:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,317
Активни 230
Страници 2,219
За един ден 1,302,066

ОТ ЧУЖДЕСТРАННАТА ПРЕСА

Великобритания

Василев и Велчев жертват доход от 500 000 лири



Двама млади бивши финансисти от лондонското Сити се отказват от 500 хиляди лири годишно, за да се включат в правителството на България - страна, където средната месечна заплата е едва към 100 долара, коментира в. "Индипендънт", съобщавайки за министрите Николай Василев и Милен Велчев. Техни близки смятат, че решението им да се откажат от високоплатените си постове, за да управляват една от най-бедните икономики в Европа, е мотивирано от чист патриотизъм, уведомява изданието. Двамата са посочени от сина на Симеон II - Кирил, който е директор на лондонската фирма за управление на инвестиции "Джи Ел Джи партнърс". И тримата бяха членове на неофициалния клуб на български имигранти, работещи в лондонското Сити.

Новото коалиционно правителство включва министър на икономиката и министър на финансите с опит от западни инвестиционни банки, акцентира "Файненшъл таймс". В кабинета участват НДСВ, което дойде на власт на общите избори миналия месец, етнически турското ДПС и експерти от БСП, пише вестникът. Слизащият от властта СДС отказа да участва в коалицията, но се очаква да сътрудничи по въпроси, които продължават реформистката му програма - като влизането в ЕС и НАТО, добавя вестникът.

"Царят избира финансисти да оглавят коалицията", пише в заглавие в. "Дейли телеграф" и отбелязва, че в правителството са включени бивши комунисти и представители на етническите турци, които са 10% от населението.



Испания

Властта се поема от млади специалисти без опит



"Симеон II назначава в правителството млади специалисти без политически опит", пише в. "Ел Паис" и посочва вицепремиера Николай Василев и министъра на финансите Милен Велчев. Принц Кирил е изиграл важна роля, убеждавайки тези млади българи, работили в чужбина, да се завърнат в страната си и да поемат правителствени отговорности. Средната възраст на новия български кабинет е 45 години, отбелязва "Ел Паис". Изданието припомня, че за първи път в България партия, която представлява турското малцинство, ще участва в правителството.

"Симеон II формира младо правителство от технократи", пише в. "АБС". Симеон II е успял да постигне целта си да сформира широко коалиционно правителство и е дал повече тежест на експертите, отколкото на политическите лица. Посочва се, че в кабинета влизат както представители на ДПС, така също и експерти с отлична репутация като Костадин Паскалев и Димитър Калчев.



Русия

Социалист стана вицепремиер



"Българският цар взе в правителството банкери и турци", съобщава руският електронен в. "Вести". "Социалист стана вицепремиер в новото правителство", извежда в заглавие агенция РИА Новости. В материала се информира, че най-голям брой места в правителството са получили представителите на победилото на парламентарните избори НДСВ. При утвърждаването на новото правителство в Народното събрание не се очакват някакви изненади, тъй като коалицията НДСВ-ДПС има 141 от общо 240 места в парламента, посочва РИА.



Македония

По-скоро експертен кабинет



Правителството на Симеон Сакскобургготски е по-скоро експертно и по-малко политическо, констатира опозиционният "Утрински весник" в Скопие и подчертава, че при съставянето му царят държал особено много новите министри да не са били сътрудници на ДС. Вестникът обръща внимание на включването на експерти от БСП в кабинета, както и на факта, че трите основни министерства - на отбраната, на вътрешните и на външните работи, са поверени на хора от царското движение. "Утрински весник" припомня, че новият военен министър Николай Свинаров е защитавал лидера на ДПС Ахмед Доган, докато той е бил в затвора при режима на Тодор Живков.



Гърция

Царят предпочиташе като партньор Костов пред Доган



ДПС ще участва за първи път в управлението на България, пише в. "Катимерини". Според близкия до дипломатическите среди в Атина вестник партията на Доган не била първият избор за Симеон, който предпочитал партньорство с оттеглилата се от властта партия на Иван Костов.

Гръцката агенция МПА определя екипа на Симеон като "правителство от банкери", изтъквайки, че в него влизат трима представители на чуждестранни банки, сред които вицепрезидентът на "Мерил Линч" и двама представители на ДПС.

Агенция АНА се спира на факта, че екипът на Симеон включва и кметовете на Русе и Благоевград, които са избрани с подкрепата на БСП.



Турция

Турците влизат във властта



Под заглавие "От Белене към властта" в. "Миллиет" пише: "...от всички външни турци единствено тези, които живеят в България и които официално са признати за турско малцинство, получиха правото да влязат в правителството". Според "Миллиет" заслуга за това имат и живеещите в Турция български турци, които масово гласуваха на изборите през юни.



Германия

Симеон залага на приватизацията



В правителството влизат предимно млади експерти, които нямат никакъв или имат малък опит в политиката, отбелязва "Ди Велт". За първи път от рухването на комунизма в България в кабинета с двама министри ще бъде представена партията на етническите турци, подчертават "Ханделсблат" и "Берлинер моргенпост". В коментар със заглавие "Новият правителствен ръководител на България залага на приватизацията" "Хановерше алгемайне цайтунг" припомня намеренията на НДСВ за приватизацията на предприятия като БТК и ДСК. Привличането във властта на ДПС е далновидно с оглед на изострянето на етническия конфликт в съседна Македония, коментира още изданието.
568
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД