:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,833
Активни 119
Страници 435
За един ден 1,302,066

Илко Семерджиев: Това са абсолютни лъжи

- Д-р Семерджиев, знаете ли в какво точно сте обвинен?

- Това е въпрос, който трябва да се отправи към прокуратурата. Аз мога да кажа как стоят нещата с информационната система на здравната каса и с договорите с "Аремис Софт". Не мога да говоря от името на други хора.

- Нямате ли информация от адвоката си?

- Той също намира за неясни предявените обвинения, те са по Закона за обществените поръчки, изброени са няколко членове, но няма формулирано ясно обвинение.

- Казахте, че се радвате на това дело, което ще разнищи най-накрая всички съмнения около сделката с "Аремис Софт".

- Омръзна ми да говоря повече от 1 година каква е истината по тая сделка. Тя бавно излизаше наяве, даже в последните седмици дойде и от самите САЩ. Жалко е, че когато български министър говори нещо, думите му трябва да се потвърдят от чужбина, за да се разбере, че е истина. Това, което се случва, наистина ще извади цялата истина наяве. Лично на мен много ще ми помогне, за да мога да поискам отговорност от клеветниците.

- Защо тогава мълчахте за обвинението почти седмица? То е повдигнато миналия петък.

- Извикаха ме, дадох обяснения и знам, че в такива случаи не се правят изявления и трябва да бъдем коректни. Но така или иначе тази информация е излязла от прокуратурата и не мога да не давам обяснения за това, което се случва. Отворен съм да отговарям на всякакви въпроси.

- Какво всъщност стана със сделката с "Аремис Софт"?

- И по трите неща, за които депутатът от БСП Кънчо Марангозов е писал до главния прокурор - предполагам, че това е причината за реакцията на прокуратурата, се съдържат абсолютни лъжи.

Първата е, че не е проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Имам цялата документация и мога да докажа, че процедурата е проведена екзактно по закона. Включително са удължавани сроковете за подаване на документи, защото в началото само "Аремис Софт" кандидатства, което не даваше възможност за конкуренция.

Второто, което Марангозов споменава, е, че стойността на договора е 37.5 млн. долара вместо 3.75 млн. Това също е абсолютна лъжа. Сумата по договора е в български левове - 7 078 000 лв. - около 3.75 млн. долара. Марангозов твърди това, имайки в ръцете си акта на Сметната палата, в който ясно се казва, че стойността на договора е 7 млн. лв.

Трето, в писмото си до главния прокурор той пише, че въпреки сключения договор и изплатените средства - а трябва да се знае, че са преведени по-малко от половината средства - той твърди, че няма информационна система. Което вече е смешно. Да твърдиш, че няма информационна система в касата, значи не си стъпвал там, не си си направил труда да провериш за какво става дума. Информационна система има и благодарение на нея работи здравното осигуряване в България. Тя беше презентирана и пред журналистите преди 2 седмици. Самият факт, че изграждането на фази 1 и 2 на информационната система приключва в края на юли, а е изплатена само половината от сумата от 7 млн. лв., означава, че има пълни гаранции по този договор.

- Но вие все пак сте обвиняем...

- Пак казвам едно към едно, че и трите неща са лъжа. И затова разчитам на проверката на прокуратурата, която ще потвърди, че това, което казвам, е истина. Ето ги документите - за стойността на договора, гаранциите по него.

- Договорът е сключен в нарушение на закона, защото в момента на сключването му "Аремис" още са нямали българска регистрация.

- Когато фирмата кандидатства за търга, тя влизаше за първи път в България. Вярно е, че нямаха регистрация, но законът предвижда, че могат да кандидатстват български и чуждестранни юридически лица. В същото време фирмата започва процедура за регистрация. Ето го писмото, с което те ме уведомиха, че възнамеряват да създадат местен офис. Към момента на сключването на договора тази процедура още не беше отминала, но беше започнала. Получихме доказателства за това. В същото време аз съм поискал от секретаря на щата Делауеър, където е седалището на фирмата, свидетелство за нея. Ето какво ми пише той: "Аз, Едуард Фрийл, секретар на щата Делауеър, с настоящото уведомявам, че "Аремис Софт корпорейшън" е създадена според законите на щата, че според направената справка в канцеларията фирмата е в добро състояние и има право да осъществява дейността си."

Договорът е сключен под отлагателно условие. Още тогава сме казали на фирмата, че тя няма да получи дължимия аванс от 20%, докато не регистрира офис в България. И когато я регистрират, не само българската дъщерна фирма, но и американската фирма-майка да носи отговорност. Нейният уставен капитал е 77 млн. долара и с него тя може да покрие евентуалните щети върху здравната каса.

Първият превод към тях е направен на 30 април 2000 г., след като сделката е сключена на 19 декември 1999 г. Освен всичко това съм изискал безусловни банкови гаранции от Булбанк на стойността на цялата сделка и отделните й части. Гаранциите са издадени още на 21 декември 1999 г. Държавният интерес не само не е застрашен, но е и презастрахован. Виждайки тези неща, Държавен финансов контрол, който проверяваше сделката, се произнесе, че няма нарушения на Закона за обществените поръчки.

- Твърди се, че ДФК е открил нарушения, но после те са били отменени.

- Напротив. Институцията получи цялата документация, така както я показах на вас. Те се убедиха, че няма нарушение. Защо поех аз този риск, въпреки че те бяха в процедура на регистрация? Не можех да изчакам, защото на 1 януари 2000 г. трябваше да стартира здравното осигуряване.

- Но то не стартира, отложи се за половин година...

- Към датата на договора това беше изискването на Закона за здравното осигуряване. На 28 декември 1999 г. беше удължен срокът - и слава богу. Аз бях длъжен да не провокирам старта на системата. Тя не стартира, защото не бяха подготвени здравните заведения. Касата беше в състояние.

- Как си обяснявате факта, че на този конкурс се явиха толкова малко фирми?

- Това не е вярно. 14 фирми купиха документи за търга. От тях само 1 - "Аремис", подаде документи в началото. Останалите се изплашиха от мащаба и сроковете за изпълнение на поръчката. Затова и удължавахме срока за търга, за да има конкуренция. Сред отказалите се бяха фирми като "Прайсуотърхаус" и "Сименс".

- Водили сте активна кореспонденция със секретаря на щата Делауеър, за да не ви подведат "Аремис". Въпреки това те ви подведоха, лъжейки за стойността на договора. Те повишиха цената на акциите си на Уолстрийт на гърба на българската здравна каса.

- Мога да кажа, че те са ни подвели само ако не се изпълнили условията по договора. Те ги изпълниха, и то добре. Колкото до това какви са борсовите им спекулации - това не ме вълнува. Когато видях сайта им с неверните цифри за стойността на договора, аз им се обадих. Тогава те сами отговориха, че стойността на договора е 7 млн. лв., а останалата посочена сума са техни инвестиционни намерения.

- Как върви делото, което заведохте срещу Кънчо Марангозов?

- Заведох го, защото не мога да позволя някой да се гаври с доброто ми име. С това, че съм си свършил добре работата и благодарение на това съществува здравно осигуряване в България. Но тъй като го дадох под съд за клевета, а измеренията на щетите ще бъдат невероятни за мен - най-вече морални, ще ида и по-далеч. Той като депутат е бил длъжен да провери какво говори. Ще го подведа и под отговорност за набедяване на длъжностно лице. Там обезщетенията ще бъдат сериозни. Ще ги даря на здравната каса, за да завършат фази 3 и 4 на информационната система.

- Преписката по обвиненията срещу вас е от април. Как си обяснявате факта, че точно сега прокуратурата ви извика и се разшумя около делото?

- Този въпрос не трябва да се отправя към мен.

- Нямате ли предположения?

- Искам да бъда коректен и по никакъв начин да не се меся в работата на прокуратурата.

- Какво ви питаха там?

- Каквото и вие ме питахте.
554
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД