:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАУКА

Създадоха изкуствени яйцеклетки

Безплодни жени получават надежда да заченат
Научен екип в Ню Йорк създаде метод, при който безплодни жени могат да се сдобият със свои в генетично отношение деца, но чрез донорска яйцеклетка, предаде руското електронно издание Лента. Това става, като се вземат хромозоми от която и да е клетка на женското тяло и се имплантират в донорската яйцеклетка. Така се получава яйцеклетка с генетичните характеристики на безплодната майка, а не на донорката.

Революционният подход бе обяснен в началото на седмицата от д-р Данпиетро Палермо на конференция на Европейското дружество по ребрпродукция и ембриология на човека. Той обясни, че така ще могат да зачеват дори жени, преминали през менопаузата, които вече не произвеждат собствени яйцеклетки. Но по-важното е, че методът открива възможност за раждане на дете от млади жени, чиито яйчници са отстранени поради инфекциозни или ракови заболявания, а съо и от жени, родили се без яйчници.

Засега технологията не е усъвършенствана достатъчно, защото единственият зародиш, получен по този начин, е умрял, след като е преминал само през едно деление. Учените смятат, че ще са необходими още няколко години изследвания.

Някои учени възразяват срещу новия метод, защото смятат, че могат да се появят деца с тежки генетически отклонения. С възрастта в организма са натрупват мутации, които могат да се предадат на зародиша.



снимка: бтафото\international - файл egg
1047
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД