:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,388,483
Активни 86
Страници 6,961
За един ден 1,302,066
Репортаж

Белият микробус "Милосърдие"

За 5-годишния си юбилей на 25 март Център "Благовещение" ще покани отново президента и премиера - както миналата година. Персоналът и децата този път се надяват държавниците да се отзоват
Снимки: Велислав Николов
-------------

Каритас на латински означава милосърдие. Всяка сутрин в 7.30 един бял микробус "Рено Мастер" с червен надпис "Каритас" тръгва от католическия манастир на сестрите-евхаристинки в "Овча купел", където нощува. Обичайният маршрут на микробуса е през "Разсадника", "Банишора", "Надежда", "Люлин", "Орландовци", "Подуене" и "Белите брези" до център "Благовещение" в кв. "Гоце Делчев". На познатите адреси в посочените квартали микробусът спира и шофьорът Владимир Владимиров помага на пасажерите си да се качат.

------------Около девет и половина Гого, Христо, Антонио, Вера, Светлана, Валя, Божана, Ани, Нина, двамата Ивановци, Мила, Любо, който е на 2 г. и 8 м., и 8-осеммесечният Мишо вече са в центъра. Тук са и другите деца, които пристигат сами с родителите си. Курсът с микробуса отнема около два часа.

Привечер същата операция се повтаря. Работният ден на Владимир Владимиров, или Влади, както му викат всички деца, продължава 12 часа.

В центъра работят 6 специалисти - рехабилитатор, логопед, социален терапевт, арттерапевт, трудотерапевт и кинезитерапевт, а общо персоналът се състои от 9 души заедно с и.д. ръководител.

Логопедката Юлиана Димитрова работи в центъра за хора с физически увреждания от година и половина. Завършила е специална педагогика в СУ и тясна специалност - магистър по логопедия. В началото е изживяла лек стрес, новече възприема тези хора като абсолютно равниНа вид прилича на танцьорка на фламенко. През март ще сключва брак.

Павлина Николова е кинезитерапевт. Тя и рехабилитаторът-масажист Искрен Бакалов, с когото работят в екип, са ветераните. Двамата са в центъра от самото му създаване преди 5 години. Павлина Николова споделя, че главната цел на заниманията им с всеки пациент е по-голяма самостоятелност и интеграция на децата в живота.

От тази година двамата са разработили нова инициатива - рехабилитация и кинезитерапия по домовете. Повишен е интересът и към почасовия прием за кинезитерапия, лечебна физкултура и масаж, споделят специалистите. Павлина има 28 години трудов стаж. Успоредно с ангажиментите й в центъра тя е и хоноруван преподавател в Националната спортна академия. Излъчва спокойната мъдрост на човек, който учи ръката да хваща, а краката - да ходят, първите, най-важните неща на този свят. "За да работиш тук, е нужно да си зареден с добронамереност и състрадание.Тук лош човек не би издържал и един ден",споделя ветеранката.

Трийсет и седемгодишният рехабилитатор Искрен Бакалов е завършил полувисшия медицински институт "Йорданка Филаретова" до Руски паметник през 1991 г. със специалности лечебен масаж и рехабилитация. Вече има 13 години трудов стаж по специалността. Работата си тук приема като знак на съдбата - че той, също човек с увреждания, може да даде малко здраве на другите. Защото Искрен е напълно сляп. Чете с брайловата азбука, ползва компютър с говорящ синтезатор. Радва се, че негови сънародници със същото страдание са направили вече такива програми и на български.

Искрен пътува до центъра с градския транспорт - първо с метрото, после с автобус. Той живее в "Люлин". Екипът на "Сега" го завари да разтрива ходилцата на двегодишния Любо с бодлива топка,избутвайки като Сизиф непосилната съдба на момченцетонагоре - сантиметър по сантиметър.

Програмата на децата е разнообразна. Празнуваха рождения ден на Ани, тя стана на 22. Имаха нарочен ден, в който запалиха дузина свещи. С този символичен жест те се присъединиха към световната кампания "10 милиона светлини за мир" на "Каритас"- Франция. От две години тази кампания, освен в България, се провежда и в Македония, Сърбия, Косово и Израел. "Каритас" е международна католическа организация с благотворителна цел, която има мрежа в над 200 държави по света. Центърът за хора с физически увреждания "Благовещение" се спонсорира от германските й структури.

По Коледа дойде при тях да заснеме предаването си "Вкусно" Ути Бъчваров. За втора поредна година децата присъстваха на тържество в Националния исторически музей.

Скоро ще идват да ги снимат от телевизия "Ден", с която заедно ще търсят спонсори за купуването на керамична пещ. Идеята е да бъде разширена арттерапията.

Арттерапевтката Зоя по образование е художник-живописец с преподавателска правоспособност. "С тези деца ставаш още по човек, по-сърдечен, по-добър.Това са най-искрените същества,които съм виждала, с много по-голямо доверие към човека, който е решил да им помогне." Под нейно ръководство децата правят украшения за елхи, кукери, кукли, различни сувенири и картички. "Стараем се участието на децата в изделията да бъде максимално", споделя художничката и ни показва поздравителната картичка, изработена от Ани. Готовите артикули се отнасят в галерия "Традиция", която се намира до входа на английското посолство на бул. "Левски". Те се предлагат там целогодишно. Галерията е стопанисвана от фондация "Българска традиция", създадена през 2002 г. с цел да подкрепя творческите идеи на хора в неравностойно социално положение. Появата й става възможна благодарение на усилията на бившия британски посланик у нас Ричард Стаг и неговата съпруга Арабела.

На своята картичка Ани е изобразила с разноцветна хартия русо момиче до висока новогодишна елха, облечено празнично, в бяла рокля и със звезда над главата. Очите на момичето гледат спокойно и мъдро - като очите на самата Ани.

Снежина Димитрова и Теменужка Танушева са социални работници в дома. Снежина е бивша медицинска сестра. А Теменужка е била зъботехник. И двете са убедени, че работата им тук ги учи на доброта.

На 25 март център "Благовещение" ще има двоен празник. Тогава е именният ден на дома, а освен това има и 5-годишен юбилей от създаването му. Владимиров споделя, че по този повод се подготвя програма с участие на артисти и певци. Ще поканят Петя Буюклиева. Ще поканят отново, както и миналата година, президента и премиера. Надяват се този път държавниците да се отзоват.

След това Владимир Владимиров, който по съвместителство изпълнява двете длъжности - шофьор и и.д. ръководител - започва да се стяга за обратния курс с децата.

Сигурно сте виждали белия микробус с червения надпис "Каритас" в задръстванията. Изключено е да не сте го виждали. Защото той прекосява цяла София по два пъти на ден.
 
Рехабилитаторът Искрен Бакалов разтрива с бодлива топка ходилцата на двегодишния Любо.
 
Ани довършва поредния си сувенир
 
Център "Благовещение" в София за втора поредна година се включва в инициативата "10 милиона светлини за мир" на Каритас Франция. От две години тази кампания, освен в България, се провежда и в Македония, Сърбия, Косово и Израел.
2
1453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2005 10:06
"Владимир Владимиров, който по съвместителство изпълнява двете длъжности - шофьор и и.д. ръководител".
Бил е първо шофьор и е станал ръководител или е бил първо ръководител и е станал шофьор. Щото ако е първото...
15 Март 2005 14:21
Стругацки,
не се излагай, а се радвай, че има такива хора, и дай Боже да се умножават. Хвала им!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД