:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Демонстранти отложиха дебати по рамковото споразумение

Македонският парламент блокиран

"На чуждо поле не се жъне", скандират протестиращи
Македонският парламент, който вчера сутринта трябваше да започне обсъждане на рамковото мирно споразумение за конституционни реформи и повече права за албанското население, бе блокиран още през нощта срещу петък от разгневени демонстранти, съобщиха световните агенции. Около 1000 протестиращи завардиха входовете на парламента и обявиха, че с "жив щит" ще попречат на "националните предатели" (депутатите) да гласуват промените в конституцията. Участниците в акцията - предимно прокудени от селата около Тетово македонци, размахваха национални знамена на Македония, скандираха лозунги за оставка на "предателското" правителство и обвиняваха НАТО в съюзничество с албанските терористи. "На чуждо поле не се жъне", пишеше на един от плакатите. Множеството пред парламента се разрасна през деня.

При опит да влезе в сградата на парламента бе ранен говорителят на албанската Партия на демократичния просперитет Зекир Бектеши. Македонската полиция не се намеси.

Заради блокираните входове заседанието на парламента бе отложено. Съобщението за това бе направено от посланика на НАТО в Скопие Ханс-Йорг Айф. "Убеден съм, че властите ще намерят начин да решат проблема и да защитят парламента", каза Айф пред репортери.

Парламентарният шеф Стоян Андов бе обявил още в четвъртък, че парламентарните дебати ще стартират с въпроса дали да започне процесът на ратифицирането на политическия пакет, който включва промени в македонската конституция. Такова решение трябва да получи одобрението най-малко на 80 процента от 116-те депутати и ако това стане, АНО ще продължи да предава оръжията си.

От извора

"В момента не можем да преценим дали трябва да продължи операция "Необходима жътва". Независимостта на Македония не зависи само от НАТО." Това заяви македонският военен министър Владо Бучковски вчера в Пловдив. Той бе там заедно с колегите си от Турция, Румъния, Италия, България и Гърция за церемонията по смяната на командването на щаба на Многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа. Премиерът Симеон Сакскобургготски благодари на старото и пожела успех в мисията на новото командване.

Македонски журналисти попитаха нашия военен министър Николай Свинаров дали край Кюстендил се обучават български албански терористи, които да воюват на страната на албанската организация АНО. Информацията идвала от македонските тайни служби. "Аз нямам такава информация, нито индикации за подобна разработка на македонското разузнаване", каза Свинаров.
 
Македонски демонстрант пред парламента в Скопие сърдито размахваше вчера плакат, на който беше изписал какво мисли за мисията на НАТО в Македония.
362
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД