:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,484,435
Активни 189
Страници 6,437
За един ден 1,302,066
Само 2,9% от средните фирми имат ново оборудване

Свит пазар и конкуренция пречат на малкия бизнес

70,7% от предприемачите у нас са мъже
Основните проблеми пред малките и средните предприятия през 2000 г. са свитият пазар и увеличената конкуренция в България. Тези пречки са особено силно откроени в изостаналите селски райони и сравнително по-рядко се наблюдават в районите в индустриален упадък. Тези изводи прави докладът за малките и средните предприятия-2000 на Агенцията за малки и средни предприятия, който от вчера е в Интернет.

Сред проблемите, които спъват малкия бизнес, се открояват държавната бюрокрация, нелоялната конкуренция, както и недостигът на капитал. 12,3% от малките и средните предприятия в районите в индустриален упадък заявяват намерения да спрат или да продадат бизнеса си, твърди изследването.

Липсата на квалифицирана работна ръка е проблем най-вече за фирми от изостаналите селски райони и районите за растеж. Значителен е и проблемът с бавната съдебна и данъчна регистрация, както и осигуряването на помещения.

Анализът на достъпа до външно финансиране показва, че над половината от фирмите не са искали банков кредит през 2000 г. Пречки за търсенето на кредити са твърде високите лихви и тежката и бавна процедура по отпускане на заем.

Анкетата показала, че 70,7% от предприемачите са мъже. Най-много жени предприемачи има в районите за растеж - 36,1%, и в районите в индустриален упадък - 33,3%.

51,4% от всички анкетирани предприемачи са с висше образование. В 49% от случаите предприемачи са натрупали опита си в държавни предприятия. 13,9% от собствениците на малки и средни фирми са работили в администрацията. Само 9,6% от предприемачите са били безработни, преди да стартират.

Със собствени спестявания са започнали 55,6% от предприемачите, 20,1% са взели заем от приятели и роднини, а с банкови кредити са стартирали 16,2%.

23,7% от изследваните фирми имат оборудване на средна възраст над 10 г. Само 2,9% от фирмите притежават оборудване, купено преди година.
628
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД