:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 606
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цената на тока няма да се променя

Регулаторната комисия чака официалното решение на ВАС, за да прегласува старото си решение
Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР) няма да променя засега цената на електроенергията. Това съобщи директорът на правната дирекция в ДКЕР Параскева Кисева. Преди ден Върховният административен съд отмени решение на комисията за определянето на цените на тока. ВАС реши, че цената на електроенергията за периода от 1 юли 2003 до 1 юли 2004 г. е определена незаконно и е увеличена с 20,6%, а не с 15%, както е одобрил регулаторът. В комисията не е получено решението на съда, заявиха оттам, и това е формалното основание на комисията да не променя цените. Кисева допълни, че след като комисията бъде уведомена по

законовия ред за решението на ВАС с призовка, ще вземе ново

решение, което се подготвя в момента. Цените ще останат

същите, тъй като те са изчислени на базата на тригодишния график за ежегодно повишаване на средната продажна цена на електрическата енергия за битови нужди, приет от ДКЕР по

споразумение с МВФ и Световната банка, обясни Кисева.

Малко вероятно е да бъдат утвърдени по-ниски цени на тока за 2003 г., тъй като ценообразуването е обвързано с разходите за електроснабдяване и ако се докаже, че те са по-високи, теоретично е възможно да бъдат увеличени.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков, цитиран от БТА, отказа да коментира решението на ВАС с мотива, че никой няма право да се меси в решенията на независима институция като регулаторната комисия. Според него обаче драстично увеличение на тока сега не е оправдано, защото това може да се отрази негативно върху темповете на развитие на икономиката и възможностите на населението да плаща по-високи цени.каре - втора атомна

Предложението да се строи АЕЦ "Белене" ще бъде внесено в Министерския съвет до края на мандата на това Народно събрание, обеща председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков. Според него от формална гледна точка процедурата за АЕЦ "Белене" се забавя поради желанието на министър Мирослав Севлиевски да се запознае с подробностите по проекта. Но от гледна точка на стратегията за развитието на ядрената енергетика няма забавяне, смята Близнаков. По различни оценки проектът е на стойност между 2,5 и 4 млрд. евро.
7
414
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
15 Март 2005 04:58
Чистата печалба на разпределителните дружества е достатъчна за пестелив строеж на "Белене".Стига да не се строи от съштите "инвеститори"--сте искат 16 %печалба и девалвиране на киловатчаса до .500(полушега; -)))
15 Март 2005 08:01
Уважаеми,
Доколкото разбирам ДКЕР няма да се съобрази с решение на ВАС, т.е. държавна комисия не изпълнява решение на Върховния административен съд. Е това не знам как може да се определи! А иначе нерзаконното увеличение на тока се е видяло малко на неизпълняващите решенята на законите, та ще ни въведат и такса електромер. После ще я удвоят защото са забравили че електромерът е двойнотарифен, после ще я учетворят, защото ни предстои приемане в ЕС. После .... После какво било това нихилизъм и защо не сме си уважавали управниците.
15 Март 2005 08:19
Само че ще има нова такса на електромерите!
15 Март 2005 09:28
Кражби, кражби и пак кражби.
15 Март 2005 09:44
ЗА СВЕДЕНИЕ НА Г-ЖА ДИРЕКТОРКАТА, КОЯТО БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ЮРИСТКА ПУСКАМ ИЗВАДКА ОТ ЗАКОНА ЗА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЗА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИ ПРИЗОВКА, КОЛКОТО И ДА Я ЧАКА:
Чл. 27. (1) Когато съдът отмени нормативен акт, той не се прилага.
(2) Възникналите правни последици от отменения нормативен акт се уреждат от органа, който го е издал.
Чл. 28. По отношение на общите и индивидуалните административни актове Върховният административен съд има правомощията по чл. 42 от Закона за административното производство.
Чл. 29. Когато съдът установи, че актът е нищожен, той обявява неговата нищожност.
Чл. 30. Решенията на Върховния административен съд са задължителни за участващите по делото органи и лица. Ако обжалваният акт бъде отменен, решението е задължително за всички.
Чл. 31. Диспозитивът на решението на Върховния административен съд, с който се отменя нормативен акт, или определението, с което се спира неговото действие, се обнародват в официалния раздел на "Държавен вестник" и влизат в сила от деня на обнародването им.
Чл. 32. Решенията на Върховния административен съд подлежат на незабавно изпълнение от органите, издали или прилагащи отменения акт.
ТОВА ако стане в друга европейска държава цялата тая комисия трябва да си ходи. В Абсурдистан обаче нищо няма да се случи- съмнявам се, че комисията ще вземе решение в ущърб на монополист. С други думи - да го д....т бедните![/red]

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 10:14:00

15 Март 2005 09:51
Пак грешно заглавие на редакцията: "Цената на тока няма да се променя"!
Верното е: "Цената на тока няма да се променя надолу".
15 Март 2005 17:04
"Председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков, цитиран от БТА, отказа да коментира решението на ВАС с мотива, че никой няма право да се меси в решенията на независима институция като регулаторната комисия."
Такова нахалство, такова дебелоочие не бях виждал. Кой си ти бе? Някакъв специален ли си, че искаш да си над закона?
Добър пример дава държавата как трябва да се спазват законите!
Съвсем през просото тръгнаха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД