:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,668
Активни 174
Страници 24,302
За един ден 1,302,066

Размествания в челото при продажбите у нас

"Рено" се активизира рязко от началото на годината и измести "Форд" от второто място при продажбите на нови автомобили у нас. Колите с ромбчето отбелязват ръст от 52% спрямо същия период на миналата година. От тях са продадени 445 бройки, най-вече "Клио" и "Меган". Първото място, с голям аванс (671 бр.), си остава за "Пежо", а четвърти са японските "Тойота" (413). Третият "Форд" е продал 418 коли.

Според данните от Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ) ръстът в продажбите за страната е 44 %. Миналата година за януари и февруари са продадени 2824 нови леки коли, а сега те са 4063. Пазарът в последната година общо взето се движи доста високи темпове. Всъщност процентният ръст е впечатляващ, но като абсолютни цифри България си остава на опашката сред страните със сходна историческа съдба.

По принцип продажбите на нови автомобили се смятат показателни за общата икономическа конюнктура. У нас обаче те не са пряко свързани с реално повишено благосъстояние на населението, а говорят повече за нараснала увереност в бъдещето. На практика повечето продажби са на лизинг. Кредитната експанзия също спомага за това. Все повече хора са готови да си купят нови автомобили, като разчитат, че доходите им ще позволят да ги изплащат няколко години.

Все по-голямо значение имат и промоционалните отстъпки, които се дават от вносителите. Те влияят директно и върху числата на продажбите. Така "Пежо 307" измести "Фабия" от позицията на най-продаван автомобил в България през януари заради промоционалната серия "Х-лайн", с която се предлагат безплатни екстри за над 2000 лв. В следващия месец малката чешка кола върна първенството си. И при нея имаше изгодни отстъпки. Подемът на "Рено" също е свързан със серия промоционални оферти, които засягат ней-вече лизинговите схеми - безлихвен лизинг, безплатно каско за една година и др.
1
606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Март 2005 00:18
Звучи ми направо фантастично, особено като си спомня, че чаках 24 години за "Лада", а ми излезна номера за нов Москвич (когато последният стана 136, 000 лв), а пак аз имах сабраните за Лада-та 10, 000 лв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД