:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 562
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общинари не се съобразиха с решение на съда

Събориха незаконно дома на четиричленно семейство, фадромата прегазила сградата въпреки забраната на Софийски градски съд
Снимка: Александър Михайлов
Не ни интересува никаква заповед за прекратяване от съда. Знаете ли колко такива заповеди виждаме? Това били последните думи на комисията, изпратена от кмета на "Овча купел" Стилян Кирчев да извади от дома им четиричленното семейство на Анатоли и Цветан Нешкови. Новоремонтираната къща - допреди две години съборетина, бе помляна от фадрома с все покъщнината, без това да фигурира в нито един документ.

"Кметът бърза да раздаде къде каквото е останало, ще го съдим", заявиха двамата братя.

Анатоли и Цветан са настанени в къщата на улица "Лиза Кало" 15 през август, 1999 г. И двамата висшисти са картотекирани като крайно нуждаещи се. Успокоени от 3 годишния договор за наем, двамата братя ремонтират къщата. Оказва се, че около терена от 2400-те квадратни метра, в който е и къщата, ще се разразят горещи общинарски страсти.

През май, миналата година двамата подават документи за закупуване на имота. Движение по молбата няма до септември месец, когато те изненадващо научават, че не могат да купят терена, защото той е даден под наем на друго лице за строене на кооперативен пазар. Цветан и Анатоли се жалват на Стефан Софиянски, че това е неправомерно, защото договорът им е до 2002 г. и за отдаването под наем няма търг и решението е отменено.

През януари 2001 г. теренът е внесен по предложение на кмета Кирчев като апортна вноска в капитала на общинската фирма "Спортна София", която в последствие го продава на Йордан Стоянов срещу 48 000 лв. В нотариалният акт обаче никъде не е записано, че върху имота има построена къща. Според Цветан и Анатоли това ощетява общината, защото цената на къщата не е включена в продажбата.

"Умът ми не го побира. Кметът изобщо няма право да да изважда който и да е било от имота, защото той вече е частна собственост. Заповедта на кмета е за иземане на имота, а не за събаряне на къщата", обяснява майката Лиляна Нешкова. Заповедта била издадена на 19 юли и семейството веднага сезирало Софийски градски съд. Фадромата обаче не изчакала Лиляна да донесе решението на съда за прекратяване на заповедта и съборила къщата.

Близо 4000 марки са вложили в ремонта на дома Анатоли и Цветан. Фадромата е скъсала телената ограда и е помляла почти цялата покъщина на семейството. Цветан бил притиснат от рушащата се стена, докато се опитвал да си прибере инструментите. От петък Анатоли, Цветан и съпругата му с едномесечната им дъщеричка живеят при съседи.
1038
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД