:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,481,102
Активни 91
Страници 18,310
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Екатерина Михайлова: В СДС никого не задържаме насила. Ще се разделяме с хора

Възникнахме като антикомунистическа формация, а изборът сега е "за" нещо и трябва да прагматизираме християндемокрацията, казва шефката на синята партия
Снимка: Николай Дойчинов
Екатерина Михайлова е родена на 24 октомври 1956 г. в Пазарджик. През 1978 г. завършва право в СУ "Климент Охридски". Работила е като адвокат в Пазарджик, специалист е по гражданско право. Син депутат във всички парламенти след ВНС, като в предишния беше шеф на групата. След като миналата есен СДС свали Христо Бисеров, тя пое поста главен секретар. В края на юни стана председател на партията.- Г-жо Михайлова, защо ви намирам в стария ви кабинет - на главния секретар? Кога ще се пренесете в кабинета на председателя?

- Събирам багажа. Постепенно ще се преместя. Компютърът ми още е тук, затова и аз съм още тук.

- Как минаха всъщност преговорите ви с НДСВ? Не изтече много информация за подробностите.

- Всъщност това, което казахме и на преговорите, и пред обществеността, бе, че ние ще направим всичко възможно да се излъчи правителство. Да има стабилност в управлението. Казахме, че от наша страна НДСВ може да разчита на добронамереност, изразяваща се в това, че ако те сами направят кабинет, ние ще дадем своята подкрепа. И че винаги могат да разчитат на символичния ни 1 глас. "Символичен", защото за всички добри неща те ще получават подкрепа от ОДС. Ние държим на приемственост в политиката и се надяваме, че хубавите и важните неща ще продължават и по тях ще има широко национално съгласие.

- Но НДСВ няма да състави самостоятелно правителство. В такъв случай ОДС ще гласува ли за това коалиционно правителство?

----------------- - Въпросът ще се обсъжда в понеделник (днес, б.а.) на ПГ на ОДС и в голяма степен ще зависи от това какъв кабинет ще бъде предложен, от програмата, от представителството в управлението. Това са неща, които трябва внимателно да бъдат преценени.

-------------------

- Месеци преди изборите беше ясно, че НДСВ и ДПС са най-естествените партньори. Защо ви трябваше да участвате в преговори?

- Смисълът бе точно да се гарантира мнозинство и стабилност в управлението. Като получиш покана, нормално е да отидеш и да видиш за какво става дума, какви са предложенията. За съжаление видяхме пълна неяснота как трябва да се уредят отношенията между политическите сили, как трябва да функционира една коалиция, на каква основа да се стъпи. Не може единствените цели на една коалиция да бъдат външната политика, НАТО и ЕС. Те са приоритетни за всички партии, за тях вече има консенсус. Политическите сили обаче имат различия за развитието на страната като пазарна икономика, като функциониране на демократичните процеси - това са големите теми, по които има доближаване или разминаване. Ето, БСП вече е за ЕС и НАТО, но коалиция между БСП и СДС би била странна, защото имаме различни основи, на които стъпваме.

- Странна е опозицията, която се очертава - СДС и БСП.

- Ние сме в странна ситуация, затова се получава тази странна опозиция. Имаме вот от изборите, който не е с ясна политическа идентификация. Така че ще има и дясна, и лява опозиция. Ние смятаме, че сега е моментът, в който СДС със своите партньори ще може да покаже своята ясна политическа идентификация. Да покаже десния отговор така, както го разбират народните партии.

- Все пак имаше ли конкретна оферта от Симеон II по време на преговорите за съставяне на кабинет?

- Не. Единственото конкретно нещо, което чухме, беше на финала. Когато вече се разбра, че няма да се получи коалиция. Тогава ни казаха ни: "При това положение ние ви даваме 2 комисии в парламента". За мен усещането бе за мимикрия на преговори.

- Имаше ли гласове в СДС, които настояваха да влезете в управлението на всяка цена?

------------

- Нямаше. Преди всяка среща имаше заседания на НИС, позициите бяха изработени съвместно.

--------------

- Да ви попитам и за вашето споразумение с Народен съюз. В него е записано, че в 39-ото НС ще има 2 парламентарни групи. Защо още има една? - Споразумението ни е публично, за разлика от документите на други политически сили.

Възникна следният казус - най-малката ПГ е от 10 души, а Народен съюз има 7 депутати. При срещата си с НДСВ поставихме въпроса - да се даде възможност за група от 7 души. Засега разбирам, че това не е прието. Ще изчакаме да видим какво ще се случи в залата.

- Ще командировате ли трима сини депутати, за да може Народен съюз да образува група?

- Не, не може да се говори за командироване. Всеки е направил своя избор на принадлежност към политическата сила. Мисля, че едва ли някой от депутатите на СДС ще бъде съгласен да се мести. Аз се надявам, че в диалога ще намерим решението.

- Как се отрази изборният резултат на редовия седесар?

- Винаги, когато губиш избори, се отразява зле. Не може да губиш и да се радваш. Тепърва предстоят сериозните анализи в партията. Първите бяха повече емоционални. Нужна е дистанция във времето, за да се направят по-дълбочинни изводи и да се предприемат мерките, които могат да доведат до връщане на доверието в партията.

В същото време забелязвам нещо, което се случва във и около партията. Има мобилизация на не малка част от членската маса и желание на хората, които досега не са били в СДС, да намерят начини да се включат в процеса на стабилизирането. В тази връзка трябва да намерим най-добрите механизми за отварянето на партията. Има капсулиране в структурите на СДС.

----------------

Добрата новина за СДС е, че когато си в опозиция, не нахлуват хора, които преследват лични и корпоративни интереси. Много хора влязоха в СДС заради властта. Това е горчив опит, които аз споделих няколко пъти с представители на НДСВ. Те би трябвало да се замислят, за да не ги сполети същото. Защото клиентелата в СДС е тази, която искаше да запази определена позиция. Анализът ни за настроенията вътре в партията говори това.

---------------------

- Да, но много хора, които имаха позиции в управлението, могат да напуснат партията.

- Въпрос на личен избор. И на доверие между тебе и политическата сила. Никой не може да бъде задържан насила. Аз се надявам, че във времето ще успеем да върнем доверието и в част от тези хора, които сигурно ще изгубим сега. Ще се убедят, че ние сме по-добрите - това ни е задачата.

- Какви са първите проблеми в партията, с които се сблъскахте като председател на СДС? Какво е новото в новия ви пост?

- Новото наистина е много голямата лична отговорност. Иначе няма голяма разлика между това, което знам днес, и това, което знаех преди 20-ина дни за партията. В СДС е важно да се промени следното - възприемайки, че председателят носи голямата отговорност, много хора се криеха зад тази отговорност. Според мен в бъдещето развитие на СДС е от огромно значение да се разбере, че и на другите нива се носи отговорност. Че може всичко да струпваш на главата на един човек и да се измъкваш тихичко. Ако ние наистина твърдим, че сме християндемократическа партия, трябва да осъзнаем какво означава това. Да осъзнаем основните си принципи. Не можем да изискваме от обществото да прилага тези принципи, а да не ги прилагаме към себе си. Един от тези принципи е принципът на субсидиарността, което значи разпределение на отговорностите на различните нива. Другият принцип е на солидарността - да може да споделяш отговорности. Това трябва да почне да се случва в СДС.

- Предстои ли в скоро национална конференция, на която СДС да очертае целите си?

- Дали ще е скоро или не, ще решим. Аз мисля, че ни е нужен поглед малко отстрани.

-------------

За да стигнем до силни решения, които да ни доведат до връщане на доверието. А не самоцелно - да станем много прекрасна партия. Можем да станем много прекрасна партия, но никой да не ни харесва.

-------------------

Ние имаме нужда да подредим цялата къща - трябва да започнем от местни клубове, от общински и областни организации, да стигнем до национално ниво.

- В какво състояние са структурите?

- Ами не са в много добро състояние. Ние сме в тежко състояние още от миналата година. Като главен секретар заварих една организация с доста проблеми. Част от тях бяха преодоляни, но това са проблеми, които не се решават и за година време. Което не значи, че трябва да чакаме да минат година-две-пет, за да правим национална конференция. Тя не е чак толкова далеч - редовната конференция трябва да се проведе през 2002 г. Нейният голям смисъл е да консолидира партията, да даде ясни цели, ясна програма на СДС. Ако отидем на конференция само за да установим кой колко е прав и кой не е прав, това едва ли ще произведе някакъв положителен ефект.

- Всеки лидер на СДС говори за консолидация, а тя все не се случва. Какво ви разделя?

----------------------

- Така е. Има добро желание да се стигне до консолидация. Тя не се е получила, защото има проблеми. Чета във вестниците какви страшни битки се водят в дадена организация. Когато отида там, виждам, че тези битки се водят между двама-трима души. Не в организацията. Имаме наслоени тежки личностни отношения между хора, които се намират в някакви властови позиции в партията. И оттам се опитват да ги пренесат надолу.

---------------------

А в крайна сметка всички ние се събираме зад определена идея. Затова консолидирането ще се получи, ако всички застанем много ясно зад идеята.

- Нямам впечатление, че конфликтите в СДС са на идейно ниво.

-----------------------

- Аз си мисля, че все още има идейни различия. Има, защото ние възникнахме като антикомунистическа формация, а и самата история на СДС от първите ни години основното беше да сме срещу някого. Докато изборът сега е "за" нещо. Много малко е времето, за да е станал истински избор за определена идея. Ние приехме своята харта за ценностите, но тя много от малко хора е разбрана. Има нужда от прагматизиране на тази харта. Трябва да бъде направен превод за това какво означава християндемокрацията във финансите, в икономиката, в социалната политика... Трябва да започнем да разбираме какво сме. Докато не направим това сред нас самите, няма да можем да говорим, че няма конфликт на идейна основа.

---------------------------

- Ще се разделяте ли с хора?

- Сигурно ще се разделим с доста хора, които са използвали партията. Но това пак ще бъдем ценностен избор. Няма да пострада СДС. Няма да се разделяме, разбира се, с хора, които са казали нещо различно, но то трябва да се казва там, където трябва да се каже.

- Мнозина се опасяват, че СДС ще бъде яростна опозиция, ще заложи мини на новото управление. Вие знаете механизмите на властта. Няма ли да се възползвате от това?

- Всичко хубаво и лошо се свързва със СДС. Това ме кара да се мисля, че всички мрачни прогнози, че СДС ще загине, не са верни. Защото ако всичко се свързва със СДС, значи сме жив организъм, който вълнува както седесарите, така и останалите.

Мини? Няма заложени мини пред бъдещето управление. Ние оставаме много подредена държава. През 1997 г. получихме като наследство не мина, а минно поле. Не можеше да се направи крачка, без да гръмнеш. Новото правителство идва в много по-добра ситуация. При това с голямото желание от наша страна за по-голяма приемственост в политиката.

Каква опозиция ще сме? При всички положения - конструктивна, ясна. Обаче и твърда, когато е необходимо. Ще изискваме да се изпълнят ангажиментите, които са поети от управлението. Ние ще бъдем дясна алтернатива на управлението. В същото време те ще имат нашата подкрепа за всичко, което е полезно за България.

- Чуват се и гласове за търсене на отговорност за управлението на СДС. Не ви ли притеснява това?

- Да, за съжаление наистина се чуват реваншистки гласове. България няма полза от реваншизъм.
583
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД