:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 564
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо Новото Време се подиграва с публичния регистър?

Целта на обявяването на имуществото и доходите на управляващите не е задоволяване на хорското любопитство, а мярка срещу корупцията във властта. Някой да има нещо против?
Петима министри от кабинета "Симеон Сакскобургготски" и 106 депутати от действащия парламент не са изпълнили законовото си задължение да обявят доходите и имуществото си в публичния регистър при встъпването си в длъжност, съобщиха от Сметната палата. И обещаха да им кажат имената, но чак през октомври. Не съобщиха от кои парламентарни групи са немарливите народни избраници. Но спокойно може да се заподозре, че преобладават царските. Защото повечето от останалите са стари муцуни и вече са подавали декларации.

Разбира се, сега депутатите ще почнат да се оправдават с отпускарския сезон, но тия вече не ни минават. Ние, простите граждани, като пропуснем срока да си платим данъците, да не би да ни прощават? Ами! Дерат ни с глоби.

Но думата ни тук е за друго. Основното обещание на царските хора, с което дойдоха на власт, беше, че ще преборят корупцията. А този закон е АНТИКОРУПЦИОНЕН! Значи трябваше да се почувстват длъжни пред избирателите си и да си пуснат декларацийките - това щеше да е първата им крачка в прокламираната борба. Но



явно и тази власт, като предишната, не уважава електората



Изглежда, в НДСВ не уважават и законите (съдейки и по някои нефелни от юридическа гледна точка назначения в изпълнителната власт, за които "Сега" вече писа).

Ще излезе, че не уважават и лидера си, без когото всъщност никога не биха помирисали властта. Защото Симеон Сакскобургготски, чиито доходи и имущество в страната и чужбина сигурно са доста, е сколасал да пусне документа си в Сметната палата за разлика от "хранените си хора".

Причината за техния мързел, изглежда, е, че в закона за публичния регистър единствената санкция срещу даден властник, който не пусне декларация за доходите и имуществото си, е публичното обявяване на неговото име. Само че редно ли е баш Новото Време да "прегазва" нормативен акт само защото той не бърка в джоба? Излиза, че "новият морал" си е най-обикновеното старо хитруване на дребно.

Затова царските хора да не се офлянкват и да тичат да подават декларации. А ако искат да докажат, че наистина са представители на нов морал,



час по-скоро да променят и закона за публичния регистър,



като вкарат тежки санкции за тези, които се подиграват с него и не декларират доходите и имуществото си.

Могат да приемат предложението на председателя на Сметната палата Георги Николов всеки, който не изпълни задължението си към публичния регистър, да бъде отстраняван от поста си. И като ще гледаме чуждия опит, да го гледаме в очите. Защото в САЩ например се предвижда глоба до 10 000 долара, както и временно отстраняване от длъжност или уволнение за лице, което не подаде декларация в тамошния регистър. Те дори могат да бъдат съдени в граждански процес от министъра на правосъдието на САЩ, който е и главен прокурор. Ако пък някой закъснее с подаването на декларацията, глобата е 200 долара. Ако пък съзнателно бъде представена невярна информация, то американските държавни служители подлежат на много строги санкции.

Докога в България ще разчитаме на съвестта на властимащите - видя се, че им е доста рехавичка. Да не говорим, че у нас все още не е предвиден ред, по който МВР и прокуратурата да се заемат детайлно с вече подадените декларации и с това кой откъде и защо е придобил парите и имуществото си.

Или неподалите декларации се страхуват точно от това?
506
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД