:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,318
Активни 230
Страници 2,220
За един ден 1,302,066
Издателствата ще бъдат готови навреме, твърдят от МОН

Гимназиите ще учат по 200 нови учебника

Учителите няма да могат да се запознаят с вариантите, предупреждават експерти
снимка: Александър Михайлов
Просветното министерство е одобрило близо 70% от предложените около 310 проекта за учебници от 9-и до 11-и клас, съобщи зам.-министърът на средното образование Красимир Николов. Това прави около 217 книги, които ще носят грифа "Одобрено от МОН". От сметката излиза, че на всеки един от близо 50-те вида учебници, които трябваше да бъдат написани наново заради новите учебни стандарти, ще има одобрени по 4 алтернативни варианта.

Учебниците ще бъдат готови до 15 септември, имаме уверението на издателствата, твърди Николов. До четвъртък всички издателства, участвали в конкурса, ще бъдат привикани в МОН и уведомени дали предложените от тях проекти са минали.

Одобреното количество учебници е, меко казано, стряскащо, коментираха експерти. Според тях дори и учебниците да бъдат готови навреме, учителите няма да имат възможност да се запознаят с тях и да си изберат по кой да преподават. Издателствата със съдействието на регионалните инспекторати преди началото на всяка година са длъжни да представят актуалните учебници пред учителите, за да могат те да изберат и да накарат учениците да си ги купят. Тази година обаче учебниците са напълно нови, така че един отговорен избор би отнел повече време, което на практика няма да го има, смятат специалистите. Според тях било възможно изборът по кой учебник ще се учи да бъде предрешен под масата. Според запознати съществува практика част от издателствата да работят директно с учителите, прескачайки дистрибуторите на дребно. Така преподавателите вземат отстъпката, предназначена иначе за дребните търговци.

"Учителите ще могат да се запознаят с учебниците, процесът е добре разчетен във времето", коментира Красимир Николов.



Запознати с издателската индустрия обаче твърдят, че учебниците почти сигурно ще се забавят. Освен че тепърва ще се отпечатват, те трябва да бъдат разпространени из цялата страна.

Очаква се цените на новите комплекти да станат ясни до средата на август. По-всяка вероятност те ще са по-високи от тези на досегашните учебници заради поскъпването на хартията.
 
Красимир Николов, зам.-министър на просветата по средното образование.
460
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД