:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Араби се развеждат със SMS-и

Навлизането на технологиите създава парадоксални ситуации в обществата, където все още е запазено обичайното право. Най-показателна в това отношение е наскоро узаконената практика в Дубай да се приемат за валидни разводи, обявени чрез SMS-и. По законите на Шериата мъжът може да се раздели със съпругата си, ако й каже три пъти поред, че иска развод. Сега това може да стане и с едно изпращане на SMS с такова съобщение.

Тази практика била въведена, след като един арабин изпратил кратко съобщение до мобилния телефон на съпругата си, което гласяло: "Защо закъсняваш? Развеждам се с теб!" Въпросът за законността на този акт достигнал до отдела, занимаващ се със семейни казуси към съда на Дубай. Оттам изпратили писмо до властите, с което поискали да бъдат узаконени електронните разводи, и... получили положителен отговор. Както обяснява специалистът по въпросите на религията Абдел-Салам Дарвиш в свое интервю пред Gulf News, за да бъде разводът законен, мъжът трябва да го съобщи задължително на жена си.

Според Дарвиш за електронния развод трябва да бъдат спазени четири условия. Отправителят да е мъж и да иска да се раздели с жена си или само с някоя от многото си жени. Съобщението да бъде недвусмислено и жената задължително да го е получила. Ако всички тези изисквания са налице, разводът се регистрира като законен акт. Дарвиш естествено не е пропуснал да отбележи, че този твърде лесен начин може да се окаже голяма заплаха за семейните устои и да предизвика вълна от лекомислени разводи. "Дори и мъжът погрешка да е изпратил подобно съобщение до жена си, по законите на Шериата - разводът си е напълно законен", заявил още Дарвиш.

В същото време ислямските закони допускат разведената двойка, която има и деца, да продължи съжителството си въпреки фаталното електронно съобщение. Всичко в този случай зависи от желанието на двамата да останат заедно.





Сн.: arabi.jpg

Текст под снимка: Арабин се обажда на благоверната си, за да й каже три пъти, че иска развод, в случай че не е получила SMS-а.
685
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД