:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 628
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Психо

Постродилната депресия е опасна

Част от майките получават халюцинации и могат да навредят на себе си и децата си, твърдят специалистите
Повишената раздразнимост и резките промени в настроението, характерни за близо 70% от родилките, могат да прераснат в сериозен психичен проблем, съобщи CNN, цитирайки шефа на Американската психиатрична асоциация Пол Апелбаум. Според него все повече учени се обединяват около тезата, че депресията след раждане е сериозен здравен проблем и трябва да бъде лекуван, за да не доведе до по-сериозни последствия.

Повече от 50 години отделни изследователски групи се опитват да привлекат вниманието към опасността, която крие постродилната депресия. Казусът обаче предизвика истински скандал покрай груповото убийство на 5 деца в Хюстън, шокирало целия свят. 36-годишната майка Андреа Йейтс, страдаща от постродилна депресия, призна, че е убила собствените си деца. Майката удави четиримата си синове и дъщеря си във ваната на 20 юни. Тя е вземала антидепресанти в продължение на 2 години след раждането на най-малкия си син.

Раздразнимостта на жените в повечето случаи след раждане е нормална и отшумява от само себе си, твърди Апелбаум. При 10-20% от родилките обаче тя прераства в клинична постродилна депресия, последиците от която могат да са много сериозни, изтъква той. При всяка втора родилка на 1000 депресията е придружена с психоза, която често включва и слухови халюцинации.

"В някои случаи жените чуват гласове, които им казват да наранят себе си или детето си и дори да го убият, защото според тях то е обсебено от сатаната", обяснява Апелбаум. Съществува 50% вероятност жените, страдали от постродилна депресия, да я развият отново след време, което в някои случаи е решаващо за решението им да нямат второ дете, твърдят специалистите.

Симптомите на постродилната депресия са лесно различими за специалистите, но самите семейства рядко им обръщат внимание заради характерното за всички родилки раздразнение след раждането. При клиничната постродилна депресия резките промени в настроението продължават повече от две седмици, какъвто е обичайният период за преодоляване на стреса около самото раждане. Промените в настроението са придружени и от загуба на апетит, проблеми със съня, липса на интерес към детето и ежедневните домакински задължения, паника.

Изключително важно за преодоляването на постродилната депресия е държанието на съпруга, изтъкват специалистите. Помощта около бебето и загрижеността към родилката могат да решат проблема, но ако това не стане, консултацията с психиатър е задължителна, твърди Апелбаум.
 
Полицай показва снимката на семейство Йейтс пред дома им в Югоизточен Хюстън. Петорното убийство шокира Америка и целия свят.
3386
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД