:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,261
Активни 235
Страници 2,163
За един ден 1,302,066
Стълпотворение от отбрани юристи на делото за НДС II

Прокуратурата се отметна за регистрацията на "Симеон II"

Шефът на ВКС Иван Григоров чете лично решението днес
СНИМКА: ЕМИЛ ИВАНОВ
Върховната касационна прокуратура е против регистрацията на "Национално движение Симеон II" заради неизрядни документи, стана ясно на вчерашното съдебно заседание по случая. Прокурор Олга Станева прикани касационния съд да отхвърли жалбата на НДС II.

Становището на висшата прокуратура е противоположно на това на градска прокуратура. Нейният представител Нели Дечева твърдеше, че книжата на движението на ексмонарха са изрядни. Никой не пожела да обясни какви са причините за разминаването.

Както прогнозира "Сега", председателят на касационния съд Иван Григоров лично оглави 3-членния състав, който окончателно ще реши дали царското движение ще участва в изборите. Това е първото дело, по което съдийства Григоров. В края на заседанието съдебният шеф обяви, че решението за "Симеон II" ще е готово днес.

Като защитник на НДС II пък се яви и шефът на столичния адвокатски съвет Стефан Ботев. Партнираше му Иван Летников, а титулярният адвокат на Симеон II Пламен Панайотов бе в залата като зрител. Петима полицаи от охранителна полиция пазеха, помагаше им и личният шофьор на Григоров.

Съдът отказа да допусне 2-ма свидетели на НДС II, които да разкажат как на учредителното събрание хората са били пускани само срещу лична карта. Григоров и останалите двама отказаха, понеже това трябвало да се направи писмено. Отменете отказа за регистрация, пледира адвокат Ботев. Той обяви за несъстоятелни аргументите на съдия Райковска и обясни, че списъците на учредителите са законни и без прошнуроване и пронумероване, а датата на учредяването била вписана в молбата и допълнително можела да се установи по излъчените от деня тв репортажи. Адвокат Летников пък разясни, че законът за партиите не изисква изрични изявления на учредителите, че са български граждани с избирателни права. За това били достатъчни и данните от личните карти - те доказвали българското гражданство, а свободното придвижване на учредителите - че не са лишени от свобода, нито поставени под запрещение. Избирателно право се отнема само при тези 2 условия.

Очаквам ВКС да разпореди регистрация на движението, обяви след заседанието Пламен Панайотов. Но уточни, че НДС II уважава съда независимо от неговото решение. Ако евентуално им откажели регистрация, движението щяло да мисли за следващите си ходове.

"Ако не регистрират Симеон, няма да гласуваме", обявиха симпатизанти и се заканиха, че ще е емигрират.
2263
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД