:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Велчев разтревожен, Радев го успокоява

През първите 6 месеца на миналата година бюджетният излишък е бил 420 млн. лв., което е около 3,2 от Брутния национален продукт. Тази година излишъкът за първото полугодие е само 1%, което значи че или не са събрани приходи или са направени повече разходи за около 2,2% от БВП. Това са около 300 млн. лв. и те са повече от парите, които бяха получени от продажбата на втория GSM-лиценз. Това заяви вчера бъдещият финансов министър Милен Велчев по БНР. Той символично прие управлението на финансите на държавата от предшественика си Муравей Радев.

Не е ясно какви са платежните задължения на държавата, които са изплатени през първите две седмици от месец юли или предстои да бъдат изплатени от новото правителство. "Друг сериозен проблем ще е нуждата да се увеличат някои цени на стоките", призна Велчев. Според него някои от цените са изкуствено задържани. "Могат да бъдат задържани единствено онези цени, които се регулират от държавата. Това са 4-5 - ток, парно, телефон, транспортни услуги. Ами то, ако не се задържат, знаете ли какво ще се случи с цените на парното през зимата", контрира все-още финансовият министър Муравей Радев.

"Надявам се да успеем да компенсираме тези негативни последици", каза Велчев.

Финансовият министър в оставка Муравей Радев коментира, че безпокойствата били безпочвени. Планираният за тази година дефицит е 424 млн.лв. "Второто полугодие винаги е по-силно по отношение на данъчната събираемост и преизпълнението ще бъде по-голямо", заяви Радев.

На тревогата на Велчев, че е забавено стартирането на бюджетната процедура за 2002 г. Радев контрира, че тя е започната. "Не са изпратени само насоките към ведомствата, първостепенни разпоредители на бюджетни средства", обясни Радев. Според него по-логично било новият екип да отрази в тях вижданията си за съкращаване на административните разходи, за намаляване на данъчни ставки и за увеличаване на социални плащания и така да ги изпрати.

"В програмата за управление, която предстои да бъде разработена, ще запишем, че ще бъдат внимателно разгледани всички приватизационни сделки за големи и средни предприятия", обеща зам. шефът на ДПС Юнал Лютви.
 
Муравей Радев
605
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД