:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,564,562
Активни 146
Страници 10,263
За един ден 1,302,066
Дебат

Офисът е инвестиция, а не глезотия

Предизборното обещание на царското движение да се освободи от данък печалбата, когато тя се реинвестира, беше една от най-вкусните примамки за хората на бизнеса да изберат бюлетината с двете жълти линии. Промените в данъчните закони още са в бъдеще време. Тревожна е обаче тенденцията да се лансират половинчати решения, които хем да изпълнят отчета пред избирателя, хем да не променят драматично водената досега данъчна политика.

Когато стане въпрос за реинвестирането на печалбата, най-често се чуват уговорки от рода - да не се признават за разход "скъпи офиси, нови коли и т. н.". Още по-учудващо е, че подобни приказки излизат от устата на видни представители на Българската стопанска камара, които би трябвало да са загрижени за развитието на бизнеса.

Нека минем покрай тематакое транспортно средство е инвестиция и кое е луксБезнадеждно остарелият автомобилен парк и стотиците жертви по пътищата на страната все пак трябва да накарат да се позамислят ония, които с лека ръка зачертават всяка покупка на ново возило от списъка на данъчните облекчения. Но да оставим тази дискусия на специалистите и любителите на автомобила.

И така инвестиция ли е новият фирмен офис или глезотия? Да припомним, че в първите години на прехода и куцо, и сакато регистрираше фирми, заприходяваше като офиси апартаменти, къщи, вили и какви ли не още нестопански обекти. Всички живееха щастливо в данъчния рай, докато държавата не видя лъсналото дъно на хазната и не тръгна да си събира вересиите. Тогава умря и привилегията да си запишеш новата квартира на любовницата като фирмен офис. Покрай сухото изгоря и суровото - офисът престана да бъде инвестиция.

Какво е положението днес? През последните години българският бизнес прави отчаяни усилия да преодолее натрупаните негативи и да излезе на европейската права. За да търгуваш успешно с Европа, се иска освен качествена стока знаене на чужд език и лъскав офис с всички удобства в него. Най-малкото за да не те приемат на сериозно.

Къде с развитието на бизнескултурата, къде с камшика на новия Закон за устройството на територията нещата вървят в една ясна посока. Българският предприемач постепенно напуска преустроеното в канцелария жилище исе насочва към новите бизнесцентрове,които започват да никнат един по един. За него съвсем не е без значение дали ще му признаят за разход, или ще му обложат с данък инвестиция, която рядко може да бъде под 50 000 долара.

Признаването на покупката на офис ще има благотворно отражение именно върху производството. То ще даде глътка въздух на цял един отрасъл, който през последните години бере душа - строителството. Ще се отприщи изграждането на модерни офиссгради, от които страната ни наистина има нужда. Ще се осигури хлябът на хиляди строителни работници, стиснати за гушата от безработицата. Ще се увеличат поръчките за производителите на най-различни строителни материали. И това ако не е грижа за развитието на производството - здраве му кажи.

Да си спомним накрая, че в Щатите строителният отрасъл е един от трите определящи за състоянието на икономиката. Нека не гледаме на него само като на производител на лъскави витрини, а видим зад техния блясък живите хора, които се хранят с труда си по строежите.

Колкото до известните от най-близкото минало данъчни злоупотреби - да припомним приказката за лудия и зелника. Ако данъчният инспектор не може да различи офис от жилище, то това е или некомпетентност, или корупция.

И така инвестиция или лукс е новият офис? Отговора ще дадат в крайна сметка депутатите.
668
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД