:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Падат бариерите за внос и отглеждане на генни храни?

Разрешение за продажба на вносни генни храни ще се издават за 3 месеца, гласи проектозаконът за генно модифицираните организми, внесен в парламента от бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. Ако до края на годината депутатите одобрят проекта, от идната година в страната ще могат да се отглеждат или внасят такива продукти.

Самото производство и продажба на генни картофи или соя например ще става, след като специална комисия одобри продукта. За целта фирмите представят 17 документа, в които подробно се описва от кой генетичен материал е получен продуктът, къде са правени изпитанията и за какъв срок. Задължително се описва и нивото на риска върху човешкото здраве и се дават данни за въздействието върху околната среда и за вероятността да се пренасят гени от модифицираните растения към други култури.

Генни храни може да произвеждат или внасят само лицензирани фирми. Документите за лиценз трябва да съдържат точни данни за оценката на риска, който се допуска с производството на храната.

При нарушение на изискванията за производство държавна комисия може да го спре за половин година. Санкциите за неспазване на закона варират от 1000 до 50 000 лв. Ако фирмите възпрепятстват контролни органи да извършат проверки, глобата е от 10 000 до 50 000 лв. При повторно нарушение санкциите са до 150 000 лв. Физически лица се глобяват от 1000 до 5 хил. лв.
733
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД