:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ectaco вдига езиковата бариера

От днес американската компания Ectaco, специализирана в производството и продажбата на джобни компютърни устройства, пуска на пазара първия автоматичен електронен преводач.

100-грамовото устройство е разработено в руския клон на компанията в Санкт Петербург. Universal Translator (UT-103) превежда човешка реч на няколко езика. UT-103 разпознава говор на даден език и произнася превода на искания език. Както обясняват от фирмата разработчик, мъникът е най-полезен при водене на обикновени разговори в чуждоезикова среда. Например ако попаднете на летище в странство, този електронен разговорник ще ви помогне да се ориентирате в обстановката и да се разберете с митническите власти или да проведете сносен разговор с англоговорящи при най-стандартните ситуации в банката, хотела или ресторанта.

Този прототипен модел на UT-103 превежда английски фрази на немски, френски и испански. UT-103 може да се използва не само от туристи, но и при по-сложни системи, каквато е например тази за гласово управление на автомобил.

Устройството има 75-МГц процесор на Toshiba и само 2 Мбайт оперативна памет, което означава, че едва ли може да превежда свръхсложни текстове или специализирани понятия. Има си вграден диктофон, който записва части от разговора и след това превежда записа. Струва само 250 долара.





Снимка:Ectaco.jpg

След джобния електронен разговорник Ectaco планира разработката на по-съвършен преводач, който да превежда синхронно разговора на няколко човека, говорещи едновременно на различни езици.
1201
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД