:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съветник на президента посегна на здравната вноска

И президентството се включи в дебата за бъдещето на здравното осигуряване с авангардна идея. Не е оправдано здравната вноска да се увеличава, тя дори трябва да се намали, тъй като здравната каса има голям резерв, обяви съветникът на президента по социалните въпроси и бивш управител на НОИ Николай Николов.

В момента данък здраве у нас е 6%, от години НДСВ говори, че вноската трябва да се увеличи, но това все не става. България има една от най-ниските здравни осигуровки в Европа. Напоследък все повече се прокрадва и идеята, че трябва да се наложи и по-силно допълнително здравно осигуряване.

Едва след като се определи какво ще плаща НЗОК и на какви цени, трябва да се определи и осигуровката, смята Николов. Той предлага парите на касата в БНБ да се вложат за подобряване на условията в болниците и в закупуване на апаратура. Резервът и сега се ползва, коментираха от здравната каса. За тази година се очаква от БНБ да се вземат над 100 млн. лв. за здравни плащания. Освен това парите се пазят за момента, когато НЗОК започне да плаща изцяло болничната помощ, което би трябвало да стане догодина.



РЪСТ

Около 100 000 души през 2004 г. са имали осигуровки в доброволни здравни фондове, обяви Стефан Сиреков, директор на ДОМ "Здраве". Огромната част от тях са осигурени от работодателя си. През 2003 г. допълнително осигурените са били 40 000. Тогава пазарът на фондовете е бил 5,7 млн. лв., а през м. г. е вече 10 млн. лв. Над половината от 122 водещи фирми у нас предоставят допълнителни медицински услуги на работниците си.
4
367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
16 Март 2005 01:01
Вече не ми е ясно ясно ли е на някого какво върши Здравната каса, с колко пари и каква е реалната цена...Федерацията на потребителите и другите подобни защо не се намесят...
16 Март 2005 09:23
Голямата част от доброволно осигурените, са осигурени от работодателя - НЕК, тецове, мини - държавна собственост, във Фонд "Закрила" на Другаря-Експерт Гущеров - водач на БСП листата в Силистра...
Вива Гущеров - вива БСП
16 Март 2005 14:16
Щом здравната каса има голям резерв. Защо има още токова хора събиращи пари за операци ???? Аз като плащам поне някой да ги ползва тия пари, не мастити чиновници да гледат порно на нови PC-ta.
16 Март 2005 19:21
Правилното име е Стефан Сираков - главен секретар на Межзународен институт по здравеопазване и здравно осигуряване - фондация, чийто
върховен гуро е Илко Семерджиев. Доброволна осигурителна мрежа"Здраве"
е "оплела" в своите мрежи МК "Кремиковци". Нали д-р Семерджиев си
пада по бригадирското движение още от времето на 80 те години на миналото
столетие. Сега отново "Строи за родината". Или по-скоро за себе си и
близкото си обкръжение, които бяха по времето на Иван Костов в политическия кабинет на Министерство на здравеопазването.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД