:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАЗ И ПОДОБИЕ

Дизайнерите се вдъхновяват от черно-белите филми

Оскар де ла Рента повтаря деколтетата на Лиз Тейлър, Долче и Габана - плисетата на Ким Новак
Отдавна се твърди, че модата е повторение на добре забравеното старо. Днес за това вече има и доказателства. Само от началото на годината досега на модния подиум се качиха близо две дузини копия на показвани вече тоалети. Но най-странното е, че всички повторения имат нещо общо - близостта им до киното, и то до черно-белите ленти.

Тези малки подробности не убягнаха от наблюдателното око на критиците от списание "Ел", които бързо откриха първообраза на последните дизайнерски решения или, по-меко казано, тяхното вдъхновение.

Американският стилист Оскар де ла Рента например бе уловен в имитация на прочутото деколте на Лиз Тейлър.



Бялата рокля с дълбока V-образна извивка



и леко паднали рамене, с която актрисата често се е появявала в началото на 60-те години, бе повторена от дизайнера, макар и с нова, по-ефектна материя на релефни фигурки.

Друга рокля на Лиз Тейлър - модел с дълги ръкави и декорация от пера, се сдоби с нов вариант благодарение на дизайнерския тим на модна къща "Черути".

Стилистът Стефан Янсон също е търсил вдъхновение от гардероба на Тейлър, като резултатът е копие на една от нейните малки дантелени рокли от розова дантела и декор от пух.

Италианският тандем Доменико Долче и Стефано Габана попадна в списъка с плагиатства с няколко модела. Единият е синя рокля от плисиран тюл и шал-бижу, която копира една от роклите на Ким Новак. Разликата е само в прозрачната горна част на модела, лансиран от Долче и Габана. Другото копие е на асиметричната рокля от плисирани воали на Клаудия Кардинале.



Един от най-сексапилните тоалети на Марлене Дитрих



- рокля от прозрачни воали с шлейф, е намерила аналог в колекцията на Роберто Кавали. Италианецът си е позволил творчество единствено в декорацията от пух.

Повечето копия на ретро-тоалети, излезли от гардероба на кинозвездите, са с типичния за 50-те и 60-те години блясък на материи. Брокатените манта на Джейн Фонда например са разработени от Пати Шелабергер. Под марката "Лоурънс Стийл" излизат златните рокли на Дорис Дей, а любимите сребристи комбинации на София Лорен са претворени от екипа на Ив Сен Лоран. Легендата на американското кино от 50-те и 60-те години



Мерилин Монро присъства в колекцията на "Селин"



с тоалет на животински щампи, също озарен от блясък. Малко инфантилна, но доста ефектна за подиума е и розово-цикламената мини-рокля от сатенирана дантела на Бриджит Бардо. От сатен в тъмнолилаво е изработено копието на вечерната рокля с гол гръб, носена навремето от Ким Новак.

За да се доближат максимално до гардероба на величията, повечето стилисти използват характерни ретро-елементи. Такива са



"хармониките" от тюл



в една от роклите на Джанфранко Фере, с която дизайнерът напомня за модел, носен от Лана Търнър. Ефектните бухнали и многопластови яки на Одри Хепбърн пък имат свой аналог в последната колекция на модна къща "Уатанабе".

Малко са обаче тоалетите, визиращи гардероба на кинозвездите от миналото, които биха могли да излязат на улицата. Сред тях е



бялата бухнала рокля на Одри Хепбърн,



разработена от дизайнера Хелмут Ланг. Елегантно стои и бялото късо палто от визон, дело на италианската модна къща "Блумарин". С него стилистите визират подобен модел, носен от актрисата Капучин. В бяло е още едно удачно копие - семплият тоалет, комбинация от блуза без ръкави с високо деколте и пола с ниска талия, предложена от "Ексте" като аналог на един от тоалетите в гардероба на Грейс Кели. В съвременната мода се вписва и една от роклите на Ракел Уелч (пак в бяло!). Моделът с паднало драпирано деколте е претворен от италианеца Антонио Берарди.

С този обзор на моделите, напомнящи за кинозвездите на 50-те и 60-те години, списание "Ел" илюстрира как съвременната мода повтаря добре забравеното старо. Едва ли някой може да открие топлата вода днес, коментират критиците на изданието. Подиумът може само да се освежи с някоя друга идея от миналото, смятат те.
974
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД