:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Завърши срещата на 7-те най-развити страни плюс Русия

Г-8 кани бедните в световната икономика

15 млн. евро са щетите, нанесени от антиглобалистите на Генуа
Лидерите на 7-те най-развити страни плюс Русия, чиято среща завърши вчера по обяд на фона на бурни антиглобалистки демонстрации в Генуа, се обявиха за включване на бедните държави в световната икономика, предаде Ройтерс.

"Глобализацията трябва да работи за всички граждани, особено за бедните в света", посочват участниците във форума в заключителната си декларация. "Включването на най-бедните държави в световната икономика е най-добрият начин да се отговори на основните им потребности", се казва в текста.

На общата заключителна пресконференция домакинът, италианският премиер Силвио Берлускони, отбеляза, че положението на световната икономика не е "розово", но няма причини за сериозна тревога.

В комюнике за Македония се призовават спорещите страни да проявят максимална отговорност, за да спомогнат за бързия успех на текущия политически диалог. Те подкрепят идеята за свикване на донорска конференция след установяването на траен мир и успешното сключване на политическо споразумение. Осемте поддържат правителството в Скопие и неговия стремеж да запази суверенитета, териториалната цялост и единство на страната. Те насърчават приемането и прилагането на конституционни и законодателни мерки, които осигуряват участието на всички граждани в политическия живот.

Лидерите на Осемте съобщиха, че Световният фонд за борба срещу СПИН и заразни болести ще заработи преди края на годината и ще разполага с допълнителна сума от 500 млн. долара, с което общата сума става 1,8 млрд. долара.

Макар да са единодушни за необходимостта от намаляване на вредните газове в атмосферата, лидерите на Г-8 констатираха само "несъгласията си" по Протокола от Киото, който се отхвърля от САЩ.

В заключителната декларация се отделя специално внимание на насилието, съпровождало срещата. В събота бе убит млад италианец. Карабинерът, който го застреля ще бъде съден за умишлено убийство.

Нанесени са щети за 15 млн. евро според изчисления на търговската камара на Генуа (в средата на юни в Гьотеборг щетите бяха за 10 млн. евро). Берлускони обеща обезщетения за града-домакин.

В нощта срещу понеделник имаше нови сблъсъци след изненадващ полицейски обиск в щаба на антиглобалистите - т.нар. Генуезки социален форум, настанен в местно училище.

Следващата среща на Г-8 ще се състои през юни 2002 г. в Канада.
 
Участник в протестите в Генуа се разхожда сред опразнения вече палатков град на антиглобалистите, изграден временно на стадион Карлини. 15 млн. евро са щетите, нанесени на Генуа по време на протестите, при които бе убит млад италианец.
2
366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
23 Юли 2001 13:03
Леле, тия водят война там. Най-интересното й е, че никой не ти казва Защо? За какво се борят антиглобалистите?

23 Юли 2001 17:07
Поканил Вълчо, Заю на вечеря...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД