т.н. Когато се движиш с голяма скорост, си присвиваш очите и така губиш периферно зрение, а това не е уместно.
- Какво стана с тези очила за нощно виждане? Виждахте ли с тях през нощта?
- Нашият взвод получи 10 комплекта американски. Имахме, мисля, два комплекта от българските "Диана". Използвали сме ги два пъти.
- Кои са по-добри - американските или българските?
- Американските.
- По-добре ли се вижда с тях?
- Не мога да кажа с кои по-добре се вижда. Тук става въпрос за удобство. Като войник, който е използвал това нещо, мога да кажа, че американските можеш да ги държиш на главата си два часа, а българските не повече от 5 минути.
- Защото запарват сигурно?
- Не. Защото тежат.
- А каква е разликата между тези бронежилетки, които използвахте вие, и американските? Военните твърдят, че българските били по-добри от американските, че предпазвали по-добре.
- Разликата е огромна. Българските тежат много, те не прилепват плътно по тялото, пречат на действията на ръцете, има една яка, която не знам за какво са я сложили, но войникът става неефективен. По тоя начин с българска бронежилетка и когато сложиш каска, подвижността, ефективността намаляват с повече от 50%.
- А като защита как е? Правили ли сте проби за сравнение между българската и американската бронежилетка?
- Да. Българската не издържа бронебоен куршум. Американската издържа един изстрел от такъв куршум. Да обясня какво е бронебоен куршум - стрелял съм с обикновен във варовикова скала - прави една драскотина, бронебойният прави около 9 см дупка в тази скала.
- Имало ли е други случаи на "приятелски огън" между вас и американските съюзници?
- Имало е. Грешки стават. Беше си наша грешка. Отиваме в Бабил за първи път, само че объркахме входа на базата. Запътихме се да влизаме през изхода и карахме с доста голяма скорост, като мислим, че има доста време до базата. В същото време полски пост открива направо заплашителен огън - ниско над нас.
- Какви са тия три хамъра, с които българският патрул е бил обстрелван от американците?
- Не съм давал патрул с "Хамър". Ние бяхме с едни уазки, по които иракчаните не стреляха.
- Те не стрелят по уазки, стрелят по хамъри?
- Само по хамъри.
- Кой ви каза това?
- Ген. Колев...
- Какво ви каза ген. Колев за хамърите?
- Че иракчаните стрелят по хамърите, а ние сме българи, там ни обичат и не стрелят по уазки.
- Стреляха ли ви по уазките иракчаните?
- Да. Оттам нататък заповедта беше вече да не се излиза патрул с уазки.
- А с какво?
- Имаше едни шевролети, дадени за логистични задачи. FBR е фирмата за логистична поддръжка. Тия шевролети ние ги преустроихме и ги направихме бойни машини.
- Там на място?
- На място. С тия въпросните американски бронежилетки...
- Използвали сте американски жилетки, за да бронирате шевролети?
- Точно така, точно така.
- Продължиха ли тези приятелски огньове помежду ви, само един ли имаше тогава?
- Не, имам един колега, който стреля по американски патрул, но там обстановката, когато е обтегната, на някой му избиват нервите. Има такива хора, които са с аз им казвам "меки пръсти" - бързо натискат спусъка и като го натиснат, забравят да го пуснат. Тези хора са опасни.
Интервю на Николай Бареков, излъчено по бТВ
15 Март 2005 20:55
параграф-е ти сериозно ли се хвана на тая, че "даржавата, и.е., правителството" ще си разваля рахата за някакав си балгарин?
15 Март 2005 22:51
Никога не е добре да има някой плътно зад гърба ти! Особено пък българската държава- не знаеш с какво ще те изненада. Но с добро не се е случвало да те шашне през последните 50- 60 години!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД