:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Сумба - непокътната природа и древни традиции

Най-слънчевият индонезийски остров обещава незабравими гледки и среща със стара култура
Днешният свят се развива с невероятна скорост и традициите на миналото често са пренебрегвани и забравяни. Сега местата, където примитивната племенна култура е все още непокътната и хората живеят, както преди стотици години, се броят на пръстите на ръцете и стават все по-малко. Остров Сумба е едно от тези прекрасни места, които времето малко е променило. Погребалните церемонии тук се извършват по старите обичаи и хората намират вечен покой в каменни гробници. Стадата добитък са единственото богатство за много села. Проповедниците и мисионерите все още са гонени от местните жители.

Сумба е един от най-южните острови на Индонезия - намира се между Тимор и Бали. Площта му е 11 190 кв. км, а жителите му са 450 000, като 150 000 от тях живеят в Източна Сумба, а останалите 300 000 - в Западна. Столицата на Източна Сумба е Уайнгапу, а Уайкабубак е главният град на Западна Сумба.



Дъждовният сезон на острова е от ноември до март



и тогава пътуванията към Сумба не са препоръчителни.

Много малка част от населението на острова говори английски, популярни са различни диалекти и индонезийският.

Тук има какво да се види и затова Сумба е подходящ за една разтоварваща и наситена с приключения ваканция. При никакви обстоятелства например не бива да се пропуска битката "пасола". Освен това на Сумба изработват и популярния по цял свят плат "икат". Много са интересни и каменните гробници. Разбира се, бреговете на острова предоставят прекрасната възможност да получите страхотен загар.

Най-интересната церемония тук е "пасола" - известната ритуална битка с копия в чест на стотиците ездачи. Тя е доста опасна и въпреки че властите настояват копията да не са с остри върхове, има много случаи на сериозни наранявания и дори смърт. Местните хора вярват, че пролятата по време на "пасола" кръв обещава добра реколта, а тя е от изключително значение за тях.



"Пасола" е грандиозен спектакъл,



ритуална битка между два отбора от въоръжени конници. Бойците, както и зрителите на "пасола", са стотици. Събитието е през февруари и март всяка година.

Традиционният плат "икат" се прави от памук, който расте и се обработва на острова. Той се оцветява с естествени багри и трябват седмици, дори месеци, за да бъде изработен. Част от продукцията се купува от туристите, но друга е с огромна церемониална стойност и не се продава независимо от предлаганата цена. Ако разполагате с повечко време, непременно посетете някое село, за да видите сами как местните хора правят "икат".

Погребалните церемонии и гробниците на Сумба са може би едни от най-интересните за съществуващите сега култури.

Местните хора вярват, че смъртта е най-важната част от живота и че животните играят изключителна роля както в живота, така и в смъртта на сумбанезийците.

Южните брегове на острова са покрити с чист, бял пясък, а морската вода е чиста и прозрачна. Ето защо те привличат все повече туристи и местни хора. Някои от селата по крайбрежната ивица



дори вече предлагат удобства за посетителите.



Остров Сумба изненадва приятно туристите с културата на местното население и красивата природа.

Плажовете на острова не са пренаселени и дават чудесна възможност както за плаж, така и за сърфинг. Природата на Сумба е почти непокътната от цивилизацията, а местната кухня се харесва на посетителите.

Така че - ако искате да се насладите на една истинска почивка почивка, да карате сърф, да ходите за риба, да се гмуркате в чисти води, да наблюдавате различни видове птици, или просто да мързелувате на спокойствие - Сумба е идеалното място за това.

Като много други острови и Сумба е обвит в мистерия. От векове той е известен и като



Островът на сандаловото дърво.



То било единственият лек срещу много болести, преди да бъде изнамерен пеницилинът. До 16-и век сумбанизийците търгували главно с китайците, но след това (чак до началото на 20-и век) арабите станали техните основни търговски партньори. Преди много години сумбанезийската цивилизация била много развита и местното население търгувало предимно с различни целебни дървета и растения.

Като цяло Сумба се радва по-дълго на слънчевите лъчи от всяка друга част на Индонезия. Сумба прилича на Южна Африка или Австралия с разпръснатите си малки села и пасящите стада добитък.



Сумба е далеч от всяка цивилизация.



Транспортната инфраструктура там не е добре развита. Повечето хотели се намират в градовете и предлагат на туристите само най-елементарните удобства. Това естествено не е пречка за любителите на приключения, които не идват на острова заради петзвездните хотели. За сметка на това плажовете на Сумба са прекрасни, а прозрачните води изобилстват от риба.

Посетителите на острова могат да преоткрият за себе си природните му красоти. Ако имат малко повече късмет, може да се натъкнат на морски костенурки, които излизат от водата, за да снесат яйцата си тук.

В центъра на острова има малка гъста гора, която предлага убежище на много видове птици. Морският живот пък лесно може да бъде проучен, като се гмурнете във водите при кораловите рифове.

Сумба е и подходящ за риболов остров. Многобройни рибни пасажи плуват необезпокоявани в рифовете. В зависимост от сезона могат да се видят и уловят различни видове риба. Китовете и делфините също не са рядка гледка на острова.

Забързаното ежедневие на съвременния човек му отнема много от незаменимите удоволствия, които само природата може да му предложи. За късмет обаче все още има такива места като остров Сумба, където туристите могат да намерят девствена природа и незабравими удоволствия.

ТЕКСТОВЕ ЗА СНИМКИ

В бтафото има 11 снимки, които се казват SUMBA



1, 2, 3, 6 - Така изглежда този красив индонезийски остров.



4, 5 - Местните жители все още погребват мъртвите си в такива каменни гробници, които са и атракция за туристите.



7 - Много от посетителите на Сумба предпочитат сърфинга.



8 - Островът се слави с красивите си местни жители.



9 - С копия и щитове мъжете се приготвят за битка.



10, 11 - Още незавършен "икат" - местният плат, известен в цял свят.
1582
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД