:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,299
Активни 230
Страници 2,201
За един ден 1,302,066

Николай Василев, вицепремиер и министър на икономиката

32-годишният варненец Николай Василев е любимец на журналистите - редовно го караха да коментира от Лондон икономическите реформи в България. Той не се притесняваше да дава съвети и да критикува кабинета "Костов". Заедно с други "великденци" написа отворени писма, заради които ВЕЦ-овете не бяха продадени на РМД-та, близки до кръга "Олимп", и не бе приета промяна в закона "Лучников", която би позволила на РМД-та да платят по вече сключени сделки с компенсаторни записи.

След тазгодишното издание на "Българският Великден" Василев бе сред поканените да напишат икономическата програма на царското движение. Той оглави листа във Варна и бе избран за депутат.

Младият икономист влезе в групата на НДСВ, която проведе изнурителните преговори с другите партии за съставяне на кабинет.

Василев е роден през 1969 г. Завършил е I английска гимназия във Варна. Следва в Университета за икономически науки в Будапеща, откъдето излиза с бакалавърска степен по икономика и мениджмънт. От 1994 до 1995 г. учи в Университета на Ню Йорк бизнесадминистрация и получава втора специалност "Финанси и икономика". Печели стипендия на "Отворено общество" и става магистър по международна икономика и финанси в университета "Брендайс", Масачузетс. Успоредно с това пак със стипендия учи данъчна политика и финанси в университета "Кейо", Токио.

Започва работа като данъчен консултант в "Купърс енд Лайбранд" в Будапеща през 1993-1994 г. През 1994 г. участва в създаването на Инвестиционен фонд-Варна. След това работи в "SBC Warburg" в Токио, в SBC Warburg Dilon Read в Ню Йорк, в UBS Warburg в Лондон. Последната му позиция е старши вицепрезидент и директор на проучванията за Централна и Източна Европа в инвестиционната банка Lazard Capital Markets в Лондон.

Владее писмено и говоримо руски, английски, унгарски. Има основни познания по немски, френски и японски. Женен. Не крие близкото си приятелство с княз Кирил.
1172
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД