:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,317,764
Активни 161
Страници 5,366
За един ден 1,302,066
Здраве

Човечеството започва да печели битката с килограмите

Повод за оптимизма на учените отново е медикаментът Ксеникал, стана ясно на 11-ия Европейски конгрес по затлъстяване във Виена
Епидемичен. Така Световната здравна организация определя характера на един от най-сериозните здравни проблеми на съвременното общество - затлъстяването. Над 300 милиона души в света страдат от наднормено тегло, сочи статистиката. Голяма част от тях, наред с излишните килограми, трябва допълнително да се борят и със свързаните със затлъстяването проблеми като високото кръвно налягане, диабета, сърдечносъдовите заболявания.

Наднорменото тегло измъчва както пристрастения към пуканките и безвкусните хамбургери американец, така и консервативно настроения европеец. Процентът на затлъстелите на Стария континент е на път да настигне този в Новия свят, сочи статистиката. От кантара имат основание да се страхуват около 15% от европейските мъже срещу 20% от американците. При жените съотношението е 17,5% към 25%.

Голяма част от затлъстелите приемат наднорменото тегло единствено като естетически проблем,без да отчитат сериозните здравни рискове,произтичащи от него, отбелязват специалистите. Най-сериозният от тях, пряко свързан с наднорменото тегло, е развитието на диабет от втори тип - друга сериозна заплаха пред съвременното общество.

Броят на болните от втори тип диабет непрекъснато расте, а долната възрастова граница на засегнатите застрашително пада, сочи статистиката. Над 90% от тях имат сериозни проблеми с наднорменото си тегло. Затлъстяването е най-честият и в същото време най-лесно поддаващ се на контрол фактор, влияещ върху развитието на болестта. Умерената загуба на тегло при болните от диабет води до сериозно снижаване на здравните рискове и последствията им - високи нива на холестерола, слепота, ампутация на крайниците, смърт.

Наднормените килограми провокират и усложняват също така редица други заболявания, сред които и сърдечносъдовите, държащи челна позиция по смъртност в света. Рискът от сърдечносъдови заболявания при болните от втори тип диабет е около 4 пъти по-голям, отколкото обикновено.

Дори и да отчитат здравните рискове, свързани с наднорменото тегло, редица пациенти се свенят да потърсят лекарска помощ и предпочитат да се опитват да се лекуват сами, което често може да е опасно, изтъкват експертите. Милиони хораежедневно се подлагат на драконовски диети,причиняващи повече вреда, отколкото полза, или прибягват към купища съмнителни субстанции, "гарантиращи" магическа загуба на килограми. Бумът на оферти от подобен род се дължеше до голяма степен на безсилието на официалната медицина да предложи достатъчно ефективно и безвредно средство за лечение на затлъстяването, признават специалистите. Дълго време се прилагаха основно медикаменти, действащи върху централната нервна система чрез потискане на мозъчните центрове на апетита, което криеше рискове за пациентите.

Последните изследвания, представени на 11-ия Европейски конгрес по затлъстяване, проведен през месец юни във Виена, дават сериозни надежди, че човечеството постепенно започва да печели битката с килограмите, смятат учените. Техните погледи отново са насочени към Ксеникал. Лицензираният в над 100 държави медикамент за пореден път подхрани оптимизма на специалистите, които обобщиха резултатите от едно изключително мащабно изследване, проведено в извънклинична обстановка. То доказва за пръв път в ежедневната практика установената и в клинични изследвания безопасност и ефикасност на Ксеникал, смята ръководителят на екипа проф. Алфред Уърт от Teutoburger Wald Clinic в Германия.

Проучването включва общо 15 549 пациенти. При 73% от тях Ксеникал е прилаган успоредно с диетични препоръки за ограничаване консумацията на мазнини, а при 53% от пациентите - с лека физическа активност.

Резултатите от изследването показват, че при 7-месечно лечение с Ксеникал пациентите губят средно 11% от общото си тегло. Половината от тях са отслабнали с над 10%, при определени пациенти загубата на тегло е надхвърлила 25%.Успехът е изключително голям,особено като се вземе предвид фактът, че в изследването са включени хора, страдали от затлъстяване в продължение средно на 14 години, изтъкват специалистите. Повечето от тях са опитвали многократно и неуспешно да намалят теглото си.

Наред с отслабването лечението с медикамента е довело до значително подобряване на стойностите на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане на пациентите. При 1/3 от болните от втори тип диабет, включени в изследването, употребата на Ксеникал е довела до намаляване на дозите на лекарствата за диабет. Същият е ефектът и при половината от пациентите с високи нива на холестерола.

Най-добри резултати се получават при поддържане на редовен контакт с лекуващия лекар и спазване на препоръките за умерено ограничаване на приема на мазнини и повишаване на двигателната активност. Основното предимство на Ксеникал е, че той е единственият медикамент за отслабване, който действа локално в червата, без да навлиза в кръвообращението и без да влияе върху мозъка. Той предотвратява усвояването на 30% от приетите с храната мазнини и до момента е прилаган при над 9 милиона пациенти.
2002
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД