:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 617
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Крит е оазис на спокойствието

Последният хит сред западните туристи е да си купят старинна къща в най-слабо населените части на острова
Надали има българин, който да погледне учудено при споменаването на името Крит. Повечето нашенци са чували, а някои дори и посещавали прочутия гръцки остров. В това отношение не правим изключение от западните туристи. Но така бе допреди година. Положението вече не е същото. А причината този път не е в падналия визов режим.

От година и нещо Крит е един от големите хитове сред западноевропейците. Островът е предпочитан не само за ваканциите, но и за по-продължителен престой. Особено западната му част. А най-търсени са старинните къщи (за предпочитане реставрирани) в най-слабо населените райони. Заради новата мания на по-богатите туристи



Крит си спечели името



"оазис на спокойствието".

Къщите устройват обаче и средностатистическия посетител. Но не за закупуване, а за наемане. Ако престоят е от 1 до 2 седмици и става дума за двама души, то почивката ще излезе на всеки по 40 долара на ден. Всеки допълнителен човек обаче ще плаща само по 10 долара дневно. Ако се съберат две или три семейства и си разпределят общата сума, то ваканцията ще им излезе твърде изгодно.

В повечето случаи туристите предпочитат да стигнат до Крит през Атина, за да съчетаят почивката с разглеждане на гръцката столица. До самия остров пък може да се стигне по два начина - по вода или със самолет. Първият определено е по-привлекателен.

След като веднъж сте се придвижили до Крит и сте се установили на дадено място, възможностите за развлечения, които там ви предлагат, са безброй. В Георгиопули например



може да си наемете лодка и дори яхта



Но и разходките по суша са доста атрактивни, тъй като природата е наистина уникална. Ретимнон пък е предпочитан от артистичните натури, тъй като предлага доста интересни възможности в сферата на почти всички видове изкуства. Агригопули и Епископи се славят най-вече с природни забележителности. А в Пемония може се насладите на майсторски керамики, изработени пред очите ви.

С това обаче интересните места съвсем не се изчерпват. До късна пролет по планинските върхове на Крит има сняг. Гледката е забележителна, тъй като белите преспи ярко контрастират на тъмнозелените гори и лазурната синева на Средиземно море. Плажовете пък са толкова безлюдни, че човек има усещането, че е попаднал на острова на Робинзон Крузо. Самотата е донякъде измамна. Просто



пясъчните ивици са толкова много



и в повечето случаи разположени край малки уютни заливчета, че и в най-натоварения период рядко става засичане с други туристи.

По принцип най-луксозната част на Крит е областта около Ретимнон. Което не означава, че останалите трябва да се пренебрегват. Ретимнон си заслужава да бъде видян и заради прекрасно запазените старинни сгради - предимно турски, венециански. Също така заради джамиите и църквите. И разбира се, заради двата пазара - за подправки и за хляб.

На десетина километра от Ретимнон се намира Аргиропули с неговите фантастични водни каскади. Нещо, което автоматически превръща града в задължителна спирка от туристическата обиколка.

Вамос пък си заслужава да бъде посетен заради античните си каменни улици, които не са модернизирани, а запазени в овехтелия си, но автентичен и достолепен вид.



Всеки камък по тях е бил обработван на ръка



А символ на малкия град е една древна каменна камина в турски стил, която се вижда от улицата, тъй като от цялата сграда е останала само тя и няколко стени, също от камък.

Задължително трябва да се посети и църквата "Св.Богородица" във Вамос, макар че от старата й част са останали само руини. Интересни каменни дъги пък са се съхранили до днес от близкия до града манастир "Св.Георги".

Основният поминък на местното население е туризмът и правенето на сапун. Второто занятие е доста атрактивно за западните туристи и винаги събира купища зяпачи.

На южните брегове на Крит пък се намира едно интересно място - Франгокастело. То носи името си от античната венецианска крепост, намираща се тук.

Почивката на Крит може да бъде много спокойна, но и много вълнуваща. Тук всеки сам определя как точно да прекара ваканцията си.
1206
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД