:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София става домакин на олимпиада по изкуствата

София ще бъде домакин на олимпиада по световните изкуства през 2003 г. Проектът за провеждането на олимпиадата предвижда да бъде създадено "Селище на изкуствата", където през 14-те дни - на открито и в зали, ще се представят музикални, танцови, драматични спектакли, пластични изкуства и аудиовизуални творби.

Това, че София беше избрана за домакин на олимпиадата през 2003 г., е голяма чест и признание за международния авторитет на България, каза зам. външният министър Марин Райков на първия конгрес на асоциация "Световни изкуства" в НДК. На конгреса бе одобрена кандидатурата на българската столица за организатор на първата артистична световна олимпиада.

Конгресът взе решения за организацията и създаването на Световен артистичен съвет, каза генералният секретар на асоциацията "Световни изкуства" и шеф на фондация "Аполония" Димо Димов. Инициативата има безспорната подкрепа на столичния кмет Стефан Софиянски, на МВнР и на министъра на културата Емма Москова.

Последния ден ще се връчват наградите - по три равностойни златни отличия във всяка категория, защото според хартата в изкуството никой не може да е първият или най-добрият. Всички участници ще получават отличие от кристал.

Спектаклите трябва да са с продължителност 20 или 46 минути, за да могат да се пускат по телевизията. Всяка страна ще се представя с по едно произведение във всеки раздел. Творбите ще бъдат избирани от национални журита. Артистичните олимпиади ще се организират на 4 г. и ще включват творби, създадени през съответния период. Официалните езици ще бъдат английски, френски и испански.

Регламентът не допуска електрически инструменти в категорията музика. Той изисква семпло сценично оформление при драматичните изкуства и традиционни инструменти и материали при пластичните.

Идеята за олимпиадата на изкуствата е заимствана от унгарския композитор и пианист Ференц Лист, който предложил така да се чества 100-годишнината от рождението на Гьоте през 1849 г.
963
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД