:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

$ 545 млн. дефицит в търговията

Вносът на стоки превишава с половин милиард долара износа през първите 5 месеца на 2001 г., сочат данните на Националния статистически институт. От януари до края на май е реализиран експорт за $ 2.026,3 млрд. и импорт за $ 2.572,1 млрд. Като резултат външната ни търговия излиза на минус с $ 545,8 млн. Това е по-зле в сравнение с 5-те месеца на миналата година, когато дефицитът бе $ 481 млн. Иначе тази година имаме ръст на обемите спрямо януари-май 2000 г. - вносът е нараснал с 12%, износът с 10,1%.

Статистиците обаче отбелязват и през май негативната и твърде необичайна за периода тенденция - всеки месец търсенето на наши стоки се свива в сравнение с предишния. Подобен спад се регистрира още през март и април. Според експерти от ведомството на Александър Хаджийски тези резултати са

провокирани от множество фактори, сред които кризата в Македония, международната конюнктура и др. Драстично е намалял износът на напитки и тютюневи изделия през първите пет месеца на тази година - с около 30%. Вносът на тази продукция също бележи спад от 5,8%. Търсенето на наши хранителни стоки и живи животни в чужбина е нараснало с 11,3% от януари до май, а вносът - с 28,4%. Продажбите на минерални горива и смазочни материали зад граница са скочили с 25,5%. При доставките на тази продукция у нас се отчита спад от 2,5%.

Европейският съюз остава основен търговски партньор на страната ни. Доставената от януари до май продукция за неговите страни-членки е с 12,1% повече спрямо отчетеното по същото време на 2000 г. За същия период вносът оттам е нараснал с 23,1%. Износът ни за САЩ е скочил с 50,2% през първите пет месеца. Вносът от страната пък бележи ръст от 53,8%.

Стокообменът с бившите съветски републики търпи благоприятна за страната ни промяна, отбелязват експертите. От януари до май износът за страните от ОНД е нараснал с 15,1%. През същия период вносът е намалял с 6,8%.

С Русия обаче търговските отношения продължават да се влошават. През петте месеца продажбите на наши стоки са се свили със 7%, а руските доставки бележат спад от 10,8%.

От страните-съседки най-рязко е скочил експортът за Румъния - повече от два пъти спрямо миналата година. Търговията с арабските страни продължава да затъва, като през първите пет месеца средно с 20% са се свили и износът, и вносът.



КОМЕНТАР

Твърде много напоследък се говореше за подводните камъни, които ще остави досегашното правителство на встъпващия днес в длъжност екип. Социална несигурност, източен бюджет, висока безработица, са били винаги основните от тях. Сега се оказва че има нещо още по-опасно. Отрицателното салдо във външната търговия стремително се влошава, тенденцията се очертава като трайна и това може да доведе до сериозни трудности при връзването на платежния баланс. Каквито и да са обясненията на експертите, при сегашния слаб спрямо долара лев намаляването на търсенето на наши стоки означава само едно - ниско качество, ниска конкуретност. А те, много често, са резултат от некадърно проведената приватизация и от продажбите под масата на предприятия на хора, които не могат да ги управляват.
553
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД