:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Спорт

Луиш Фиго - футболистът за $ 56 млн., когото замерят с мобифони

Португалецът е влюбен до уши в шведската си съпруга, пада си по пърженото пиле
Снимки: Ройтерс
Един португалец успя да раздели на две цяла Испания само за няколко часа. Той се казва Луиш Фиго и стори това с преминаването си през миналото лято от "Барселона" в кръвния враг "Реал" (Мадрид). Тогава от "Кралския клуб" толкова искаха този играч, че просто депозираха в испанската футболна федерация $ 56,1 млн., колкото бе неустойката за прекратяването на договора на Фиго с "Барса". При първото гостуване на "Реал" в каталунската столица за дербито между двата отбора обаче 100 000 души се бяха съсредоточили не толкова в играта, а да освиркват доскорошния си любимец. Към Фиго летяха монети, запалки, чадъри и дори мобифони. Честолюбивите зрители на "Ноу Камп" просто сметнаха, че трансферът на Фиго е удар по тяхното честолюбие.

Луиш Филипе Мадейра Каейро дойде през 1995 г. в "Барселона" отново съпътстван от скандали, като тогава бе заплашен дори с изваждане от игра. Фиго, който дотогава бе заедно с нашите Красимир Балъков и Ивайло Йорданов в "Спортинг" (Лисабон), е желан от всички големи клубове в Европа. Младостта и липсата на опит обаче му изиграват лоша шега и той подписва едновременно договори с италианските "Ювентус" и "Парма". По трудовите разпоредби на Европейския съюз Фиго трябваше да бъде дисквалифициран. От УЕФА решиха да вземат соломоновско решение и обявиха и двата контракта за недействителни. Така младият талант бе принуден да приеме първата отправена към него оферта. а тя беше от "Барселона" по времето на Йохан Кройф.

Но докато стигне до това невероятно признание да играе рамо до рамо с големите футболни светила, Фиго е принуден



да извърви болезнен път от нищетата



и да положи свръхусилия на тренировки, както и други подобни саможертви, за които си знае само той.

Детството му е христоматийно по всички канони на футболните легенди. Той е роден преди 29 години в един от най-бедните квартали на Лисабон. Баща му е работил като шофьор на камион на пристанището. Препитанието на семейството е било доста трудно, но както всяко малко дете, и Луиш се запалва по коженото кълбо и не усеща мизерията, тъй като по цял ден рита заедно с приятелите от махалата. На 7 години родителите усещат, че талантът му не трябва да остане само на улицата и го записват в школата на "Спортинг". След десетина години всички специалисти в Португалия говорят за уменията на момчето, което вече е световен шампион при 16-годишните и носител на европейската титла за юноши до 17 г.

Това вероятно нямаше да се случи, ако късметът на Фиго не бе проработил. Ако той се бе родил няколко години по-рано, можеше да си живее и умре, без да разберат за него извън пределите на страната, която по това време е периферията на Европа в икономическо и футболно отношение. В началото на 70-те обаче заедно с Фиго на бял свят са се появили Руи Коща, Жоао Пинто, Паоло Соуса, Фернандо Коуто и вратарят Витор Байа. В средата на 80-те пък треньорът Карлуш Кейрош оформи от тези момчета състав, който страната едва ли ще има в следващите двайсетина години.

Затова не е учудващо, че Йохан Кройф забеляза Луиш Фиго и го заплю за заместник на Михаел Лаудруп.



Ерата "Барселона" с Фиго е почти толкова успешна



колкото и тази с Ромарио, Христо Стоичков (в по-ранен период) и Роналд Куман. Португалският халф започва да се налага постепенно, а наследникът на Кройф - Боби Робсън, както и следващият наставник Луис ван Гаал, неизменно разчитат на него. Луиш бързо се превръща в лидер на каталунския тим и от неговата форма зависи дали "Барса" ще победи, или не. Феновете обаче много рядко го виждат инертен на терена и всяка атака минава през него. През 1998 г. той вече е 5-и в класацията за "Най-добър играч в света", в която печели съотборникът му Роналдо.

На Евро 2000 пък името му влиза в устата на всички след игрите му с националния отбор. Специалистите признават, че именно гениалният гол на Фиго срещу Англия е бил преломният момент за обрата от 0:2 до 3:2. После милиони зрители помнят паметните кадри: 1/2-финал Португалия - Франция, 117-а мин., съдията дава дузпа за "петлите" и Фиго дори не изчаква изпълнението на Зидан, а се запътва към съблекалнята.

Няколко седмици по-късно, на 24 юли 2000 г., "Реал" (М) направи най-скъпия трансфер в света, привличайки Луиш в Мадрид... Той записа за "Барса" 172 мача и 30 гола. "Това, което направи този човек, е толкова голям грях, че и Бог не може да му прости", промълви тогава лидерът на фенклуба на "Барселона" Гонсало Невадо и обеща да не споменава никога повече името на Фиго. Но от ФИФА не мислеха така и му връчиха званието "Най-добър играч в света", а сп. "Франс футбол" го награди със "Златната топка". Сега вече всички са единодушни, че без него "Реал" (М) няма да показва същия футбол.



Извън терена Фиго не прилича на останалите



си съиграчи от мадридския клуб, които карат скъпи коли и водят тежък нощен живот. Той все пак не е забравил откъде е тръгнал. Обича да разпуска с музиката на "Куин", с комедии и екшънфилми. Стомахът му го влече към пържено пиле и патица с ориз. Радва се, когато се излежава на плажа или е с приятели. Най-уютно обаче се чувства със съпругата си Хелене и с малкия си син.

През пролетта на 1996 г. ергенът Фиго фатално хлътва по шведската манекенка на "Елит Моделс". "Обядвах с познати в ресторант "Атлантик до Тибидабо" и изведнъж осъзнах, че на съседната маса седи прекрасно момиче. Аз я погледнах и тя мене и... щрак! - обяснява футболистът - Аз не можех да изтрия лицето й от главата си дни наред. Няколко дни по-късно отидох да гледам шоу на Хоакин Кортес и тя пак бе там. Бях отново със същите приятели, някой от тях ме представи и аз я поканих на кафе. Не мислих, че ще приеме, но все пак й дадох телефонния си номер." Фиго обяснява това с усмивка, защото си спомня подробно началото на тази чудесна любовна история. "Бях сигурен, че ще ми позвъни, но чаках 2 седмици - и нищо! Не можех да я забравя и само за нея мислих. След това отидох на боксов мач и чудо: тя беше там със своя приятелка. Изглежда, съдбата ни събираше постоянно заедно. Тя ми каза, че е загубила номера ми, и аз й го дадох отново." Хелене му се обадила още на другия ден и двамата се срещнали.

Оттогава настоящата г-жа Фиго пази откъснатото от вестник парче, на което е заветният телефонен номер. Двамата откровеничат, че за 4 години любовта им не е намаляла ни най-малко. Наскоро дори направиха серия от еротични снимки за испанско списание.

Сега пред Фиго стои още едно предизвикателство, този път не от личен характер. Президентът на "Реал" (М) е решил на всяка цена да привлече френския плеймейкър на "Ювентус" Зинедин Зидан. Сега за всички ще бъде интересно да се види дали и как двамата ще заиграят рамо до рамо. И кой от тях ще е по-добър.

Фиго многозначително се усмихва и казва, че ще е удоволствие да рита заедно с Зидан. Но Луиш се е зарекъл за 4-а поредна година да стане най-добрият футболист в испанската Примера дивисион. Ненапразно е известен в родината си като Гордостта на Португалия.





ДОСИЕ:

Име: Луиш Филипе Мадейра Каейро "Фиго"

Месторождение: Алмада (Португалия)

Дата на раждане: 4 ноември 1972 г.

Ръст: 1,80 м

Тегло: 75 кг

Отбор: "Реал" (Мадрид)

Предишни отбори: "Спортинг" (1989-1995), "Барселона" (1995-2000)

Номер: 10 (в "Реал"), 7 (в португалския национален тим)

Мачове за Португалия: 65

Пост: Халф, атакуващо крило

Семейно положение: Женен

Деца: Едно

Срок на договора: 30 юни 2006 г.

Клауза за разтрогване: 180 млн. евро

Футболист на Европа, носител на "Златната топка" 2000 г.

Титли:

1989 г. - европейски шампион за юноши до 17 г.

1991 г. - световен шампион за младежи до 20 г.

1995 г. - Купа на Португалия ("Спортинг", Л)

1996 г. - Суперкупа на Испания с "Барселона"

1996,98 г. - шампион на Испания с "Барселона"

1996,98 г. - Купа на Испания с "Барселона"

1997 г. - КНК с "Барселона"

1997 г. - Суперкупа на Европа с "Барселона"
 
***
 
Португалецът наблюдава съсредоточено фойерверките по случай 1-о място на "Реал" (М) в първенството. Фиго бе с основна заслуга за 28-ата шампионска титла.
958
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД