:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Бизнес между вратичките на закона

Дребно недоглеждане на някого може да донесе милиони за друг
Снимка: "Сега"
Законът е широко отворена врата в полето - само глупаците преминават през нея, гласи стар анекдот. Според друга сентенция законите трябва да се познават перфектно, за да могат да се заобикалят елегантно.

И в двете има голяма доза истина. Защото понякога цели пазарни ниши и дори развитието на бизнеса се дължи на нищо и никакъв законодателен пропуск. Който го забележи навреме, той печели.

Типичен пример в това отношение е транспортното законодателство, което се слави със своята сложност и всеобхватност. Около една десета от всички директиви и регламенти на Евросъюза например са транспортни. По-голямата част от тях вече са преведени в българските закони. Но както всяка подробност уж е много точно регламентирана, така се оказа, че



всеки ден между 80 и 100 микробуса

возят незаконно пътници в чужбина



Без да притежават лиценз, без да са платили каквито и да било такси и без да продават билети на пътниците, шофьорите на миниванове и микробуси с по 8 места карат стотици километри без почивка до градове в Западна Европа.

Държавните органи обаче не могат да се справят с явлението. Гранична полиция не може нищо да направи, защото на границата водачите казват, че возят приятелите си в чужбина или просто представят излизането като бизнеспътуване, за каквото не трябва разрешение.

Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) е безсилна по друга причина - возилата с до 8 места по всички закони се водят леки коли. Т.е. с тях не може да се извършва обществен превоз на пътници и ДАИ няма право да ги спира. Това може да прави само КАТ, стига да има конкретна причина. "Трябва някой от пътниците да подаде сигнал, че е платил за пътуването, ние да проследим такова превозно средство и, ако имаме търпение и съдът си свърши работата, след около година и половина водачът може да бъде наказан", каза служител на ДАИ.

Докато туткането трае обаче около 70 млн. лева годишно отиват само от тази дейност в така наречения сив сектор от икономиката. Укритият ДДС е за още около 15 млн. лева.

Единственият държавен чиновник, който в случая склони да прояви инициатива, бе главният секретар на МВР Бойко Борисов. Който на бърза ръка написа проект за промяна на Закона за движение по пътищата, третиращ категориите автомобили. За категория М, т.е. леките коли, според неговия проект, трябва да се считат само возилата с до 6 места. Това обаче няма как да мине през парламента, защото според европейското законодателство в тази категория могат да влязат возилата с до 8 места.

Ако обаче бизнесът с минивановете се оценява на около 70 млн. лв. годишно,



в авиопазара се превъртат стотици милиони



Там в законодателството също има "леки" пробойни, които позволиха едни авиокомпании да отнемат бизнеса на други. Преди около година и половина у нас се опита да започне съвсем легален бизнес със самолетни билети немският инвеститор от полски произход Дирк Виземан. Основаната от него компания "Bexx Air" се рекламираше, обявявайки цени на билети до някои германски градове, които се съизмерваха с тези на автобусите - по 69 или 99 евро за пътуване от София до Кьолн и други германски градове.

Хитрината на Виземан се състои в това, че фирмата му не е никаква авиокомпания. Ако беше такава, трябваше да поиска удостоверение, да чака месеци и години да й разрешат да прави редовни полети, да лицензира всеки самолет, който купи или наеме и т.н. Затова "Bexx Air" се представяше пред българските власти като туроператор. Това не е незаконно - много туроператори организират чартърни полети, като вместо да качват на тях организирани групи туристи, просто продават билети на пътниците. Досетлив чиновник обаче направи справка и се оказа, че в икономическото министерство няма регистриран такъв туроператор.



Този пропуск на Виземан му костваше бизнеса.



Комисията за търговия и защита на потребителите сезира прокуратурата, която затвори офиса на "Bexx Air". Полетите спряха, парите за продадените вече билети не бяха върнати и скандалът принуди Дирк Виземан да прекрати дейността си. Но преди няколко седмици той отново оповести, че се връща на българския пазар под името "Imagine Air". Сигурно скоро ще стане ясно каква нова вратичка в законите е открил.

Ако тези два вида полулегални дейности обаче са съпроводени с голям обществен шум, под дебела сянка понякога се развиват цели отрасли. Никъде няма да видите в браншови указател раздел "присъединяване към мрежа на монополист", но такъв отрасъл съществува. Става въпрос за дейности, свързани с някои



естествени монополи като парното и телефоните



По закон техните мрежи до последния милиметър са собственост на монополистите. Т.е. ако някой си построи жилище и пожелае да има парно и телефон, топлофикацията и БТК са длъжни да изградят за своя сметка инсталацията до дома му.

Но така е само на книга.

В енергийния закон има един особено хитро написан текст, който гласи, че: "При присъединяване на потребители на топлинна енергия за битови нужди присъединителният топлопровод, съоръженията към него и абонатната станция се изграждат от топлопреносното предприятие и са негова собственост. В случаите, когато изграждането на съоръженията е икономически нецелесъобразно за топлопреносното предприятие, изграждането им може да се извършва от потребителите след съгласуване с предприятието." Под "икономически нецелесъобразно" законът разбира случаите, в които топлофикацията ще даде повече пари отколкото би могла да изкара от тези съоръжения за 8 години. Не е тайна, че топлофикацията винаги изкарва сметките точно такива. По този начин



бизнесът с доставка на абонатни станции и изграждане на отклонения



от градския топлопровод процъфтява. В София например той е поделен между няколко по-големи фирми - "Бруната", "Термокомплект", "Денис", "Демос", "Паралакс", "Конекс". Изграждането на около 50-метров присъединителен топлопровод заедно с абонатната станция за 7-етажна сграда с два входа излиза около 20 000 лв. При бесните темпове, с които се строи, е ясно, че става въпрос за сериозна пазарна ниша.

Любопитното в случая е, че законът задължава енергийните предприятия да изкупят тези съоръжения от абонатите за срок от 8 години. Но дори да беше по-кратък, в закона никъде не пише дали парите трябва да се върнат на предприемача, построил сградата, който реално ги е дал на абонатите. Което прави връщането им силно съмнително.

Ако в случая с топлофикациите дейността на тези фирми е напълно законна,



същото не може да се каже по отношение на БТК



Преди няколко години немалко потенциални абонати на телекома пропищяха от самозвани техници, които обикаляха новопостроени жилищни сгради, предлагайки да им прокарат телефон срещу суми от порядъка на 500 лева на апартамент. Обикновено това бяха техници в местните клонове, които имат от първа ръка информация къде предстои разширяване на мрежата. Никакви мерки да се спре явлението не помогнаха, още повече, че БТК често се държи по същия начин като топлофикацията - не желае да изгражда за своя сметка съоръженията, както законът я задължава и хората се принуждават да дават пари. А когато се дават пари, винаги се намира кой да ги вземе. Изнудването спря или поне намаля едва в последните няколко години благодарение на силната конкуренция на мобилните оператори.

Понякога не е задължително липсата на някакъв законов регламент непременно да е следствие от лобизъм или нарочно недоглеждане. Случва се просто обществените нагласи да са такива, че дадена стопанска дейност години наред се измъква от всякакъв контрол. Типичен пример в това отношение е доставката на Интернет. Години наред "Интернет общество България" на Вени Марковски се бори и отстоя докрай тази дейност да не се лицензира. Признанията на чиновниците от времето на Иван Костов, че "ще дойде време и сами ще искате да се лицензирате" бяха посрещани с насмешка, но това време наистина дойде. От около 3-4 години насам в много Интернет-провайдъри бяха наляти пари от западни фирми, БТК също се размърда и почна да въвежда нови технологии. Инвестициите обаче няма как да се реализират, защото в България никой не може да се справи с полулегалните LAN-мрежи, чиито кабели опасват големите градове. Всяка такава мрежа обикновено е свързана с мощен сървър, пълен с незаконно съдържание - филми, музика, софтуер, снимки. Това заедно с безпрецедентно бързото поевтиняване на компютрите доведе за около 2 години до процъфтяването на нов вид пиратство - свалянето на продукти без платени авторски права от Интернет. То е на път напълно да измести класическото пиратстване, с което държавата някак си се справи с помощта на непрекъснатите хайки по места като площад "Славейков" в София.
 
Много пътници "изгоряха" с евтините билети на Bexx Air. Собственикът на компанията се върна с ново име и познатите стари номера. Държавните органи все по-рядко се ангажират да разследват отношенията между потърпевшите и частни компании.
11
1022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
15 Март 2005 00:21
Пътниците изгоряха само заради намесата на държавата. Може да е хитрец и използвач, но се оказа по-коректен към клиентите си отколкото държавата към гражданите си.
15 Март 2005 01:13
Точно така е. Всеки, който с хитрост или интелигентност се опитва да пласира евтин и конкурентен продукт, рано или късно се поставя на място. Държавата защитава монопола, а не свободното предприемачество. И тази глупава статия е като нея.
15 Март 2005 01:44
Прави сте и двамата. Държавата е по-коро репресивна машина, отколкото грижеща се за обикновенните хора ....
15 Март 2005 01:56
Гражданите не знаят какво им отнемат депутатитеЕвгени Петров
Само два месеца остават до края на този парламент. На 13 октомври миналата година или точно преди 5 месеца Сметната палата трябваше да има ново ръководство. Изборът му обаче се бави скандално, защото е част от цялостен пазарлък за политически постове и длъжности, с две думи за това кой да седне на държавната софра.
Всичко това е широко известно. Циничното е, че депутатите разчитат на неосведомеността на обикновените хора, които не знаят от какви права ги лишават техните избраници, докато уреждат личните си позиции.Вземете избора на омбудсман. Законът за омбудсмана бе приет като необходима част от демократизиращото се общество и правата на гражданите и влезе в сила от началото на 2004 година. Там ясно е казано, че парламентът избира омбудсман в тримесечен срок от влизането на закона в сила. В момента са изминали година и три месеца! А знае ли народът от какво го лишават депутатите с бездействието си? По закон омбудсманът /чл. 2/ "се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги." При това застъпването е безплатно. Омбудсманът още приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи, прави проверки по постъпилите жалби и сигнали, отговаря писмено на лицето, което го е сезирало… Ей такива неща трябва да прави омбудсманът, но няма кой да го избере.
А какво да кажем за още неизбраната комисия за защита от дискриминацията? Самото име подсказва огромното є обществено значение и ангажименти. Леля от село обаче, която не чете "Държавен вестник", не знае какви права и интереси като гражданка є се отнемат, докато депутатите нехаят. Изборът на тази комисия също се бави скандално повече от година. Но какво им пука на депутатите, те не са дискриминирани и нямат нужда от защита. Те имат имунитет дори когато карат пияни до козирката. Според закона комисията е независим специализиран държавен орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите. Според закона основните защити са тези при упражняване правото на труд, образование, обучение и т.н.А дойде време да се избира и комисията по закона "Петканов", която ще се занимава с имуществата на незаконно забогателите и нейната работа е от голямо обществено значение. И тя ли ще се бави повече от година?
Затова вместо да дремят по десетина души в зала по време на парламентарния контрол, депутатите да го превърнат в пленарен работен ден и да си свършат работата по основни закони, свързани с правата на обикновените хора, които така упорито ухажват предизборно.
Апропо, къде са десетките неправителствени организации, свързани със защитата на правата и интересите на гражданите?
15 Март 2005 03:19
Мда и аз изгорях с бекс-еър и бях бесен тогава , една моя приятелка пък изгоря с 4 билета, които беше взела и на свои познати.И те не са много коректни що се отнася до връщането на парите, трябваше да попълним декларация, с която ни връщат 25% от сумата и 75% бъдеща отстъпка, ако отново закупим билет от тях, и пълно отказване от всякакви други права срещу тях.това айде добре, обаче прекарването беше, че единственият начин за изпращане на тези декларации беше чрез факс, друг начин за врзъка нямаше, но по незнайни причини този факс не работеше и декларацията така и не можеше да се прати..но това настрана, както и да е, все пак като цяло фирмата е коректна.Обаче конкуренцията и държавата не търпят такива, които им ядат хляба и ги разчистиха набързо, по абсолютно некоректен начин.Ще видим сега какво ще е развитието, от юни месец отново почват да летят..
15 Март 2005 09:20
Параграфе, моите уважения към това което пишеш. По въпроса "къда са неправителствените организации" мисля, че мога да те "светна".
15 Март 2005 13:28
Прочетах статията с доста негодование.Автора е или голям тъп**ар или добре платен слуга.(изжинявам се за тона, но съм бесен!)На нашата репресивна държава са и абсолутно чужди принципите на свободното предприемачество!Въу всяка глава, която се навдигне се стоварва чук.Автора по доста коварен начин се опитва да изкара виновни за гадостите в тази държава именно хората дето на собсвен риск се опитват да направят по-търпим живота ни(въпреки напъните на държ. и такива олиг**рени като автора!)
15 Март 2005 13:31
Карамфилов
15 Март 2005 16:06
KOMAR 1,
Ще те РАЗОЧАРОВАМ !
Това НЕ съм го писал аз, а ЕВГЕНИ ПЕТРОВ/името му е изписано веднага след заглавието/ !!!
15 Март 2005 16:55
Аз съм чувал, пък и друга поговорка, законо е опнато въже, умният, ке го заобиколи, хитрийот, ке го пролази баламата ке залепне у него. Така, че този който е опнал въжето сигурно е имал нещо предвид.Не са малко и ония обаче които направо го прескачат, но това е отделна тема.
15 Март 2005 20:26
Параграфе, защо не обясниш на г-н Петров, че няма значение какви закони ще приемат депутатите. Ти както експерт как ще коментираш решението на ВАС за тока? Има решение . И какво от това? И дест омбуд....мена да има все тая. Няма ли политическа воля - закона е парче хартия, паяжина за дребни мухи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД