:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,266
Активни 234
Страници 2,168
За един ден 1,302,066

Здраве от зелените микроводорасли

Културата на здравословния начин на живот печели все повече верни последователи в началото на 21-и век. Наред с безспорната необходимост от физическа активност и балансирано хранене човек преоткрива благотворното влияние на многобройните зелени "продукти" - дар от аптеката на природата. Възползваме се ежедневно от силата на стотици видове лечебни растения, известни ни като билки, но от вниманието ни несправедливо убягват необикновените свойства на техните "прародители" - зелените микроводорасли. Достоен техен представител е видът хлорела (Chlorella).

Под латинското наименование, произхождащо от старогръцката дума хлорос (зелен), се крие уникално едноклетъчно сладководно зелено микроводорасло с размер от няколко микрометра (милионна част от метъра). В качеството си на пълноценна храна то съдържа балансиран комплекс от хранителни вещества и кофактори, които оказват благоприятен ефект както върху балансирания хранителен режим, така и върху цялостното възстановяване и поддържане на здравето. Впечатляващо високи са концентрациите на хлорофил, нуклеинови киселини, аминокиселини, ензими, витамини и минерали. И само за сравнение - съдържанието на белтъци и хлорофил в стойностно отношение е



10 пъти повече от това



в зърнените култури и зеленчуците! Хлорела присъства ежедневно в хранителния режим на над десет милиона потребители от цял свят. Тя е най-популярната добавка към храната в Япония - страната на традициите и високите технологии.

Съдейки по броя на научните публикации, хлорела е сред най-изследваните "зелени продукти" в медицинско отношение. Благоприятният здравен ефект от прилагането й се простира в няколко области.

Според учените хлорела се отличава с едно от най-високите съдържания на хлорофил сред познатите ни растения. А хлорофилът е в центъра на редица нови проучвания, свързани с предпазване от някои видове ракови заболявания. Това е едно от обясненията за



антитуморния ефект, упражняван от хлорела.



Комбинацията от съставки, извлечени от ядрото на хлорелната клетка - аминокиселини, пептиди, протеини, витамини, захари и нуклеинови киселини, е известна с научния термин "хлорела растежен фактор" (CGF). Тази субстанция притежава свойството да ускорява възстановяването и растежа на тъканите (напр. процеса на заздравяване на рани). Изследвания в Япония доказват ограничаване на симптомите при различни видове язва.

Хлорела има приложение и в друга важна медицинска област - преодоляване на последиците от отравяния на организма (т.нар. интоксикации). Външната стена на клетката на хлорела е изключително здрава. Тя притежава свойството да се "свързва" с тежки метали, пестициди и различни видове токсини и да ги "изнася" от организма.

Споменати са само някои от множеството благотворни ефекти на зелените микроводорасли върху здравето, но те са достатъчни да обяснят изключителната им популярност по света. Милиони хора ежедневно приемат разнообразните продукти - от таблетки до прахчета, съдържащи хлорела и други видове зелени микроводорасли. Добрата новина е, че необходимите екологични и технологични условия за култивиране на микроводорасли са реалност и у нас. Уникалните природни дадености на местността Рупите край Сандански дават и името на българския продукт със съдържание на зелените микроводорасли хлорела и сценедезмус.
4759
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД