:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 101
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Парламент за парлама

Председателят на парламента удари звънеца - дрънна за последно. Сякаш да рече: "Времето ни изтече!" И неговото, и на парламента.

С удрянето на последния звънец може би удари и часът на истината? Или пак ще се правим на ударени?

Абе, било каквото било. Дето се вика: човек и добре да живее, му изтича мандатът. Обаче депутатът е бетер човек - и за нов мандат ще драпа, че ще и го докопа... За да кажат и за следващото Народно събрание: "Парламент, та дрънка!"

Хайде, народе, избирай! Я колко партийни листи ти се предлагат!

Ние сме парламентарна република. Така е по конституция. Да сме парламентарна република го реши Великото народно събрание. Което ще рече, че парламентът решава България да се управлява от парламент. Има си хас да можеш да вземеш властта, пък да я дадеш на друг...

Ама трябвало да се пита народът. Референдум, а? Че нали народът ще се обърка, ако трябва да решава каква да е формата на управление! Направо свят ще му се завие, ако първо трябва да избира между република и монархия, а после (евентуално!) - между президентска и парламентарна република.

Това е работа за избраници. А работата на народа е да избира тях. Така де - и народът има право на избор: кеф му тая партийна листа, кеф му оная. И за да е по-нагледно - бюлетините са цветни. Тъй де, всичко се прави за улеснение на народа. То даже за улеснение май трябва всяко Народно събрание да си избира следващото - що народът да изпада в недоумение, че току-виж дори гласувал не както трябва...

И се получава какво? Президентът се избира пряко от народа, а председателят на парламента - от парламента. Т. е. от някакво мнозинство. Което я има, я няма трийсет процента от гласоподавателите, т. е. от имащите право на глас. Ама че голяма част не са го упражнили това свое право - което си е тяхно право! - лошо няма. Мнозинството е лапнало и техните проценти, както и на тези партийки, дето не са минали бариерата... Ама бариерата е за това - друг да се облажи. Тя си е направо Солунска митница!

А после се чудим как става така, че хем сме парламентарна република, хем председателят на парламента има най-ниския рейтинг сред политиците. Даже често изобщо го няма в класациите.

Ех, народе, народе, що не си отваряш очите?

Ето: удари последният звънец. Председателят на парламента излезе от парламента. Заедно с рейтинга си. Ако можете да го видите, ще установите как неговият рейтинг минава прав под дакела на съпругата му. Внимавай, народе, да не го настъпиш!
1105
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД