:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,391,600
Активни 127
Страници 8,460
За един ден 1,302,066
Специална комисия гледа днес проектите за обновяване на два ТЕЦ-а

Преговаряме за по-евтин ток от "Марица-изток"

Щатските инвеститори искат гаранция срещу политически рискове
Щатските компании AES и Entergy ще бъдат помолени да намалят още изкупните цени на електрическата енергия, която ще произвеждат в централите "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3". Това ще бъде едно от заключенията на заседаващата за последен път днес специална междуведомствена комисия за проектите.

В двете централи ще се вложат над 1 милиард долара, а забавянето на договорите бе една от критичните точки при посещението на Иван Костов във Вашингтон.

Вече е постигната уговорка с инвеститорите, че сегашната цена може да бъде намалена, тъй като това е една от забележките на вицепремиера Петър Жотев. Той отказа да утвърди проектодоговорите и писмото за подкрепа и във връзка с това бе обвинен, че лобирал за руските интереси в атомната енергетика.

Договорената цена с Entergy сега е 3,12 цента за киловатчас, но можела да бъде намалена под 3 цента, смятат преговарящите. Цената на другия инвеститор е 4,78 цента и ще се преговаря за 4,5 цента. По тези цени НЕК ще плаща на двете компании тока до края на 15-годишния период, в който ще действат споразуменията, като е предвиден и инфлационен индекс. По-голямата част от цената ще се плаща за самата готовност на централите да работят независимо дали са произвели ток или не.

Основният проблем, който вълнувал вицепремиера, било много подробното описание на политическите рискове. Инвеститорите успели да застраховат част от тях, но банките държали, след като AES и Entergy няма да имат активи за обезпечение, да покрият всички рискове. Затова в писмото за подкрепа се искали гаранции, че България няма да национализира централите, че няма да се забрани износът на дивиденти, че няма да се третират данъчно по начин, различен от посочения в законите, и че няма да им се забрани да се разплащат във валута по техен избор.

Петър Жотев се възмутил от обстоятелството, че Entergy са си гарантирали възможността веднага след образуването на смесено дружество с НЕК да си продадат акциите. Това също е посочено като слабост в проектодоклада на работната група. Препоръката е тази възможност да се даде една година след влизането на четирите рехабилитирани блока на "Марица-изток 3" в експлоатация, като пакетът на Entergy от 66% от акциите да е неделим.

Възможността за арбитраж също трябвало да се премахне от окончателния вариант на писмото за подкрепа и от проектодоговорите, настоял Петър Жотев според източници от работната група. Споровете между България и щатските инвеститори трябвало да се разрешават съгласно клаузите на договора за взаимна закрила и насърчаване на инвестициите между България и САЩ. Все още обаче не се знае как ще реагират AES и Entergy на това.СПОРОВЕ

Проблем, който трябва да се разрешава до края на май, когато се очаква да се подпишат договорите с щатските инвеститори, са възможностите за износ на ток за съседни страни. Инвеститорите настояват това да се запише в прав текст в двата договора за изкупуване на тока. Вероятно обаче ще се наложи тази възможност да бъде обвързана с бъдещото либерализиране на пазара на електричество. В окончателния вариант се предлага възможността инвеститорите да продават ток директно на клиенти в страната от датата, на която освободим вътрешния пазар и в зависимост от това какъв процент от пазара отваряме. За износ в чужбина формулировката ще бъде: "...ако НЕК няма възможност да изкупи цялото произведено количество", но тази възможност ще се даде не по-рано от 2-3 години.
634
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД