:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Надежда Михайлова внася проект за поправки в Закона за автомобилните превози

Всички превозвачи с 5-годишни лицензи

Искат от фирмите наличие поне на 5000 лв., за да бъдат определени като финансово стабилни
Лицензия за превоз на пътници и товари с автомобили с българска регистрация ще се издава на еднолични търговци и търговски дружества, които отговарят на изискванията за благонадеждност, професионална компетентност и финансова стабилност. Това предвиждат поправките в Закона за автомобилните превози, които са внесли в парламента външният министър в оставка Надежда Михайлова и група депутати от СДС.

Тези лицензии ще се издават обаче за срок от 5 години, а не както досега от 2 до 5 години според преценката на ДАИ. 5-годишните лицензи бяха въведени с наредба миналата година, но само за таксиметровите водачи.

С промените се конкретизират условията, на които трябва да отговарят кандидатите за лицензия. За благонадеждни например се определят едноличните търговци и ръководителите на дружества, които не са осъждани за престъпления от общ характер. За финансово стабилни се считат тези кандидати, които разполагат със средства или капитал в размер на 5000 лв.

Водачите на превози на опасни товари трябва да притежават удостоверение за завършен курс, валидно поне 5 години. Те са длъжни да ползват консултанти по сигурността, които също да са завършили професионален курс на обучение. С глоба от 1000 до 5000 лв. ще се наказват лицата, които нарушат изискванията за превоз на опасни товари. Превозвачи и водачи, които не спазват условията за работно време и почивки при обществен превоз на пътници и товари, ще се наказват с глоба от 200 до 500 лв., е записано в проекта.

Поправките дават право на служителите на Държавната автомобилна инспекция да проверяват техническата изправност и транспортна годност на моторните превозни средства, които извършват обществен превоз на пътници и товари, както и да контролират състоянието и дейността на автогарите.

Шефът на парламента Огнян Герджиков е разпоредил законопроектът да се разгледа от Комисията по транспорт и телекомуникации и комисията по правни проблеми.
453
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД