:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,354,944
Активни 68
Страници 12,530
За един ден 1,302,066
Хоби

Йога е възможността да откриете собствените си сили

Когато терапиите и антидепресантите не са достатъчни, потърсете помощ в древното учение
Снимки: Николай Дойчинов
Всеизвестното твърдение, че йогата е възникнала в Индия, не е вярно. Съществувала е още в древен Египет, скандинавските страни, Южна Америка. Тя е запазена в Индия благодарение на древния мъдрец Патанджали, написал "Йога сутра".

В България йога учението датира още от 60-те години, макар тогава книгите да са се преписвали и разпространявали тайно. През 70-те години йога привлича сред своите последователи и Людмила Живкова.

Днес спортен клуб "Аполо" предоставя възможност на всеки, който иска, да се занимава с това учение. Тренировките се провеждат в достъпно за всички време - вечер от 20 часа на стадион "В. Левски". Инструкторът Виктория Аронова, с духовното име Даршан, не разделя групата си на начинаещи и напреднали и с усмивка ни обяснява какво е йога...

Йога означава сливане, обединяване на противоположностите. С изчезването на борбата на противоположностите се поражда развитието, просветлението. За Николай, посветен в криа йога, с духовното име Нирмал, йога създава състояние на изключителен комфорт на лично, психично и енергийно ниво. Много по-лесно е, по-приятно, без напрежение и усилие, за разлика от други видове спорт, които имат отрицателни странични ефекти - гръбначни изкривявания, счупени кости. По принцип йога не е система за лечение, но практиките могат да се използват за това. За разлика от физкултурата и гимнастиката, която влияе предимно на мускулите на двигателната система, йога влияе изключително добре на кръвообращението. Става дума за йогийските асани или пранаями. Асаните са позите, които се заемат при релаксиращата медитация. Пранаямите са известни като дихателни упражнения или по-точно упражнения за контролиране на жизнената енергия на човека.В йога има четири основни направленияПървата е карма йога, разпространена в много религии - йога на действие, с цел вършене на добри дела, премахване и неутрализиране на негативната карма, която човек носи. Кармата е понятие от древноиндийската философия, което означава резултат от минали действия. Второто направление е раджа йога - йога чрез определени практики (асани, мудри, пранаями). Раджа йога не е йога за отшелници, за монаси, а е предназначена за светски хора. Бхакти йогата е известна повече като кришна съзнание, йога на предаността, на преданото отдаване на бога. Четвъртата - джнана йога - е йога чрез направляване. От тези четири основни направления произлизат и различните йога техники.

Такава техника е сахаджа йога, създадена от Шри Матаджи Нирмала Деви през 1970 година. Сахаджа означава "спонтанен", а йога - единение със себе си (себереализация), което е цел на всички духовни традиции. Познанието достига нови измерения. "Важно за всеки е да притежава това познание за корените вътре в нас", казва Шри Матаджи.

На своите ученици Даршан обяснява: йога започва с релаксираща медитация, очите са затворени, неподвижни, погледът обърнат нагоре. Заема се удобна поза (може да сме легнали или в седеж). За да се постигне медитация, трябва слънчевата и лунната енергия в човека да се изравнят, дишането спира, сърдечната дейност се забавя, а съзнанието се разширява. Практикуващите йога го описват като състояние на изключително духовно блаженство. Най-добра концентрация се постига със слушането, тананикането на мантра. Мантрата пък е всичко, което се повтаря ритмично. Тя, както и асаните и пранаямите целят да подготвят тялото за медитация.

След релаксиращата медитация следва подвижната, динамична медитация. В нея човек забравя кой е всъщност. Тя се изразява в игри: сол-пипер, прескачане на въже, различни пантомимни упражнения. Смисълът им е чрез това връщане към детството, към играта, да се разчупят скованите образи, с които човек се отъждествява в ежедневието си.

Човешкото тяло според учението на йогитефункционира благодарение на един енергиен скелет,една енергийна матрица, върху която се изграждат органите и клетките. Източната медицина твърди, че заболяванията възникват от недостиг на енергия в органите. Лечението, което прилага съвременната медицина, е унищожаване на бактериите и вирусите в организма ни, т.е. следствието, а не причината.

Мрежата от нерви и сетивни органи във всеки от нас ни информира за външния свят. Освен нея вътре в нас съществува и фина система от енергийни канали (нади) и енергийни центрове (чакри), които поддържат нашето физическо, интелектуално, емоционално и духовно състояние.

В основата на гръбначния стълб на всеки човек, в сакралната кост, се намира фината духовна енергия кундалини. Тя е силата на чистото желание в нас в латентно състояние. Събуждането и издигането на кундалини по централния енергиен канал се нарича Себереализация. Кундалини се изкачва по централния нади (канал), пронизва всяка от седемте чакри, разположени в нея, и излиза през фонтанелата на главата като фонтан от хладни вибрации.

Всяка от седемте чакри в нашата фина система има по няколко духовни качества, които са заложени в нас и въпреки че невинаги са проявени, никога не могат да бъдат разрушени.МУЛАДХАРА - невинностПървата чакра е разположена под сакралната кост, в която се намира кундалини. Основният аспект на тази чакра е невинността. Тя е качество, благодарение на което изпитваме чиста, детска радост, неограничена от предразсъдъци. Дава ни достойнство, равновесие и усет за посока и цел в живота. Тя е вътрешна мъдрост, която неизменно съпътства малките деца и която при възрастните често бива забулена от облаците на съвременния живот. Въпреки всичко това качество е вечно и не може да бъде разрушено.СВАДИСТХАНА - съзидателностВтората чакра е центърът на творчеството и на чистото познание. Тя ни свързва с вътрешния извор на вдъхновение и ни позволява да усетим красотата около нас. Чистото познание, което тя ни дава, не идва от ума. То е директно усещане на реалността. По вибрациите върху дланите на ръцете си например ние можем да установим кои от фините ни центрове са блокирани. Това е чакрата на чистото, добро внимание и силата на концентрацията. На физическо ниво тя се грижи за черния дроб, за бъбреците и за долната част на стомаха.НАБХИ и ВОЙД - динамичностТретата чакра ни дава чувство за пълно удовлетворение и вътрешен мир. Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа духовното израстване. Когато бъде озарена от кундалини, тя се проявява като праведност и вътрешно чувство за морал, а също ни дава абсолютно равновесие на всички нива в живота.

Войдът е областта около втората и третата чакра. В нея е заложен принципът на духовното водачество (на гуру). В много духовни традиции е известна като "океана на илюзиите", който може да бъде прекосен единствено с помощта на духовен учител.АНАХАТ - сигурностЧетвъртата чакра е тази на сърцето. В нея обитава Духът, нашето истинско Аз. На физическо ниво тази чакра се грижи за сърцето и белите дробове. Ако тя бъде сериозно блокирана, можем да развием астма или различни сърдечни разболявания. Това е и чакрата, която ни дава и чувството за отговорност и чистота в отношението ни към другите. Централната сърдечна чакра ни дава сигурност и увереност.АДЖНЯ - прошкаШестата чакра е на прошката и състраданието. Прошката е силата да се освободим от гнева, от омразата и раздразнението и да открием смирението, благородството и щедростта на духа. Тази чакра разтваря нашето его и обусловеностите, нашите лоши навици.САХАСРАРА - единениеСедмият център е чакрата, която обединява всички останали центрове и съответстващите им качества. Тя е последната еволюционна стъпка в човешкото познание.

Трите енергийни нади (канала) отговарят на нашето минало, бъдеще и настояще.

Левият канал съответства на нашето минало, емоции, желания и чувствителност. Той завършва със суперегото, което е "складът" на нашите спомени и навици, оформени от миналите ни преживявания.

Десният канал отговаря за нашето бъдеще, физическата и умствена активност, за способността да планираме. Той завършва с егото, което ни дава чувството за Аз-а.

Централният канал е настоящето, той е пътят за нашето духовно израстване.

Когато се упражняват различни йогийски практики (пранаями, медитации), развиват се определени сидхи (свръхестествени способности). Те възникват спонтанно в резултат на определено развитие на енергийните центрове (чакрите). В йога това се пробужда чрез пранаяма-контрол на жизнената енергия в човека. В популярната литература тя се отъждествява с някои дихателни упражнения, но в действителност в истинската пранаяма няма дишане, там има спиране на дишането. Тогава прана-обменът между енергийното тяло и материята се усилва, а чакрите се отварят. Излиза, че именно енергийната матрица управлява човешкото тяло. А тези деформации в енергийното тяло възникват от силни негативни емоции.
 
Нирмал, потопен в релаксиращата медитация, е сляп и глух за заобикалящата го среда.
 
При медитацията най-важна е концентрацията и мислите не трябва да смущават покоя на ума.
2402
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД