:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,270
Активни 535
Страници 1,715
За един ден 1,302,066

Внучката на Тато - при Кадафи

Снимка: Велислав Николов
Депутатката Евгения Живкова и парламентарният шеф Огнян Герджиков отлетяха за Триполи. Основната среща ще е с Муамар Кадафи, ще говоря по въпроса за подсъдимите български медици, обяви Герджиков. По информация на "Сега" до късно вчера все още не е имало потвърждение от Триполи, че ще може да се види с либийския лидер. Внучката на Тодор Живков, който имаше добри отношения с Кадафи, и парламентарният шеф отиват на честванията по случай националния празник на Джамахирията.

Силно се надявам да мога да повлияя положително на процеса, каза Герджиков. Шестимата българи са обвинени в заговор срещу националната сигурност на Либия и умишлено заразителство със СПИН. Прокурорът иска те да бъдат наказани със смърт. Медиците ще чуят присъдите си на 22 септември.
Парламентарният шеф отива в Триполи 22 дни преди присъдите

Внучката на Тато - при Кадафи

Герджиков смята да посети шестимата българи в затвора, носи писма и подаръци
Много съм притеснена, много бързо тръгнах, обясни Жени Живкова преди полета.

Парламентарният шеф пък е прекъснал отпуската си, за да пътува.

Решението българска делегация да замине за честванията е било взето едва снощи, научи "Сега". По думите на Герджиков пристигнала лична покана от Кадафи.

В делегацията са включени още зам. външният министър Иван Петков, шефът на дирекция "Близък изток и Северна Африка" на МВнР Петко Димитров и експертът арабист Ангел Манчев.

Герджиков ще занесе в Либия колети и писма за шестимата българи от техните близки. Преди да замине, парламентарният шеф се е срещнал с майката на Кристияна Вълчева и с дъщерята на Валя Червеняшка. Двете отишли в Народното събрание с адвоката на подсъдимите Владимир Шейтанов.

Герджиков обеща, че лично ще предаде пратките, сподели Аначкова. Тя написала на дъщеря си писмо, пратила й чай и една блуза.

В срещата с роднините се включил и външният министър Соломон Паси, който по същото време бил в парламента. Той уверил, че се прави всичко възможно за защита на подсъдимите.

Парламентарният пресцентър не знаеше за визитата. Шефът му Георги Спасов сутринта дори определи новината като "партенка". По-късно бе разпространена официална информация, според която обаче не се знае дали Герджиков ще се види със затворниците.

Шансът на Герджиков да посети шестимата са редовните срещи на всяко първо число от месеца, които либийските власти разрешиха на посолството. Такова свиждане трябва да има в неделя.
1177
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД