:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,268
Активни 235
Страници 2,170
За един ден 1,302,066

За какво разследват Илко Семерджиев?

Илко Семерджиев извършил е престъпление, понеже като шеф на здравната каса на 16 декември 1999 г. сключил 2 договора с американската фирма "Аремис Софт" в нарушение на 10 текста от Закона за обществените поръчки. Така сегашният здравен министър не е изпълнил служебните си задължения и от действията му са настъпили "немаловажни вредни последици" за републиканския бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това обвинение е повдигнала Искра Чобанова от Върховната касационна прокуратура на Илко Семерджиев миналия петък, на 22 юни. Провинението е формулирано като особено тежко престъпление по служба, наказанието е от 3 до 10 г. затвор. Министърът е на свобода срещу 8000 лв. гаранция, които са платени онзи ден. От петък му е наложена забрана да напуска страната, макар че паспортът му не е иззет. Със случая се занимава висшата прокуратура, защото в момента Семерджиев е министър.

Обвинението е повдигнато в присъствието на шефа на следствения отдел на ВКП Цеко Йорданов. Той е приближен на главния прокурор Никола Филчев и още в петък е докладвал на шефа, че здравният министър вече е обвиняем, съобщиха магистрати. "Аз не се занимавам с конкретни разследвания", каза главният прокурор вчера пред журналисти.

Миналата седмица като свидетел по случая е викан и кметът Стефан Софиянски, казват неофициално от прокуратурата. Софиянски е и шеф на управителния съвет на НЗОК. Вчера той отрече пред "Сега" да е ходил в прокуратурата.

Основното нарушение в сделката с американската фирма е, че към момента на сключването на договорите за изграждането на междинната и интеграционна информационна система на НЗОК "Аремис Софт" не е била регистрирана в България по Търговския закон, твърди прокуратурата. А Законът за обществените поръчки изисква изпълнителите на договорите за обществените поръчки да имат такава регистрация или да упражняват свободна професия.

Досега Илко Семерджиев не е давал обяснения пред прокурор, понеже обвинението е много общо, в постановлението са изброени само законови текстове, но не е посочено как конкретно е извършено престъплението, каза адвокат Константин Симеонов. Прокуратурата не е посочила с каква сума Семерджиев е ощетил републиканския бюджет и този на НЗОК. А без да има щета, не може да се твърди, че е извършено престъпление, категоричен е адвокатът. Освен това до регистрирането на "Аремис Софт" в България на фирмата не били превеждани никакви суми по договора. "Аремис Софт" е регистрирана като ООД у нас през март 2000 г.

Симеонов изтъква и друг аргумент. На 14 март 2000 г. след проверка на ДФК на здравната каса е издаден акт за административно нарушение заради липсата на регистрация на "Артемис Софт". На 30 юни 2000 г. обаче шефът на ДФК Цветан Цветков е прекратил образуваната по случая административнонаказателна преписка, понеже нарушенията не са груби - не са довели до щети и неизпълнение на договора.

Сега защитата е пратила 3 жалби до прокурора Цеко Йорданов. В първата Симеонов атакува поверяването на разследването на касационната прокуратура. Според него със случая трябва да се занимава следовател, наблюдаван от районен прокурор, понеже през декември 1999 г. Семерджиев не е бил министър. Във втората жалба се иска намаляване на гаранцията, защото 8-те хил. лв. не били съобразени с доходите на здравния министър. В третата жалба се настоява прокуратурата да конкретизира обвиненията срещу Семерджиев.





Договорите-----------------------





През 1999 г. здравната каса обяви конкурси за изграждане на информационна система на НЗОК.

На първия - за междинна система, се явяват 3 фирми. Печели го американската "АремисСофт Корпорейшън". Договорът включва създаването на приложен софтуер за регистрация на осигурените лица, изпълнители на медицинска помощ, лекарства и аптеки и отчитането на тяхната дейност; инсталирането на системата в националната и районните каси, обучение, поддръжка в гаранционния срок от 12 месеца след внедряването на системата. Цената на договора е 490 000 лева. Според касата изпълнението му вече е финализирано.

Вторият конкурс е за изграждане на интегрирана информационна система - проектиране, разработване, доставяне, внедряване и поддържане на приложен софтуер за нея. Единственият претендент да изпълни поръчката е "Аремис", останалите фирми купуват документация, но не се явяват. Според здравната каса са изпълнени всички процедури, утвърдени в Закона за обществените поръчки и през декември 1999 г. е сключен договор за изграждането на интегрираната информационна система - фаза 1 и 2. Цената е 7 078 000 лева, твърдят от здравната каса.

Към момента на подписване на договора "Аремис" дали гаранции, че са започнали процедура по регистрация по Търговския закон, затова тогавашния шеф на касата Илко Семерджиев решил да подпише.

Към май 2001 г. по този договор с "Аремис" НЗОК е изплатила 3 306 100 лева. Изпълнението на задачите в момента е към своя финал, твърдят от касата. Но признават, че има известно забавяне, свързано със значителните промени в новия Национален рамков договор за 2001 г. и съобразяването на софтуерните продукти с тях.
9421
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД