:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,688,499
Активни 322
Страници 7,117
За един ден 1,302,066
Досиетата още не са в приоритета на висшите съдии

КС решава 3-те дела срещу изборния закон до 13 май

Христо Данов доволен, че властта зачита решенията на съда
Делата, образувани по искания срещу текстове от изборния закон, ще бъдат решени от Конституционния съд до 13 май, обяви шефът на КС Христо Данов. "На 13 май заминавам за Унгария за конференция на председателите на КС и дотогава трябва да сме ги решили", обясни той.

Сега в съда има 3 дела срещу текстове от изборния закон. Първото е по искане на опозицията срещу разпоредбата, според която партиите сами трябва да си плащат бюлетините. По второто дело КС трябва да изтълкува текста, според който само премиерът и министрите му няма да са отпуск по време на кампанията. Третото дело пък е по искане на главния прокурор Филчев. Той настоя да се обяви за противоконституционна разпоредбата, даваща имунитет на кандидат-депутатите.

Едно от делата е насрочено за разглеждане на 3 май, другите две - на 8 май, съобщи Данов. Ако по тях има решения до 13 май, те със сигурност ще влязат в сила преди изборите. Ако се отмени разпоредбата за бюлетините, държавата ще плати отпечатването им.

Данов отказа да коментира искането на Филчев за падане на кандидатдепутатския имунитет. "Няма да обсъждам нищо по работата на съда. Никола Филчев внесе един проблем при нас, има образувано дело и докато то е висящо, никой от съдиите няма право да прави коментар", каза Данов.

По конституция главният прокурор може да сезира КС по всяко време - отвърна лаконично той на въпрос дали искането на Филчев е политическо. Голяма чест за всички български управления досега било, че няма решение на КС, с което те да не са били съгласни и да не са го приложили. "А трябва да ви кажа, че за първото решение, постановено от френския КС, ген. Дьо Гол казва: "Не ме интересува." А пък Елцин разтури руския КС, защото едно решение не му хареса. В България, да чукам на дърво, това не се случи и се надявам, че няма да се случи", припомни Данов.

Делото в КС срещу текстовете от новия закон за досиетата обаче не било сред приоритетите на КС.
512
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД