:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,313,124
Активни 152
Страници 726
За един ден 1,302,066
Диалози

Муравей Радев оскърби читателите на "Сега"

За първи път публично лице отказва да отговаря, понеже въпросите не му харесват
Снимка: Борислав Николов
На тази и на съседната страница днес трябваше да бъде публикуван разговор на все-още-финансовия министър и зам.-председател на СДС Муравей Радев с читателите на "Сега".

Вместо отговори обаче ще видите само въпроси. За първи път, откакто преди 9 месеца започнахме тази рубрика, публична личност се отказва от диалога.

Радев оправда отмятането си с аргумента, че с него не е разговаряно лично. Но обикновено договорка, направена през член на политическия кабинет на един висш държавен чиновник, който отговаря точно за връзките му с медиите, се приема за достатъчна. Ако пък Радев точно преди изборите е бил прекалено развълнуван и не е бил правилно разбран, че е съгласен на диалог с читателите на "Сега", можеше да се откаже между 18 и 24 юли. Тогава във всеки брой на вестника излизаше покана да му пишат. Можеше да се откаже и тази седмица, когато всеки ден имаше анонс, че днес ще публикуваме отговорите му.

Все-още-министърът на финансите обаче се фръцна, когато видя въпросите. Сигурно му е станало неприятно, че те не преливат от народна любов и от дълбоки анализи за финансовата стабилизация. Напротив, в тях се иска обяснение за непостигнатото и за пропуснатите възможности.

Както е известно от класиката, няма неудобни въпроси - има неудобни отговори. При това те са неотменими - колкото повече се опитваш да ги избегнеш или да излъжеш, толкова повече питащият прозира истината. Жалко, че Муравей не е осъзнал това даже и след 17 юни.

"Сега" се извинява на читателите си за нелепата идея да им покани за събеседник Муравей Радев. Все пак публикуваме въпросите към него, пък за техните отговори всеки може да се сети сам.

Г-н Радев, известно е, че не страдате от излишна скромност при оценка на делата си. Вашите самооценки в знаменателя на дробта, чийто числител е обществената оценка за вас, ви правят по дребен и от... Муравей. Легендата приписва тази формула на Мигел де Сервантес, но великият писател е разбирал и от събиране на налози, въпреки че вършел това с една ръка.

Въпросът ми е: каква е вашата оценка за нивото, което достигнахме за 4 години спрямо Жан Батист Колбер в светлината на прочутата му сентенция "Изкуството да се събират данъци се изразява в умението от една гъска да се оскубе максимум пух при минимум врясък". Жалко, но аз съм един от гъсоците.

Д. Петров, София

Г-н Радев, определихте искането на икономическия царски екип за по-ограничени бюджетни разходи като "детски работи". Ако смятате "новите хора" за деца, тогава какъв финансов министър искате да ви наследи? Вие самият завещавате нулев дефицит на бюджета, но се обявихте против подобна цел в царската програма. Защо?

Калина Цонева, СофияЕдно от най-апетитните предложения на царските икономисти е намаляване на редица данъци. Смятате ли, че по време на вашия мандат изчерпахте всички възможности в тази насока? Ако бяхте останали министър, какви данъчни намаления щяхте да предприемете?

Костадин Цветков, Русе

Уважаеми г-н министре Радев, възползвам се от любезно предоставената възможност от "Сега" огромна читателска маса да установи полезен, макар и задочен контакт с вас.

Въпреки репресиите, на които бяхме подложени аз и семейството ми през 1997/98 г. по личното разпореждане на бившия вече премиер Костов, аз оставам искрен негов привърженик и дълбоко съм разстроен от изборния ви провал. Според вас загубата е дошла, защото сте позволили "корупцията да стане ваше (на СДС) нарицателно".

Преди време стана известно, че вината за вероятно най-голямата далавера с компенсаторни записи - тази на г-жа Енгибарова-Шмит и нейния син Бранимир Ботев, съветник на бившия министър Тагарински, ще бъде вменена на двете оценителки на имотите на дядото на г-н Бранимир Ботев. Но според методическите указания по прилагане на Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти (ЗОСОИ), които засягат и дейността на министъра на финансите, оценките на вещите лица не се приемат безусловно. Точка 5 от указанията гласи, че "направените оценки се утвърждават от съответния орган по чл. 68, ал. 1 съгласно разпоредбите на чл. 6, ал. 5 по ЗОСОИ". А в точка 6 от същите указания се изреждат указанията, на които органът по чл. 6, ал. 1 от ЗОСОИ има право да не утвърди направените оценки. Там се казва, че органът "връща експертизата и оценката на вещото лице, което ги е изготвило, с мотивирано предложение за отстраняване на допуснатите формални и фактически грешки".

Г-н министре, кой носи отговорността в този случай? Според вас, изобличителя на корупцията, кой е бил длъжен да ревизира и върне оценката на имотите на дядото на г-н Бранимир Ботев. А известно ли ви е, че г-н Ботев е купил с част от тези компенсаторни записи бившия "Винпром"-Карлово и все още не е изпълнил поетите инвестиционни задължения, чиито срокове отдавна са минали?

И още един въпрос: вярно ли е, че по време на предизборната кампания сте имали кабинет в партийната централа на СДС на ул. "Г. Раковски" 134, в който сте раздавали необходимите пари за предизборната дейност на хората от т. нар. неформален предизборен щаб на бившия главсек на МВР о. з. ген. Божидар Попов, за който писа и в. "Сега"? Кажете ни какъв е източникът на средствата, ако е вярно, и верни ли са слуховете, че това се отклонени от бюджета пари? Вие знаете ли дали бившият ви колега от правителството на Жан Виденов - г-н Димитър Костов, е раздавал така пари по време на двете предизборни кампании през 1995 и 1997 г.?

С искрено уважение: Красимир Райдовски

Г-н Радев, почти сигурно е, че оттук нататък ще бъдете просто един обикновен депутат. Но 4 години бяхте министър, въпреки че нямахте необходимата квалификация за това. Как се справяхте, при условие че не говорите дори английски? На кого ще благодарите за това, че запазихте поста си през целия мандат?

Иван Добринов, Стара ЗагораЦарският икономически екип ви обвини, че сте се облагодетелствали от търг за пътища. Как ще отговорите? Корумпиран ли сте, г-н Радев, и можете ли да кажете с чиста съвест, че не ви е необходим депутатски имунитет?

Росица Христова,

София, "Младост 4"

Г-н Радев, защо през 4-те години, докато бяхте министър, не си направихте труда да се разходите до "Илиянци" и да видите как се продават фактури и касови бележки на каквато стойност поискате? Не мислите ли, че беше глупаво да задължите уличните търговци да си сложат касови апарати, а да не спрете тази явна далавера?

Кина Петрова,

София, "Орландовци"

Защо пропадна намерението ви да създадете данъчна полиция? Това обрече коректните дребни бизнесмени на нелоялната конкуренция на онези, които не плащат данъци, осигуровки и такси и предоставят услуги на по-ниски цени. Стигна се дотам в общината да ми кажат: "Мини в нелегалност." Това ли беше целта на 4-годишното, определяно от вашата партия като успешно, управление?

Иван Статулов,

София, кв. "Хаджи Димитър"Докато бяхте министър, г-н Радев, непрекъснато ни обяснявахте, че ние, народът, трябва да решим какво искаме - по-ниски данъци или по-високи доходи. Наистина ли не сте си давали сметка, че има и друг вариант - данъците да са по-ниски, но да се събират в по-голяма степен? Или просто така ви беше по-удобно да говорите?

Димка Колева,

Варна, кв. "Чайка"Г-н Радев, отправяме питане от името на 350 бивши работници на "Булгаргеомин" ЕАД, работили в Либия и Монголия и неполучили от години заплатите си в размер на около 2 млн. долара с лихвите. Вярно ли е, г-н министър, че сте заявил, че няма да отпуснете предложената от вицепремиера и министър на икономиката г-н Петър Жотев спешна финансова помощ на "Булгаргеомин" за изплащане на заплатите ни? В тази връзка защо нямаме отговор на двете наши искания с номера 05-00-0005 от 11.04.2001 г. и 05-00-0010 от 19.06.2001 г.?

За инициативния комитет на горецитираните работници:

Емил Георгиев Демерджиев,

Олег Борисов,

Стоян ИвановГ-н министре, кога ще поведете кукленци да си искат червеите от царското движение в парламента? Хайде, побързайте, защото се оказа, че червеи, които прочистват земята от тежки метали, наистина съществуват, но уви живеят кратко. Докато се наканите, ще вземат да свършат. Между,впрочем, кажете кои са хората на Муун около Симеон II?

Параскева Велева, собственик на силно отровена земяГ-н Радев, защо все така се случва, че в нашата партия - Съюз на демократичните сили, се появяват разни хора, на които все ръководството им е виновно? Докога ще търпим тези хора, които дърпат надолу общественото доверие към СДС, г-н Радев? Всички ги знаем, а все ги търпим. Нямаме ли достатъчно смелост да се разделим с тези хора? Да им дадем възможност да тръгнат по своя истински път.

Здравко Атанасов, Бургас, ж. к. "Меден рудник"За кого се отнасяха вашите думи, че "предателите на СДС отиват на тъмно и на студено"? И как точно смятате, че тази метафора ще се материализира? Не мислите ли, че по-скоро НИС е за изпращане на студено и тъмно за това, че превърна СДС от политическа сила, разполагаща с цялото доверие на по-голямата част от българите, в треторазрядна партийка?

Заклет седесар, преминал за 4 години управление на ОДС, в групата, наречена от вас като "предатели"
1275
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД