:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,667
Активни 174
Страници 24,301
За един ден 1,302,066

Хора на Буш отричат Дарвин

Неоконсерватори заместват науката с религиозни догми
Снимка: Ройтерс
Окрилени от засилените позиции на Джордж Буш след изборите, консервативните среди в САЩ водят борба за налагане в образователната система на разбирането, че човекът не е произлязъл от маймуната, а е създаден от Бога, писа вчера "Вашингтон пост" в обширна статия.

"Еволюцията" срещу "интелигентния дизайн" - с тези термини в Щатите наричат, от една страна, теорията на Чарлз Дарвин за произхода на видовете, и от друга - библейското схващане, че Бог е създал света за шест дни, като на шестия е създал човека.

В 19 щата множество групи за натиск водят настъпление срещу теориите на Дарвин. Тенденцията предизвиква тревога сред учени и преподаватели, които се опасяват, че теологията е на път да замести науката в САЩ.

Активистите на "интелигентния дизайн" са изградили мощна и добре финансирана мрежа. Основен елемент от тяхната стратегия е да акцентират върху идеята, че теориите на еволюцията не са доказани. В Сиатъл институтът с идеална цел "Дискавъри" харчи над 1 милион долара годишно за изследвания срещу теориите на Дарвин и в подкрепа на "интелигентния дизайн". Във Форт Лодърдейл християнският евангелист Джеймс Кенеди основа Институт за изследване на Сътворението. Във Вирджиния университетът "Либърти" спонсорира Мегаконференцията на Сътворението - с участието на група от Кентъки, наречена "Отговори от Генезиса", която е събрала 9 милиона долара през 2003 г. На щатско и местно равнище от Южна Каролина до Калифорния подобни групи предизвикват съдебни дела и дискусии в училищата, за да оборват теориите на еволюцията.

Неотдавна законодатели от Алабама и Джорджия внесоха проектозакони, които ще забранят преподаването на еволюционните теории в училище. Охайо, Минесота и Ню Мексико вече приеха такива закони. Училищен съвет в Тенеси прие решение върху учебниците да бъдат залепени стикери, които предупреждават учениците, че еволюционните теории не са доказани.

В Канзас щатският борд за надзор на образованието реши да забрани еволюционните теории. Баптистът Тери Фокс коментира със задоволство, че това е напредък, защото "повечето хора в Канзас не вярват, че са произлезли от маймуните". Действително сондажите показват, че повечето американци вярват твърдо, че Бог е създал човека. Някои противници на Дарвин използват и инициативата на Буш "Нито едно дете, оставено на произвола". В нея те виждат възможности за нови стандарти в образованието, поставящи на централно място "интелигентния дизайн".
73
820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
14 Март 2005 23:55
Време беше - най-после някой да се сети, че протокомунистът от кораба "Бийгъл" трябва да бъде напълно разкрутикуван, а теориите му - сведени до един от вариантите за човешкия произход...
Бог да благослови днешния здрав разум, който владее между стените на белия дом и управляващата администрация!
15 Март 2005 00:01
Основния довод на бушистите срещу Дарвиновата теория е: "Няма такава маймуна", по повод Буш himself
15 Март 2005 00:56
Предполагам че на никои
вече не е тайна че амерканците се плъзгат по наклонена
плоскост водеща до 18 век...
Честитто Фичо!
Всякакъв разум само вреди при отит да се анализира
или предскаже поведението на хунтата на Буш.
От кратката дописка се вижда също колго глупави
са твърденията от рода "Те политиците са виновни, ние сме
само техни жертви." Обикновенния реднек е точно толкова
лек колкото и президента му...

да ни е честита новата еволюционна теория , Фичо!
15 Март 2005 01:10
Da ne bi da zamislq da syzdade elitna fanatizirana voiska ot samoubiici v imeto na u$a?
15 Март 2005 01:27
Както би казал чичко Ленин:
РЕЛИГИЯТА И "ДЕМОКРАЦИЯТА" СА ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ!!!
А БУШ И БУШИСТИТЕ СА НАРКОДИЛЪРИТЕ МУ ДНЕС!!!-[/b]както казва paragraph39!
ЕЙМИН! [/b]

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 09:52:28

15 Март 2005 01:27
Даже да не е вярна теорията на Чарлз Дарвин,
че човеците са произлязли от маймуната,
това не се отнася до Джордж Буш.
Дарвин поне за Буш е прав![/purple]

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 09:53:02

15 Март 2005 01:31
"Science without religion is lame, religion without science is blind."

Albert Einstein
15 Март 2005 01:33
Спомням си когато Кондолиза Раис се роди ба6таи Оран Гутан Раис на кру6тенето я наступи с единия крак на главатa и така и оскуба опа6ката за да прили4а по4ти на 4овек.Но понеже опа6ката и бе6е много жилава от натискането с крака по главата и сма4ка носа.Аз веднага си жертвах една кутия цигари за да запу6име дупката и по бурзо спиране на крувта.Наистина благодарение на труда маимуната се превурна в 4овек но колко пути от ба4кане прили4ам на маимуна да знаете.....
15 Март 2005 01:55
Малее, тея нео-консервите начело с великия си вожд съвсем са изперкали вече.Като стано въпрос колко са окрилени и сесетих какво беше казал Б.Ръсел- проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят!
15 Март 2005 01:56
"...повечето хора в Канзас не вярват..." - това ли е водещата нация?...и тези си схващания ли ще налагат на света ...със силата на USArmy?...
15 Март 2005 02:31
Акад. Н. Ирибаджаков, който ни четеше в 80-те лекциите по съвременна западна (буржоазна по тогавашната терминология) философия много обичаше да се разпростира върху противниците на еволюцията в американската провинция, особено върху "маймунските процеси", дето верующите съдели училищните власти да забранят преподаването на Дарвин в училищата, съдели отделни директори и учители. "Ето как религиозното мракобесие гаси светлия факел на науката, Джордано на кладата на инквизицията!" Разбира се, пропускаше да каже как комунизмът гасеше (не с процеси, а с полицейски терор и лагери) факела на генетиката и изобретяваше македонизма.
*
Америка е страната на гражданското общество, от него зависи какво се решава "горе". А не отгоре да казват какво да правят "долу" като у нас, вкл. да водят атеистични кампании за налагане на соц. бит и култура. Америка е създадена и от пуританите. Има още много верующи в провинцията - юга и отчасти и средния запад. Те приемат религията напълно сериозно. Затуй са дълбоко консервативни и нерядко имат и мракобесни тежнения. Има анклави, дето не се допуска електричество и автомобил (не мюсюлмански и еврейски сектанти, а холандски амиш), камо ли Дарвин. Като цяло обаче религиозните в САЩ не са реакционери, а са порядъчни и винаги са подкрепяли праведните каузи - премахването на робството (Хариет Бичър Стоу - набожна, пасторска дъщеря), Ню Дийла, войната с бедността, Великото общество, гражданските права. Религията е оказала мощно социализиращо въздействие над малцинствата (спиричуъл, блус, госпел). Ролята на религиозната етика и секти за развитието на капитализма, корпорацията и демокрацията, както си спомняме от М. Вебер, е огромна.
*
Религиозните американски учени (сега не са много, както Шуши показа, само 3% от учените са вярващи) отколе се опитвали да примирят вярата с разума, например основателите на най-американската философска школа, прагматизма, Ч.С. Пърс и У. Джеймс (по основна специалност - математик и световно признат психолог) подчинили философските си търсения на това. Джеймс е автор на "Многообразието на религиозния опит" (1912 май) - и досега ценно научно изследване на религиозната психология и доброто, което вярата носи в живота на обикновения човек. Ние сме слушали публична лекция от физик, който се мъчеше да напъха "интелигентния дизайн" в теорията на Големия взрив, еволюцията и други "творчески" процеси в природата, в които сякаш се появява от нищо нещо или сякаш нещата се движат по предварителен план. Той призна, че други процеси, които не могат да нарекат "творчески", като в квантовата теория, не се поддават засега на религиозна интерпретация.
*
Скоро имах и друг случай да се застъпя за южняците - те са си "душа" хора, стига само да им чуеш музиката и да им помиришеш пиенето и кухнята, а ако си по-изтънчен, и да прочетеш малко Фокнър. В Америка, да не забравяме, освен религиозни фанатици и куриозни маймунски дела има и най-добрите университети в света, които се борят с мирни граждански средства срещу религиозното мракобесие. Във времето на постмодерния релативизъм, така любим на нашите леви, обаче антимракобесната пропаганда нещо не се засилва.
15 Март 2005 03:31
Това е следствието от същото образование за което става дума !
Съдбата на давещите се е в техните собствени ръце . Мюхаузеновски , но вярно за Америка . Фактите са , че
- R/D с изключение на фармацията ... ниц в Америка;
- скорошното изкаване на Бил Гейтс, а не Буш, че САЩ не са подоготвени да посрещнат 21 век с кадри които новото време изисква и това е поради тотално изостаналта образователна програма в училищата и до някъде в колежите на САЩ
- две трети от пост градуейт стъдис се падат на всеки друг но не и на американските граждани;
-поне 80% от PhD. програмите по физика и математика са запълнние от чужденци;
-орязването на всички образователни програми - поголовно
-поскъпване на образованието ... в този му "качествен" вид
-класирането на американските ученици на международни състезания
-отлив от колежите , поради страха от износа на работни места, не се отнася за тези с практическа апликация на място - сестри , механици , готвачи и бъз бой и подобни
-инертност и пълна незаинтересованост на обществото , този странен мелтинг пот в който практически няма нищо, дори идентичност.
-объркани понятия , липса на дисциплина , уважение и контрол от и към учениците
-лицемерие и подлост, мекрантилност и злоба на всяка крачка и във всички посоки на това общество.

Това е само началото . Другото Фичето и Нели ще си го компилират както им е удобно.
15 Март 2005 06:14
стария хъш: като кръстят танкер на твое име може да си позволиш да обсъждаш някои хора.
15 Март 2005 06:20
има начин и интелигентният дизайн да е верен, при това с немалка вероятност.
15 Март 2005 07:08
Я пуснете пак един списък с нобелисти, че да ви се вдигне самочувствието. Хамбуркериканците нека си вярват на каквото си щат. Не било доказано. Щото ОМП-тата на Саддам бяха толкова здраво доказани, че от доказване се изтъркаха и им се изгубиха дирите. То не че някой ги е и дирил де.
15 Март 2005 07:41
Аз пък мисля, че и двете теории са валидни, а проблема е в резултатите. Значи американците са богата нация и следователно са създадени от бог, а колкото са по бедни нациите толкова повече, са резултат на еволюцията. Като четеш внимателно и тук у форума веднага можеш да разбереш резултатите...Следователно, бог е създал първо евреите, а сетне американците. А Буш застъпва теорията на "интелигентния дизайн", да не се съмняват, че някои от действията му са приматски приумици...
15 Март 2005 07:54
Стария Хъш , що се еб...ш с Конди Ми тя е сол ташак на кумира ти- Храстов ! Нали той кат се събудил , първо с нея разговарял - даже, според мен, има нещо гнило в тия рилейшъни...
15 Март 2005 07:59
Браво чичо, браво Фичо, то и аз съм християнин, ама по стечение на обстоятелствата източно православен Напоследък един от съветниците на Буш ЗБ обяви този клон на християнството за много реакционен Пази боже , ако Жорето реши да ни наложи здравия религиозен разум, като демокрацията в Ирак
15 Март 2005 08:12
Ако е прав Дарвин, то чичо Б си е чист прародител, но не може някакви си европейци да имат синя кръп, пък той - не. Нещо повече. Я си спомнете колко беди (освен чичо) са ни донесли маймуните а и само СПИН-а стига. Прав е чичо. При толкова беди дето той причини по Земята, явно идва ред да ни обяснят, че той ни е пратен от Бог и трябва да го приемем като месия. Иначе ... ще ни сменят чипа.
15 Март 2005 08:18
"Сегашните" партенки от несвързани компилации немат край.

Биологията и микробиологията са на такова ниво в USA, че само безкрайно изостаналите лисенковци , мичуринци и парграфчета се ловят на пиниз(не знаят за какво говорят) за да крекат в блатото до премала.

Нещастници!
15 Март 2005 08:37
*когато дъщеря ми учеше история в хайсуул, ми направи впечатление, че авторите на иначе добре спастрения американски учебник се отнасят към библията, като към исторически документ*
15 Март 2005 09:17
О, гаспаринчо ти пак изпълзя от някоя дупка да ни прочетеш поредната си скудоумна филипика срещу бившите си другарчета комуняги.
15 Март 2005 09:32
Данте, ти стигна ли в школото до предмет с име БЙОЛОГИЯ?
Или теийко ти каза че др. Сталин е казал че е вредна наука.
15 Март 2005 09:45
Какво се чудите, колекцията от лъжи и измислици, наричана стар завет, е натрапена от талмудистите именно с цел пълно промиване на мозъците на янките с оглед осъществяването на пълен контрол върху държавата им. В сектата на Буши пеят псалм "Ние сме евреите, изгонени от Египет". Водят се християни, но се считат за евреи без да имат нищо общо с тях. Оттам е тази идиотщина.
15 Март 2005 09:54
Основен елемент от тяхната стратегия е да акцентират върху идеята, че теориите на еволюцията не са доказани. Що ли не съм чул някой досега да е доказал, че Бог съществува??!!!
Скудоумния малоумник нищо чудно скоро да се обяви и за новия Христос!
Като гледам прави и всичко възможно края на света да дойде по-бързо!
15 Март 2005 09:56
Лисенко навремето също е отричал теорията на Дарвин - резултатът е тоталното изоставане на СССР в генните разработки. Сега янките повтарят грешки от времето на Сталин. Чудя им се на какво отгоре претендират да са нещо повече от останалите като са толкова неграмотни. Навремето са гласували числото Пи да е 4. Очаквам в скоро време да заявят, че Земята е плоска и че U$A е център на Вселената. После остава да отменят гравитацията и NASA ще се възползва от намалението, за да отлети на Марс. При комунизма беше същото - дойдоха на власт тъпи, злобни и неграмотни хора - що народ са затрили само историята знае. Сега тоталитаризма смени континента.
15 Март 2005 10:14
Васуки талмуда няма нищо общо общо със Стария Завет. Съмнявам се, че Бушмена е християнин. А че Дарвин и гаспарини са произлезли от маймуната е повече от очевидно, даже е очевадно.
15 Март 2005 10:25
Интересно как мнозина забравят, че първият опит за "официално отричане" на Дарвин в образователната система беше още преди няколко години в инак любимата им Сърбия, където светлото ръководство на тяхното образователно министерство беше одобрило учебник в тази насока. Но дето се вика какво е православният фундаментализъм пред зиналата паст на протестантсткия империалистически такъв
15 Март 2005 10:58
Теорията на Дарвин била недоказана, а теорията за Потопа е много по доказана
Науката никога не е горила вярващи на кладата за неправилни възгледи нито се е опитвала да забранява религията с административни мерки.
Американците май черпят опит от Оссама.
15 Март 2005 11:02
Абе НАТО стига с тия аргументи тип: А вие защо биете негрите
И к'во като е бил първия опит в Сърбия това те успокоява ли?Или прави идеята по-малко идиотска.
15 Март 2005 11:43
В Грешка сте. Лисенко е отричал Мендел и теорията му. Сталин е обявил Биологията за вредна буржоазна антинаука. Всички бйолози са били унищожени по бързата процедура. Дарвин бил обявен за аллах а Лисенко за неговия пророк. Недоучилия Мичурин за гений. По аналогичен начин сае била унищожена и катедрата по Биология , нейните водещи професори и учебно тяло в СУ.
Е щом Дарвин и аз сме произлезли от маймуни, на Данте му остава шанса за божествен proizhod osyshtestven при опрашване на майка му от нискочел Лисенковец.
15 Март 2005 12:07
То в САЩ има движение за отмяна на втория закон на термодинамиката - онова за ентропията - виждаш ли, не им харесвало децата им да живеят във вселена, която щяла да загине...
А чесно казано, ако хвана унуй животно дет е излязло от океана, къв бой ще яде....
15 Март 2005 12:29
Ех, защо не е жив Карл Сейгън?!
Препоръчвам ви "Сенките на забравените прадеди"

http://www.bard.bg/promotions/packet/?Boo kID=571

Интересно написана и може би ще научите някои факти, свързани с произхода на човека, за това какво ни отличава от животните и може би ще си обясните по-добре някои явления в поведението на човека като индивид и на човешкото общество като цяло.
15 Март 2005 12:45
"върху учебниците да бъдат залепени стикери, които предупреждават учениците, че еволюционните теории не са доказани."

А за Сътворението пък като са се засипали доказателства...
Веднъж в България попаднах на някакво предаване за религия. Темата беше сътворението. И основните доводи за Сътворението като произход на човека бяха... отричането на еволюцията. Да паднеш от смях...
15 Март 2005 12:47
След перфектно аргументираното и проведено освобождаване на Ирак, другаря Буш, кухата лейка Буш и компания полагат сериозни усилия да убедят света че са по-големи религиозни фгундаменталисти и от Бен Ладен!
Ето срещу кого трябва да е следващата освободителна мисия на свободния свят!!!
15 Март 2005 12:55
Да им имам проблемите!
15 Март 2005 13:34
При това скапано американско образование, при това мракобесие, дето цари в обществото направо се чудя защо стотици хиляди младежи от цял свят са се юрнали да учат в САЩ? Ми не виждат ли в каква изостанала страна отиват? Не, ами се и натискат да работят в техните лаборатории и изследователски центрове.
Освен да мисля, че всички тези младежи са нискоинтелигентни или будали.
15 Март 2005 14:13
това със стикерите е много добра идея - моите даскалки биоложки бяха толкова мързеливи и никога не обясняваха, че това което ни караха да зубрим са ТЕОРИИ, всичко се поднасяше като божието откровение: това е и няма хън-мън. Същото и в часовете по физика. Аз съм за подобни стикери най-вече върху учебниците по история, форумът е много добър пример за това колко много хора са захапали проблясъците не историците.
15 Март 2005 14:52
Много важно, това да им е кусура. Отричат я и нормални хора.

15 Март 2005 14:56
ха да видим сега кви ще ги измъдрят! та същите тия червеноврати същества са основната избирателна маса на бушляка /не че на него или на някой от върхушката му пука/
15 Март 2005 16:07
Наистина интерестно как със всяко свое действие Буш гледа да попостигне няколко цели, но използва един добре изглеждащ аргумент за това, както във този случай.
-Толкова им е зле образователната система, че търсят добро извинение за неумението си да научат децата си на ОБЩА КУЛТУРА, за това с много американци не можеш да си кажеш нищо интерестно
-Буш наистина гледа да покаже на своите хора че Осама не го превъзхожда и той също е вярващ. Толкова да са ми смешни президентите на САЩ като слушат всяка неделя в църквата като 1во класници. Поне така изгелждат

Обществена тайна е, че църквата много отдавна владее света и не пуска нищо да я превари и само богатее още повече, убеждавайки хората да вярват. Ралигията е бизнес - създаден от някой добър бизнесмен ама за съжаление, тоя бизнес вече се превръща в разруха на света. За това всички войни са на религиозна основа.

Питайте Стоичков той ще ви каже - Господ е Българин!
15 Март 2005 16:33
Мен па най-смешни ми се видяха атеистите Петър Младенов, Андрей Луканов и Станко Тодоров как се превърнаха за един ден в дълбоко вярващи и държаха запалени свещи пред анвона в Алекасандър Невски с набожен поглед.
На по следващия ден отпочнаха грабежа на България като истински православни християни с панславянска подкрепа и хич не беше смешно.
15 Март 2005 16:34
Данте, твърдя друго: талмудистите са натрапили стария завет като част от християнството. А не което си разбрал ти. Колекцията от лъжи и измислици едва ли заслужава да се пише с главни букви... И за бушмена не се съмнявай, член е на християнска секта.
Теорията на Дарвин всъщност наистина не е доказана, има сериозни научни доводи срещу нея. Бушмените я атакуват от ненаучни позиции, това е проблемът.
Пръв от съвременните американски политици обвини православието за реакционно и вредно ционистът Бжежински.
По времето на Сталин не биологията, а генетиката е обявена за вредна лъженаука. По това време в СССР са работили най-добрите учени-генетици в света. Известна е знаменита фраза на Сталин към биолога проф. Дубинин, струва ми се: " Вие професорите мислите така, а ние болшевиките мислим иначе!". Кристално мракобесна мисъл!
15 Март 2005 16:52
Прав си Васуки - Сталин е подгонил генетиците, а Бушмена дарвинистите. Теорията може и да не е доказана, но не е и отречена. Има факти които я подкрепят и такива, които я оборват. А по въпроса за сътворението - дошло е с един Голям взврив.
15 Март 2005 16:54
какво си играят на закончета? Клади трябват! Напалм и бомби! Докато целия свят не стане портестантски демокрацията няма да победи! Колете наред, Бог ще познае своите!
Възможно ли е в най-технологичната страна да вилнее такава средновековна попщина?!
15 Март 2005 17:06
Ми така, де! Как може тази Божествена Нация да е от маймунска семка? Пръст Божи се е наврял ...
15 Март 2005 17:06
Теорията на Дарвин за еволюцията не била вярна? Глупости!
Вярна е докато не бъде опровергана, но не с доводи, а от друга, по-достоверна теория. Доколкото знам такава поне засега няма. Да ви говори това нещо?
15 Март 2005 17:16
верно, че Бог създаде света в шест дни, на седмия си почиваше и повече не рачи да бачка, а реши само да наблюдава. Но защо?! На шестия ден реши да погледа стореното през първите пет и установи : земя, въздух, вода, огън, флора и фауна - пълна хармония. Скука. И реши да пооправи нещата. Така се случе, че маймунИТЕ му попаднаха и ги попромени - да не са толкоз нормални. Резултатът е ясен, доказан във времето. Всичко създадено в първите пет дни продължава да е в хармония, само изтърсаците /играчките/ продължават да откриват топлата вода, а за пирамидите в Египет още се чудят: Господ ли им ги прати или извънземни ги твориха.
15 Март 2005 17:43
Господа, не се заблуйдавайте, че наистина го мислят. На тях им трябват тъпи граждани с посредствени знания. Малкото нужни истински грамотни хора ще си купят от където решат. Всяка политика се осъществява лесно с много посредствени изпълнители и достатъчно (обикновено малко на брой) качествени спецiaлисти.
15 Март 2005 17:46
Добре де ако магаре наебе кон се ражда катур и до тука независимо 4е са много подобни.Ако 4овек наебе маинуна изоб6то ни6то не се ражда питаите Тарзан.Тогава как може 4овек да проижожда от маимуна?Толкова хиляди години до сега маимуните с ни6то не са показали об6то с 4овека.Дори едно прасе има много пове4е подобни органи с 4овека от вси4ки животни в момента.Може да си прили4ат като ку4е и валк но са сувсем разли4ни индивиди.А това е верно 4е всеко живо су6тество се променя от климати4ните условия.Тези които не могат да се променят из4езват завинаги.Дори и негрите не мислат 4е са произлезли от маимуната независимо 4е единствено те са наи подобните.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД