:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дете по избор: Момче или момиче?

200 двойки от САЩ и Великобритания са си родили момче или момиче по свое предпочитание по време на клиничните тестове на нова технология за избор на пола във Вирджиния, съобщи в. "Таймс". Екипът на доктор Харви Стърн представи технологията на конференция на Европейската асоциация по репродуктивна медицина и ембриология в Лозана в сряда.

Докторите от Института по генетика във Феърфакс, щата Вирджиния, използвали сложната сортираща машина "МайкроСорт", за да отделят женските Х-хромозоми и мъжките Y-хромозоми в спермата на бащата. С помощта на "МайкроСорт" вероятността да се зачене дете от желания пол се увеличава до 92 процента за момичетата и до 72 процента за момчетата. При предишни техники вероятността не се качваше много над 50 процента.

До края на юни 306 двойки са се подложили на зачеване по системата "МайкроСорт", като до момента са се родили 200 бебета. Процедурата струва близо 5000 лева.

Новаторската разработка ще предотврати риска родители, които страдат от болести, засягащи само единия пол, да ги предадат на поколението си. Само 20 процента от пациентите на д-р Стърн обаче са се обърнали към него поради тази причина.

Методът предизвиква бурни критики заради спорния си социален и морален ефект. Специалисти веднага се отнесоха скептично и към сигурността на техниката и дългосрочните последствия върху здравето на заченатите по този начин деца.
661
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД