:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,318,591
Активни 153
Страници 6,193
За един ден 1,302,066
ПАНАИР

По жицата

Бялата лястовица живее в село Войново, Габровско. Роди се по изборно време, стари хора съветват - който ще я гледа, да я гледа бързо. Щото нямало да свърши добре
Снимки: Велислав Николов
-------

Още докато ни бранеше от кучетата, МОКАНИНА разбра, че не ни води грижа, ами просто вестникарско любопитство. Така си беше.

По липсата на достойни класици в епохата на медийния диктат ролята на Йовков пое целеустремен екип на "Сега". В ролята на Моканина е симпатичната г-жа Руска Андреева от габровското селце Войново. (То си е квартал на града.) В ролята на надеждата е бялото лястовиче, излюпено под стряхата на нейния сайвант. За ролята на болната момичка претендират мнозина. Но тя май най-подхожда на целокупния на Н.Ц.В. народ.

-------

Не за първи път бяла лястовица каца в Габровско. Пилетата-албиноси у нас изглежда харесват Добруджа, Габровско и Кюстендил - поне така твърдят архивните документи. Белите лястовици освен това се славят със следното - много обичат уроците по литература, обичат патетичните и сладкодумни политици, но извънредно рядко се вясват наяве. Затова бялото габровско пиле събра очите на телевизии и вестници, а към него се завтече къде любопитен, къде празен, къде угрижен народ...То още няма три седмици живот - значи се е излюпило някъде около изборите. Някои виждат политическа поличба във факта, че лястовичето проби черупката на яйцето си точно в регион, където най-голям процент - 53%, дадоха гласа си за царското движение. Ако се броят и процентите за царските ментета, то шейсет на сто от габровските избиратели са категорични - искат Новото Време.

Ей това крайно обидно за политици и политолози поведение, от което те още артикулират затормозено, ни накара да се завтирим към нови орнитоложки обекти - на обикновени птички Божии. Или към тези, които социолозите наричат народ.Още като влязохмев селището, и плахо попитахме първата срещната женица:

- Извинете, да ни кажете...

- Къде е лястовицата ли?

- Да! А как...

- Познах, познах. Амчи що народ се извървя вече - трябва хотел да отворим.

Тя усмихнато ни упъти, и ние по жицата, по жицата, та се паркирахме зад три-четири автомобила, докарали вече търсачи на чудеса и надежди.

Още докато слизахме от колата, и стопанката на къщата - леля Рушка, или Руска Андреева, ни изгледа иззад вратника, и преди да си отворим устата, каза:

- Тука е, тука е. Влезте.

И отвори двата вратника с някаква скръбна примиреност, та ни заведе под сайванта, дето беше най-оживено.

Под сайванта протягаха вратове и се кокореха любопитни люде, но в гнездото се виждаха само две тъмни главици. Бялото пиле, дали от свян, дали от мизантропия, но се тулеше вътре, и нито се показваше, нитодаваше изявления пред медиите.- То се показва, като дойдат баща му и майка му да го хранят...Ама и те се плашат от хората, ей ги, не идват - извинително разказа леля Рушка.

- А хора май идват много, вие вече билетчета трябва да продавате - пошегувах се комерсиално и неуместно аз.

- Ааа, идват, идват. И болни идват. Вчера едни хора дойдоха от София, с двегодишно детенце. Болничко от такова, как беше - от церебрална парализа. Не може да се изправи, горкинкото. И му викат: "Айде, мама, погледни, погледни пиленцето." Пък то как да погледне, главичката му пада така на една страна, не може... Много хора идват.

Всички замълчахме. Обедното слънце вече беше почнало да прежуря с нарастващ юнски ентусиазъм. Веселото ни настроение се поспаружи като плакати на политическа сила, била съвсем доскоро първа. Загледахме пак гнездото.- Дано е на щастие -рече комшийка - дано е на здраве! Щото много млади хора умряха на нашата улица. Ето скоро почина един мъж, после дъщеря му почина - ей така от няма нищо. Имала брадавица, скъсала я, и почина. Друга пък жена мотор я блъсна...Много нещастия ни затрупаха, дано е за добро тая лястовица...

- Ей сега и с новата власт, дано се оправим...- допълва друга.

- Ние всички тука от селото за Нея гласувахме, да знаеш...

- За коя нея?

- Ами за Него де...

Тия думи изнервят младеж, който също се върти из двора. Христо е племенник на леля Рушка и е върл привърженик на СДС-то. Явно те разпалват стар спор, защото той загризва жените:

- Абе може ли такваз простотия бе, неслучайно и Жорж Ганчев на предишните избори най-голям процент взе в Габрово! И сега какво се оплаквате пред тоя вестник,не знаете ли, че е червен?А всичко е евтин популизъм, няма нищо общо с реалността, ще видите! Лъжи и само лъжи!

- Лъжи ли са, не са ли - ще видим. Сега властта е така - ние я туряме, ние я сваляме.

- Ицо, ти лесно тъй говориш, леля - опонира и стопанката. - Ама ни за ток плащаш, ни за вода, баща ти и майка ти плащат. Христо, който каза, че работи "в рекламата", съвсем се докачи от тези думи и се понацупи, като командир пред спряла да го слуша армия. Друга комшийка - Радка, подхвана:

- Труден е животът, много труден. Двама внука имам без работа, как се гледат, а? 48 лева пенсия взимам, и това е. Баща им почина, а те колко пъти опитват да заминат някъде, и не става, и не става...Пък в Габрово няма работа, предприятията ги съсипаха тез управници нашите.

- То в Севлиево да можеха да се уредят, там вярно,че зъбите на хората гният,ама поне заплати вземат - чува се друг глас.

Малката Гергана, която държи за ръка вуйчо си Христо, вече е виждала лястовичката. Тя също тежко въздъхва - тежко е. Нейната грижа е, че има трима приятели, но не може да се ориентира. Клони към Петър, щото живее най-близо, така върви днес животът, утилитарно.

Нови хора се изсипват, уморената Руска отива да отвори, и отдалече нарежда:

- Не се показва лястовичето, крие се в гняздото.

Едното куче - Мечончо, вече не ръмжи към непознатите, свикнало е явно с навалицата в двора. Изказвам опасение, че народът може да изплаши родителите на лястовичето, те да престанат да го хранят, и то да си умре мърцина,от чрезмерна народна любов.- А не може ли да го побутнем малко с пръчка, че да се покаже - предлага девойче на около 17, което е дошло с две дружки да позяпа чудото на деня.

Това предложение е отхвърлено от Руска с възмущение:

- Мойта майка така викаше: лястовичета не се бутат в гняздото, щото старата лястовица - майката, ще те прокълне!

Момичетата боязливо се споглеждат. Не искат проклятие без време - животът тепърва предстои. Едната работи вече, деловодител е в строителна фирма, другата, Теодора, е завършила Текстилния техникум, засега почива. Докато чакаме да се покаже бялото пиле, оживлението в двора добива някакви почти библейски измерения. Малки пуйчета се разхождат необезпокоявани между поклонниците, зайци надничат от клетката, а едното от трите кучета полягва на десен хълбок, и приласкава коте. Котето не само се гуши в кучето, ами се опитва с успех да бозае - кучето е кучка.Настръхвам.- Абе тази къща да не е нещо благословена - много мир, много дружба тука - риторично подмятам към леля Рушка.- Какъв е

този зоопарламент?

- Може и така да е - казва тя напълно сериозно. - Дай Боже.

Точно в този момент баща и майка лястовици долитат при гнездото, и тълпата се юрва нататък. Почват да щракат фотоапарати, а край двете тъмни глави се появява още една - напълно бяла, и отваря учудващо широка човка. Майката и бащата обаче облитат два-три пъти челядта, и изглежда намират ажиотажа за подозрителен, затова отхвръкват, без да напълнят отворените човки.

Отвън спира таксиметрова кола. Таксиджията слиза забързан и хлътва в двора. Рушка му показва с глава "гняздото". Той занича минута-две, зърва нещо беличко в сумрака, и хуква обратно - работата не чака.

В немилостивия пек на улицата, малко под "лястовичата къща", хубава сянка хвърля огромна липа. Четири-пет дечица са начоколили дървото и берат липов цвят. Пратили са ги майките им. Осемгодишният Симеон е виждал вече лястовичето, харесал го е.- То е бяло, щото е боядисано с боя -сеем ние смут в детската душа. Мони не се хваща: "Ако беше тъй, майка му щеше да го изгони!" Дребен на ръст човек бута велосипед по напечената улица. Човекът е Иван. Спира се край нас и се разговаряме за лястовици и други житейски неща.

- Що да не вярвам в лястовицата, вярвам, че е на хубаво. Щото то на лошо няма накъде. Ако човек не вярва в нещо, не си струва да живее.

Иван е по професия шофьор, от дълго време безработен. Гласувал е, естествено, за царя, прехранва се най-вече от кравата, която има. Най-гледаният добитък във Войново са кравите. Паша има.

Той също е оптимист:

- Ще се оправят нещата. Само трябва да се откажем от това - ако един дърпа напред, другите да дърпат назад.

Според Иван, който не е ходил по чужбините, надеждата е тъкмо в тия, които идват от чужбините. Там те трябва да са научили, че ако всеки кара поотделно, работите не стават. Иначе нашият народ още не бил научил това.Лястовичето пак се показва.Баща му и майка му правят няколко пикирания, и този път май успяват да мушнат нещо в драматично зиналите човки.

- Скоро малките ще излетят - споделя леля Рушка. - Първите вечери ще се връщат да спят в гнездото, а после ще си идат. Та който гледа, да гледа сега.

- А бялото сигурно няма да свърши добре - неочаквано проронва друга жена.

- Защо? - чудя се аз.

- Амчи сигурно ще го убият другите лястовици - много е различно - спокойно отвръща Руска Андреева.

Наоколо кимат в знак на съгласие.

- Е и какво, всяко чудо за три дни ли? - питам.

- Тъй ами.Не разбирам този народ.Над село или квартал "Войново" тихо се търкаля златната тава на ослепителното светило. Всички са се прибрали по къщите. От всеки двор наднича по една крава, а от всеки стълб наднича по едно грънчарско произведение. И крави, и произведения съобщават ясна воля за работа, за сигурност, и да продължим. После мученето затихва, а афишите се пекат печално и полека избеляват. Над всичко това се стрелкат лястовици, които ловят мушици за своите лястовичета, включително и за онова бялото, което може би после ще утрепят. Така из политическата синева се стрелкат политолози, които с по една гъсеничка в човката викат: "Цвърр, цвърр - ето го, хванах разковничето."

Пасторал.

Докато слизаме към града, се разминаваме с коли, които сигурно отиват на поклонение. Чудни са тия хора, мисля си - имат нещо езическо. Гледат на идол да се поклонят, или на пиле. Нищо чудно на следващите избори да гласуват и за бялата лястовица директно. Стига да няма хомо-сапиенси зад нея.

Може и прави да са.
 
Не секват тълпите от поклонници под сайванта на леля Рушка.
 
Христо е възмутен от народното простодушие и агитира за демокрацията. Гергана се радва на суматохата в двора.
 
Гласоподавател и препитанието му достолепно се прибират у дома си след тежък ден.
 
Божието царство май е дошло в този двор. Коте бозае от куче, хора и животни се обичат като братя в Новото Време. Отпред - стопанката Руска Андреева.
 
Иван и децата: що да не вярваме - то човек ако не вярва в нищо...
 
Малкият Симеон бере липов цвят и гледа на бялата лястовица без предубеждение.
980
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД