:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Промяна в стандарта дава възможност за разреждане на киселината

Над 70% от оцета по магазините бил менте

Фалшификатът не е опасен за здравето, но разваля зимнина
Повече от 70% от продавания на софийския пазар оцет е фалшив или етикетът му мами потребителя. Това показа проучване на списание "Менте & оригинали" и Столично ХЕИ. Едва 15 от изследваните 28 вида оцет се оказали естествен продукт, получен чрез ферментация на вино, винени или плодови продукти. На пазара, обаче, като количество и асортимент преобладават ментетата, получени от синтетична оцетна (или друга) киселина, вода и оцветители. Истински оцет може да се намери само в хипермаркетите и се произвежда от няколко винпрома в страната - "Домейн Бояр", Винарска къща "Пълдин", "Менада - Братя Сярови" и др.

Най-продаваният оцет в София е на СТИК-Костинброд. Изследването му показва, че в този оцет няма ферментационен продукт и не са спазени нормите по БДС за съдържание. На етикета пише, че е изработен по купажен метод, но съдържанието му не отговаря на изискванията за такъв оцет.

Масово при ментетата на етикетите пише само "Оцет", без да е указан начинът на приготовление. Така на клиента се отнема правото да бъде информиран за съдържанието на продукта, който купува. Това нарушава и наредбата за етикетиране.

БДС за оцета е изменен през 1990г., така че да дава възможност за "разреждане" на продукта. Оцетът- менте, не е отровен или опасен за здравето на хората, но в някои случаи може да се окаже причина за развалянето на приготвяната в домашни условия зимнина.



СКОК

Цената на българското олио може да скочи най-много с 20%, прогнозираха пред "Сега" експерти. Ако поскъпването на родната мазнина е по-голямо, пазарът ще бъде залят с евтино олио от Европа. От друга страна има и доста залежали количества, така че цените не могат да растат безконтролно. Агроспецовете отчитат, че евентуалната забрана за износ на слънчоглед може да се окаже нож с две остриета, тъй като ще намали доверието в пазарните ни принципи.
2730
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД