:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 41
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
7200 даскали оставени без пари от три месеца

Учители от 13 общини плашат с бойкот на учебната година

Вместо тържество, в Русе ще блокират Дунав мост на 17 септември
В 13 общини учебната година може да не започне, заради ефективни стачни действия на учителите, които не са получавали заплатите си от месеци, стана ясно вчера.

От тази седмица започват масови митинги заради неизплатените надници, които по места ще преминат в гражданско неподчинение, съобщиха от Синдиката на българските учители. Учителите са твърдо решени да бойкотират учебната година, ако не бъде създаден график и не започне ритмичното изплащане на забавените заплати.

Намеренията на колегите са повече от сериозни, а исканията им - основателни, коментира зам.-председателят на СБУ Стефан Вълков. "Поставихме този проблем пред министър Владимир Атанасов още при първата ни среща. Той искрено желае учебната година да започне спокойно, но това просто няма да стане, ако учителите не получат заплатите си", обясни той.

Общо 7200 учители са оставени без пари вече трети месец. Педагозите не са получавали възнагражденията си от май насам. "Чудя им се как въобще живеят", коментира Вълков.

Ще блокираме Дунав мост на първия учебен ден, ако до следващата седмица не бъдат гарантирани пари за заплати, заплашиха вчера русенските учители. Педагозите се събраха за на мълчалив протест, след като във вторник близо 200 души обсадиха сградата на общината. В Русе едва сега започват да дават заплатите на юни. Не са извършени планираните летни ремонти по русенските школа, нямало пари дори за дневници и тебешири.

На митинг се събраха вчера и учителите и здравните работници в гр. Левски. "Колегите заявиха готовност да преминат в гражданско неподчинение", заяви Вълков. За стачки се готвят и в Трявна, Лясковец, Дряново, Каолиново.

Говорихме с министерство на финансите и оттам обещаха да започнат засилено финансиране още от понеделник, заяви Вълков. Ако това не стане, сме готови на всичко - и да спираме влакове, и да блокираме пътища, добави той.
709
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД